Dania jednogarnkowe

Seitan to charakterystyczny składnik kuchni wegańskiej, cechujący się wysoką zawartością białka i uniwersalnym zastosowaniem. Jest on często wykorzystywany jako zamiennik mięsa. Co to za produkt, jak go przygotować i jaki jest najlepszy przepis na domowy seitan?

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Co to jest seitan?

- Jak zrobić domowy seitan?

- Jak jeść seitan?

- Jak zrobić bitki z seitanu?

- Jak przechowywać seitan?

- Jakie są właściwości seitanu?

- Ile kalorii ma seitan?

- Czy seitan jest zdrowy?

 

Seitan to jeden z najpopularniejszych zamienników mięsa w diecie wegańskiej. Jego uniwersalna konsystencja oraz smak, który można mu łatwo nadać za pomocą przypraw i dodatków, sprawia, że produkt ten wyśmienicie pasuje do szeregu dań i przekąsek.

Czym jest seitan i jakie właściwości odżywcze posiada? Jaki jest przepis na domowy seitan? I czy warto wdrożyć go do codziennej diety? Odpowiedź na powyższe pytania znajdziesz w kolejnej części artykułu.

 

Sprawdź także: Roślinne zamienniki - czy to dieta przyszłości?

Czym jest seitan?

Seitan, zwany również mięsem pszennym, to powszechny zamiennik mięsa wykonany w całości z glutenu pszenicznego. Substancja powstaje w wyniku mechanicznego ugniatania mąki pszennej razem z wodą. Ostatnim krokiem w jego produkcji jest przepłukanie otrzymanej masy w celu pozbycia się skrobi. Seitan łatwo poddaje się obróbce termicznej, w tym gotowaniu, smażeniu, pieczeniu, a nawet gotowaniu na parze.

Gotowy produkt składa się wyłącznie z glutenu i charakteryzuje się brązowawą barwą. Ma neutralny smak, dlatego świetnie współgra z przeróżnymi przyprawami. W trakcie ugniatania mąki pszennej można nadać mu dowolny kształt poprzez umieszczenie go w naczyniu, folii spożywczej lub materiałowej ściereczce.

Jak przygotować seitan w zaciszu własnej kuchni?

Chcesz spróbować wykonać domowy seitan? A może szukasz powiewu świeżości w swojej kuchni i chętnie skosztujesz nowych kulinarnych smaków? Jak przygotować seitan bez większego wysiłku? Do zaserwowania najprostszej wersji potrzebujesz mąki pszennej, szklanki wody, sosu sojowego i ulubionych przypraw (np. tymianku, oregano i suszonego czosnku).

Przygotuj zalewę do gotowania, którą wzbogacisz o kilka podstawowych dodatków. Ciekawy aromat wydobędziesz, łącząc sos sojowy, słodką paprykę, suszony czosnek i cukier. Receptura jest bardzo prosta.

Użyj wszystkich składników do ugniecenia ciasta, a następnie daj mu odpocząć. Włóż ciasto do czystej miski i wyrabiaj je, zalewając chłodną wodą - proces ten należy powtórzyć kilka razy z rzędu, aby pozbyć się skrobi z wyrobu.

Kiedy wiadomo, że seitan jest gotowy? Gdy ciasto stanie się bardzo twarde, a wymieniana woda przestanie nabierać mlecznego koloru. Zagotuj zalewę i włóż seitan do wrzątku. Gotuj go około 60 minut, a następnie wyjmij i poczekaj do ostygnięcia. Po obgotowaniu potrawa nadaje się od razu do spożycia.

Zobacz: Wegański burger z grillowanymi warzywami i musztardowym wegańskim majonezem

Jak jeść seitan?

Aby znaleźć kulinarne inspiracje, nie trzeba długo szukać. Interesują cię przepisy z seitanem? W internecie aż się od nich roi! Pierwsza i najprostsza opcja, w jakiej można go wykorzystać, to wegańska szynka lub smarowidło do kanapek. Wystarczy, że wzbogacisz recepturę o swoje ulubione przyprawy, a pyszne śniadanie gotowe. W jakich innych daniach można użyć tego specjału?

Wyrób świetnie sprawdza się jako substytut mięsa nie tylko w kanapkach, ale również w takich potrawach, jak gulasz, pulpety, kotlety, bitki, a nawet nuggetsy. Tak naprawdę w jego przypadku możesz całkowicie dać ponieść się wyobraźni. Pierwsze skrzypce będzie odgrywać tutaj smak jego panierki, sosu, w którym był gotowany, lub przypraw, które dodasz w trakcie obróbki termicznej.

Jesteś fanem spaghetti? A może uwielbiasz chili con carne? Nie ma najmniejszego problemu, ponieważ uniwersalność tego przysmaku pozwala na wykonanie dowolnej ilości przepisów z seitanem w roli głównej. Jeśli planujesz pieczenie wyrobu, weź pod uwagę, że zwiększy on swoją objętość ze względu na gąbczastą strukturę.

Jak jeść seitan? My polecamy zanurzyć go w sosie lub wcześniej przygotowanej ziołowej zalewie na kilka godzin. Dzięki temu składnik dokładnie przejdzie wszystkimi smakami i do złudzenia będzie przypominał mięsne specjały. Jeśli przyrządzasz go po raz pierwszy, postaw na nieskomplikowane receptury. W ten sposób poznasz jego wyjątkową konsystencję i dowiesz się, jak obchodzić się z nim w przyszłości.

Bitki z seitanu

Bitki z seitanu

Bitki z seitanu przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak przechowywać seitan?

Seitan najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Co ciekawe, jeśli wybierzesz mrożenie, wyrób może leżeć w zamrażalniku bezterminowo. Pamiętaj jednak, aby nie mrozić go ponownie. Przygotowywałeś seitan w sosie lub marynacie? Tak zabezpieczony składnik powinien nadawać się do spożycia nawet po 10 dniach w chłodnym miejscu.

 

Seitan: właściwości odżywcze

Chcesz przerzucić się z mięsa na seitan? Właściwości odżywcze w jednej porcji, składającej się z 30 g glutenu, to 21 g białka, 8% dziennego zapotrzebowania na żelazo i 16% dziennego zapotrzebowania na selen. Oprócz tego w seitanie znaleźć można miedź i wapń.

Produkt będzie wyśmienitym zamiennikiem mięsa w dietach bezmięsnych, np. wegetariańskiej lub wegańskiej. Jego wszechstronny charakter z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy kulinarnych.

Seitan: kalorie

Zastanawiasz się, jak bardzo tuczący jest seitan? Kalorie w nim zawarte plasują się na poziomie około 370 kcal na 100 g produktu. Na pierwszy rzut oka ta liczba wydaje się dość pokaźna. Należy jednak pamiętać, że kalorie pochodzą praktycznie w całości z białka, które zapewnia uczucie sytości na długi czas.

Czy seitan jest zdrowy?

Wiele osób przechodzących na dietę bezmięsną często zastanawia się nad tym, czy seitan jest zdrowy. Jest on bardzo dobrym źródłem białka w dietach eliminacyjnych. Makroskładnik ten jest niezbędny do dobrego funkcjonowania ludzkiego organizmu, w tym regeneracji mięśni, produkcji hormonów i odbudowy tkanek, dlatego warto zadbać o jego odpowiednią podaż w menu.

Seitan będzie odpowiednim wyborem dla osób poszukujących alternatyw dla mięsa bez dodatków soi, która w dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na układ hormonalny - w szczególności jeśli pochodzi z upraw GMO.

Kto powinien unikać seitanu w swojej diecie? Produkt ten nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na alergie pokarmowe, w szczególności alergię na gluten. Inne schorzenia układu pokarmowego, które wykluczają pojawienie się seitanu w menu, to celiakia, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, a także nietolerancja na tę substancję.

Do objawów, które powinny zaniepokoić cię po spożyciu seitanu, należą silne bóle brzucha, zmęczenie, wzdęcia, kolki jelitowej oraz biegunka. W przypadku takich osób zaleca się zamienić produkt na wariant, który w swoim składzie nie posiada glutenu. Wśród najlepszych alternatyw mięsa wymienia się wyżej wspomniane produkty sojowe, w tym tofu i tempeh, białko łubinu, orkisz zielony, płatki owsiane, czarną fasolę, ciecierzycę, a także białko grochu.

 

 

Zobacz także:

Kiedy chrapanie zagraża zdrowiu? »

Włosi dodają je do pączków. Dzięki temu będą dłużej świeże! »

Jak nabłyszczyć liście roślin doniczkowych? Sięgnij po domowe sposoby »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Rolki z tortilli

Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...

Odsłon: 2453

15 min
8
Desery Ciasteczka owsiane korzenne

Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...

Odsłon: 667

30 min
9
Ciasta Ciasto Merkucjo

Dzisiaj ciasto które przygotowałam według przepisu Smaker. Oto link do przepi...

Odsłon: 49439

60 min
70
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1996

30 min
19

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

1
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0