Sprawdzone przepisy na karnawał

"Idealny klient nie przychodzi do El Bulli, po to żeby jeść, ale po to żeby doświadczyć czegoś niezwykłego". Tak o swojej restauracji mówi jeden z najbardziej znanych szefów kuchni na świecie Ferran Adria.

Fot. 123RF/Picsel

Jego kulinarną ścieżkę, można opisać jednym zdaniem "od pucybuta do milionera". Swoją karierę rozpoczął w 1980 roku od zmywania naczyń w Hotelu Playfels, tam też pod okiem ówczesnego szefa kuchni nauczył się tajników tradycyjnej kuchni hiszpańskiej. W wieku 19 lat został powołany do wojska, gdzie oczywiście pełnił funkcję kucharza. Po odbytej służbie, mając zaledwie 22 lata, zasilił szeregi kucharzy w restauracji El Bulli. Po niespełna dwóch latach awansował na szefa kuchni tej niezwykłej restauracji.

Aby zjeść w restauracji El Bulli nie dość, że trzeba wybrać się na Costa Brava, to jeszcze należy pojawić się tam w okresie od kwietnia do października, gdyż tylko w tych miesiącach jest ona otwarta. Przez pozostały okres czasu Adrija wymyśla i doskonali receptury nowych dań. Jednak takie półroczne doskonalenie warsztatu kulinarnego jest opłacalne, ponieważ restauracja została wyróżniona aż trzy razy z rzędu trzema gwiazdkami Michelina.

Oprócz produkcji opon firma Michelin znana jest również jako wydawca znanego na całym świecie Czerownego Przewodnika dla Podróżnych, w którym szereg znanych, cenionych ale przede wszystkim wykwalifikowanych recenzentów udaję się w poszukiwaniu znakomitych restauracji. Wszystkie lokale oceniane są w skali od jednej do trzech gwiazdek. Każdego roku restauracje przystępują do konkursu od nowa, jedne mogą zyskać, a inne stracić gwiazdkę. Zatem walka jest zacięta, gdyż wyróżnienia Michelin mogą dostąpić tylko nieliczne restauracje.

Ferran Adria, nie tylko znany jest jako szef jednej z najlepszych restauracji na świecie, ale także jego nazwisko łączone jest z pojęciem "Kuchni molekularnej". Jest wynalazcą tzw. pianki, która tworzona jest tylko z naturalnych składników, wystarczy ubić mikserem pianę z soku z owoców z agarem lub lecytyną.

"Istota tkwi w gotowaniu"

Do jednych z najbardziej znanych eksperymentatorów 'nowego gotowania' należy także Heston Blumentahl. Jeszcze do niedawna fani niezwykłych doznań kulinarnych cierpliwie czekali na możliwość zjedzenia owsianki ze ślimaków w jednej z najbardziej znanych restauracji na świecie The Fat Duck; niestety szef kuchni, w lutym tego roku, zmuszony był zamknąć swoją restaurację. Obecnie możemy podziwiać jego kunszt kulinarny w sieci restauracji Little Chef.

Mistrz kuchni molekularnej jest przede wszystkim zwolennikiem gotowania w niskich temperaturach oraz techniki gotowania Sous-vide, czyli w próżni.

Akademia kuchni molekularnej

Fascynacja kuchnią molekularną dotarła także do Polski. W roku 2007 otworzono Akademia Kuchni Molekularnej Jean Bosa, zdobywcy Kulinarnego Oscara 2008. Aby skosztować jak smakuje kawior z marchewki, czy czarny bez wystarczy wybrać się do Bydgoskiej restauracji Dolce Vita lub krakowskich Mangia oraz Skwierzynie. Trzeba uzbroić się jednak w cierpliwość, gdyż dania kuchni molekularnej serwowane są tam tylko dwa razy w miesiącu.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
18
Zupy Flaczki z kurczaka

to propozycja dla osób, którzy nie zdecydują się na zjedzenie tych prawdziwyc...

Odsłon: 151

30 min
4
Dodatki Surówka z porem

Przepis na prostą i pyszną surówkę! Zdrowy dodatek do obiadu zapewniający sol...

Odsłon: 33

15 min
0
Desery Faworki

Prosty przepisy na przepyszne faworki, kruche, lekkie jak puszek i bardzo sma...

Odsłon: 429

60 min
4

Przepis dnia

Dania główne Nóżki z kurczaka pieczone w warzywach

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 8555

30 min
14
Dania główne Kotlety mielone ze schabu

Ze schabu wieprzowego najczęściej przygotowywałam klasyczne schabowe, ale te...

Odsłon: 2653

15 min
9