Grill - temat specjalny

Jak zrobić marynowane grzyby?

Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel

W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu".

Współcześni miłośnicy zbierania grzybów przejęli tę pasję od swoich ojców i dziadków. Grzybobranie to sztuka szukania, ale także współzawodnictwo. To przyjemność zarezerwowana tylko dla zdeterminowanych. Jeżeli idziemy na grzyby po raz pierwszy, należy skorzystać z pomocy kogoś, kto ma już doświadczenie. Na grzybobranie warto wybrać się po deszczowej nocy, z samego rana - mamy wtedy dużą szansę, że z lasu wrócimy z pełnym koszykiem.

Z naszych obserwacji wynika, iż wśród użytkowników Smakera znajduje się wielu zapalonych grzybiarzy, którzy znają mnóstwo sprawdzonych przepisów na wykorzystanie darów lasu. Dzisiaj prezentujemy wam ich najciekawsze przepisy na grzybowe przetwory.

 

1. Grzyby po chorwacku

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Grzyby marynowane po mazursku

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Grzyby w marynacie pomidorowej

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Grzyby kiszone

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Reklama

5. Grzyby solone

Grzyby solone

Fot. Hajduczek-Naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Grzyby z papryką

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Grzyby w słonej zalewie

Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz też: Oto najlepszy moment na grzybobranie. Wyniesiesz pełen koszyk

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17