Spis treści:
Dynia jest często pomijana w codziennym jadłospisie wielu osób - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie. Szkoda, bo ma dużo wartości odżywczych i jest bogata w liczne witaminy oraz makro i mikroelementy.
Sprawdź także: Pijecie ją z kawą? Na własne życzenie niszczycie wątrobę i trzustkę
Właściwości dyni
Kolor miąższu świadczy o bogactwie prowitaminy A (beta-karotenu), który pozwala przedłużyć efekt opalenizny i wygładzić zmarszczki. Działa on nie tylko na naszą urodę, ale przede wszystkim na zdrowie. Beta-karoten zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, a podczas wystąpienia tej choroby wspomaga leczenie. Warto wspomnieć, że dynia zawiera również bardzo dużo witamin z grupy B, PP i C, które uszczelniają naczynia wieńcowe oraz są wykorzystywane w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.
Warzywo to, bogate jest w żelazo, potas, fosfor oraz wapń, działa zatem krwiotwórczo. Jej spożywanie wskazane jest osobom, które są narażone na intensywny wysiłek fizyczny (pomaga przywrócić odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie). Co ważne, dzięki dużej zawartości witaminy A wpływa zbawiennie na przemęczone oczy i zapobiega „kurzej ślepocie". Dodatkowo utrzymuje włosy, paznokcie i skórę w bardzo dobrej kondycji, a u dzieci zapobiega krzywicy.
Zawartość dużej ilości celulozy pomaga w odchudzaniu, przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm bez problemu pozbywa się nagromadzonych tłuszczy.
Jaką dynię wybrać?
Przy zakupie dyni należy zwrócić uwagę czy warzywo jest zdrowe. Dojrzała dynia, która nie jest przesiąknięta wodą, powinna mieć jędrną skórę, bez plam i pleśni. Jeśli w sezonowym szaleństwie zdarzy wam się kupić zbyt dużą liczbę dyni, bez obaw możecie ją przetrzymywać aż do sześciu miesięcy, w ciemnym miejscu, w temperaturze 10-15 stopni. Innym rozwiązaniem jest zamrożenie pokrojonego w kostkę warzywa lub w postaci purée.
Występuje około dwudziestu rodzajów dyni. Wyróżnić można te uprawiane z przeznaczeniem do spożycia oraz ozdobne. Jedną z najbardziej znanych odmian jest dynia zwyczajna. Z czasem straciła na popularności na rzecz swoich mniejszych kuzynek, między innymi dyni hokkaido, piżmowej i masłowej. To właśnie one najczęściej goszczą w kuchni. Najbardziej nietypową dynią jest odmiana makaronowa, której miąższ po ugotowaniu przypomina długie nitki i jest zamiennikiem tradycyjnego makaronu.
Co zrobić z dyni?
Jak wykorzystać dynię w kuchni? Z odpowiedzią spieszą nasi użytkownicy wraz ze swoimi przepisami:
1. Pumpkin pie, czyli amerykańska tarta dyniowa
Zobacz przepisJak upiec pumpkin pie? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
To przepyszne ciasto rodem z Ameryki pieczone i zjadane jest w ogromnych porcjach, zwłaszcza w okolicach święta Halloween. Z jednej zakupionej dyni można mieć podwójną korzyść: z miąższu przygotujemy tartę dyniową, a z wydrążonego i oczyszczonego warzywa - wyprodukujemy tradycyjne, ozdobne lampiony.
Wspaniałe dyniowe kluseczki, które doskonale sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, dodatek, jak i składnik pysznej zapiekanki. Dzięki dyni dobrze wszystkim znane kopytka nabiorą wspaniałych kolorów.
Pomysł na oryginalny wypiek? Dyniowe pączki, którymi zaskoczysz bliskich. Delikatne, mięciutkie, o wyjątkowym, korzennym smaku z pewnością umilą niejeden jesienny wieczór. Takiego przepisu nikt się nie spodziewa, a warto go wypróbować.
4. Placuszki z dynią i śliwkami
Zobacz przepisPlacuszki z dynią i śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Placuszki dyniowe można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Dodaj marmoladę śliwkową i zajadaj się słodką przekąską. Serwuj je w towarzystwie sosu grzybowego lub czosnkowego, a odkryjesz aromatyczne danie na słono. Przyrządź bezglutenowe placki dyniowe, jeśli nie możesz używać mąki. Przepis znajdziesz w smaker.pl!
Wariacjom na temat pierogów nie ma końca - są te klasyczne z serem czy mięsem. Dlaczego nie postawić na bardziej jesienne nadzienie? Pyszny farsz z dyni z dodatkiem sera feta i czosnku dosłownie rozpływa się w ustach!
6. Placek dyniowy z jabłkami i orzechową kruszonką
Zobacz przepisPlacek dyniowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten przepis to kwintesencja jesieni: dynia, jabłka i orzechy. Całość tworzy niezwykle aromatyczne ciasto - bardzo puszyste i wilgotne. Z takim deserem jesienna niepogoda nie będzie nam straszna.
7. Dyniowe burgery z kaszy jaglanej i amarantusa
Zobacz przepisDyniowe burgery z kaszy jaglanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bez glutenu, bez nabiału, bez jaj i bez tłuszczu. Czyli tak naprawdę bez żadnego składnika? Nic bardziej mylnego! Pożywne burgery z dynią hokkaido, kaszą jaglaną i amarantusem to propozycja na zdrowy obiad dla każdego.
8. Dyniowe rogaliki z kremem czekoladowym
Zobacz przepisDyniowe rogaliki z kremem czekoladowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Drożdżowe słodkości to zawsze dobry wybór. Trudno wyobrazić sobie, że kogoś nie skusiłby ich piękny kolor i aromat. Do wypełnienia rogalików możesz użyć też marmolady czy dżemu. Gwarantujemy, że szybko znikną z talerza i umilą jesienne chłodne wieczory.
Aromat i smak tej zupy na długo zostaje w pamięci. Według klasycznego przepisu obierz, pokrój i podsmaż dynię na patelni. Ta receptura jest ci dobrze znana i chcesz wypróbować coś innego? Zamiast tradycyjnego gotowania zupy w garnku, postaw na pieczenie warzywa w piekarniku w wydrążonej uprzednio dyni. Przepis nieco czasochłonny, ale efekt wyśmienity.
10. Bułeczki dynie
Zobacz przepisBułeczki dynie z dyniowym puree / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowanie tych smacznych i efektownie wyglądających dyniowych babeczek zajmie ci niespełna 60 minut. Wystarczy kilka składników, aby przygotować śniadanie, które spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
11. Kremowe risotto z dynią hokkaido
Zobacz przepisRisotto z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Smakowite połączenie dyni i kurek to niemal kwintesencja jesiennych smaków. Ostrzegamy: risotto z dynią błyskawicznie znika z talerzy, a na samą myśl o tym daniu można zrobić się bardzo głodnym.
12. Dyniowy koktajl jaglany z figą
Zobacz przepisDyniowy koktajl jaglany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejna zdrowa propozycja. Kasza jaglana zblendowana z dynią i bananem, dodatkowo nieco osłodzona mlekiem migdałowym i figą. Taki koktajl to rozkosz dla podniebienia. Może być sycącym śniadaniem lub deserem.
Sernik dyniowy to dość klasyczny, jesienny deser. Nie w tym wydaniu! Dlaczego? Wypróbuj prosty przepis na sernik z aromatycznie przyprawioną dynią. Spód z herbatników kakaowych przygotowuje się wyjątkowo szybko i łatwo, a korzenne dodatki nie tylko świetnie smakują, ale i pachną!
13. Frytki z dyni
Zobacz przepisJak zrobić frytki z dyni? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Macie ochotę na zdrową wersję frytek, którą przygotujecie w pół godziny? Co powiecie na dynię z piekarnika? Ta zdrowa i smaczna przekąska sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Podane z ulubionym sosem zawsze szybko znikają ze stołu.
Przepisów na dynię jest mnóstwo, ale z pewnością ciekawą propozycją na jesienny obiad są kotlety z dyni. To pyszne danie dla wegetarian, przygotowane z warzyw i parmezanu. Co więcej, przepięknie pachnie, a to za sprawą dodanego rozmarynu.
Co zrobić z dyni? Nie mogło zabraknąć przetworów. Smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka z dyni do słoików jest idealna jako surówka do obiadu, ale też jako dodatek do wędlin. Zrób dziś, a ciesz się nią w kolejnych miesiącach.
Zobacz także:
Sok z pigwy na odporność i nie tylko »
Wypróbuj placki ziemniaczane bez jajka. Będą pyszne i chrupiące »
Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »