Czym warto doprawiać potrawy?

Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego specjalistycznej wiedzy.

Poszukując produktów, które swym cennym składem mogłyby wzbogacić nasz codzienny jadłospis, bardzo często zapominamy o przyprawach.

To duży błąd, gdyż te niepozorne dodatki do dań zazwyczaj kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu.

Oto kilka dodatków, które z pewnością uczynią wasze dania zdrowszymi.

1. Ziele angielskie

Ziele angielskie zazwyczaj dodawane jest do ciężkostrawnych potraw. Okazuje się, iż nie dzieje się tak bez powodu. Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, że jego dodanie do takich potrawy wspomoże funkcjonowanie układu trawiennego, poprzez pobudzenie produkcji soków trawiennych. Przypisuje się mu także działanie odkażające, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Wszystko to za sprawą silnych olejków eterycznych oraz eugenolu, które mają działanie antyseptyczne, znieczulające i pobudzające.

Pobierz aplikację smaker

Doskonale wpływa ona na nasz układ odpornościowy. Ponadto, jej spożywanie (zwłaszcza w formie oleju) zaleca się anemikom, gdyż zawarte w niej związki pomagają podnieść poziom hemoglobiny oraz erytrocytów.

Czarnuszka doskonale oczyści i odkazi nasz organizm, a wszystko to za sprawą tymochinonu. Udowodniono, że związek ten posiada wyjątkowe właściwości antygrzybiczne i przeciwbakteryjne. Co więcej, naukowcy potwierdzili, że spożywanie oleju z czarnuszki pomaga zwalczać różnego rodzaju pasożyty w tym owsiki, tasiemca, a nawet włośnia krętego.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Czy wiedzieliście, że ta niepozorna przyprawa może ułatwić wam odchudzanie? Dzięki kurkumie nasz metabolizm działa znacznie sprawniej, poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje zahamowany. Dodatkowo, przeciwdziała ona powstawaniu stanów zapalnych i sprzyja regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym, co z pewnością przyda się osobom trenującym. Jak wskazują badania przeprowadzone kilka lat temu, kurkuma przyda się nie tylko osobom na diecie. Naukowcy odkryli, że ta przyprawa pomaga w profilaktyce reumatyzmu, cukrzycy oraz choroby Alzheimera. Wystarczy zaledwie łyżeczka dziennie, aby odczuć jej pozytywne działanie.

Pobierz aplikację smaker

Kardamon ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także przeciwzapalne. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują także działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników.

Lecznicze właściwości tej przyprawy docenili już starożytni, którzy zalecali spożywanie jej w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, zatruć oraz przeziębień. W tradycyjnej medycynie Azji Południowej stosuje się go w leczeniu infekcji dziąseł i gardła, a także w przypadku kamieni nerkowych. W tradycyjnej medycynie chińskiej jest natomiast środkiem na niestrawność.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Chociaż wygląda niepozornie, znajdziemy w niej sporą ilość niezbędnych organizmowi przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Nasiona kolendry zawierają w sobie m.in. żelazo, magnez, fosfor, błonnik, cynk, sole mineralne oraz cenne olejki eteryczne. Z kolei w zielonych listkach znajdziemy bogactwo witamin A, K i C, kwas foliowy oraz fitosterole.

Naukowcy donoszą również, że spożywanie nasion kolendry przyczynia się do znacznego obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Oznacza to, że dzięki nim możemy uchronić się m.in. przed zawałem serca, miażdżycą oraz udarem mózgu. Pierwsze efekty zauważalne są już po niecałych 3 miesiącach stosowania tego typu kuracji.

Pobierz aplikację smaker

To popularne zioło bardzo często bywa wykorzystywane w naszej kuchni. Badania udowodniły także, iż ma ono bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Jedną z nich jest właśnie regulowanie poziomu cukru we krwi oraz poprawa funkcjonowania wątroby. Warto również pamiętać, iż szałwia ma silnie właściwości antyzapalne, a zawarte w niej substancje aktywne chronią neuroprzekaźniki, dzięki czemu możemy ustrzec się przed zaburzeniami pamięci w podeszłym wieku. Po napar z szałwii powinniśmy sięgać również w przypadku problemów z koncentracją.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22644

30 min
30
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 91

30 min
1
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 131

30 min
1
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1165

15 min
19

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1