Które owoce uczulają?

Wraz z nadejściem wiosny, wyczekujemy pierwszych smaków dojrzewających w słońcu owoców i warzyw. Półki w sklepach i na placach targowych uginają się od ciężaru sezonowych pyszności. Mimo że wspaniale smakują i zawierają wiele witamin, czasami mogą wywoływać groźne reakcje alergiczne.

Lista alergennych owoców jest dość długa. Ze względu na reakcje krzyżowe, często uczulają nas ananasy, melony, mango, winogrona. Warto pamiętać o tym, że owoce, które wywołują reakcje alergiczną występują w wielu pochodnych produktach, takich jak dżemy, galaretki, słodycze. Dla wszystkich osób uczulonych na owoce, pocieszeniem może być informacja, że większość z nich po poddaniu obróbce termicznej lub przetworzeniu traci niebezpieczne alergeny. Mimo wszystko, warto wiedzieć na jakie owoce powinno się uważać. Oto niektóre z nich.


Truskawki

Korzystnie wpływają na nasz organizm i znajdują zastosowanie w profilaktyce wielu chorób. Jednakże zawierają salicylany oraz histaminę, która może odpowiadać za wystąpienie świądu, pokrzywki oraz poważnych problemów z układem oddechowym.

Niewątpliwym minusem tych pysznych owoców jest to, że kumulują w sobie pestycydy. Dlatego, szczególnie na początku sezonu, zaleca się spożywanie truskawek w mniejszych ilościach. Warto również wiedzieć, że drobne pesteczki truskawek mogą spowodować silne biegunki. Owoców tych nie powinny jadać dzieci do drugiego roku życia, oraz osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego.

Podobnie jak truskawki, zawierają salicylany, co oznacza, że osoby uczulone na kwas salicylowy nie mogą spożywać tych owoców. U alergików, którzy sięgną po poziomki może wystąpić wysypka skórna lub obrzęk języka.

Najbardziej znany i lubiany polski owoc bywa również przyczyną alergii. Te pyszne i soczyste owoce mogą najczęściej wywołać objawy takie jak swędzenie w okolicy ust, pieczenie języka i drapanie w gardle. Rzadziej jabłka mogą wywołać zaczerwienienia skóry oraz biegunki.

Zacznijmy od dobrej wiadomości: jednowartościowa reakcja alergiczna na banany występuje bardzo rzadko. Znacznie częściej zdarza się, że alergeny w tym owocu wchodzą w reakcje krzyżowe z innymi. Na tego typu uczulenie szczególnie podatne są osoby nadwrażliwe na lateks. Reakcja alergiczna najczęściej objawia się zaczerwienieniem skóry, szczególnie w okolicy warg, łzawieniem i nieżytem nosa. Dodatkowo, u osób wyjątkowo wrażliwych mogą wystąpić obrzęki, w tym obrzęk gardła, co może spowodować spore trudności w oddychaniu.

Soczysty i smaczny owoc kiwi często bywa powodem uczuleń. Obecny w nim silny alergen wywołuje pieczenie w okolicach ust, zaczerwienienia skórne, problemy z oddychaniem, katar a także bóle brzucha. Ze względu na obecność w nich tego samego alergenu, osoby, u których stwierdzono uczulenie na kiwi, powinny także uważać na paprykę, sezam oraz produkty na bazie mąki żytniej.

Jeśli mowa o alergii na cytrusy, w pierwszej kolejności wymienia się pomarańcze i cytryny. Gdy pojawia się reakcja na jeden z owoców z cytrusowych, można być prawie pewnym, że pozostałe również będą uczulały. Co ciekawe, reakcje alergiczne takie jak wysypka, obrzęki i duszności mogą wystąpić nie tylko bezpośrednio po spożyciu owoców, ale także po wypiciu herbaty cytrusowej, a nawet podczas przebywania w pomieszczeniu, gdzie obierano owoc.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem! Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 91

15 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22648

30 min
30
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 93

30 min
1
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 133

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1