Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam zupę krem z dyni, której nie gotuje się na górnym źródle ciepła, ale zapieka w piekarniku:) Do zupy dodaje się też Parmezan...
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1366
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2947
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1032
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1810
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1366
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2947
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1032
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1810
Składniki
Dynię myję i osuszam. Odkrajam jej "wieczko". Wydrążam z niej pestki i włókna.
Masło rozgrzewam na patelni (2-3 minuty), dodaję pokrojoną łodygę selera, pietruszkę, bazylię i tymianek. .
Do wydrążonej dyni wlewam bulion warzywny, wyżej wymienione i podsmażone składniki, czosnek, ser, sól i pieprz. Całą zawartość mieszam i nakrywam "wieczkiem".
Wstawiam dynię do piekarnika na 2 godziny, rozgrzanego do temperatury 230 stopni. Po 2 godzinach wyjmuję dynię i jej zawartość przelewam do garnka. Z bulionu usuwam czosnek.
Łyżką wydrążam miąższ ze ścianek dyni i dodaję do bulionu. Całą zupę miksuję blenderem, aż do uzyskania konsystencji kremu.