Marchew dobra na wszystko

Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni?

Fot. 123RF/Picsel

Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złoty odcień. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A, zadba też o wzrok.

Dodatkowo beta-karoten hamuje działanie rakotwórczych związków obecnych w spalinach, a także w dymie tytoniowym. Swoją drogą marchew wykorzystywana jest jako wsparcie podczas rzucania palenia. Chrupanie cienkich, pomarańczowych słupków pozwala ograniczyć głód nikotynowy i daje zajęcie naszym dłoniom.

Spożywanie marchwi ma także dobroczynny wpływ na zachowanie młodego wyglądu. Odpowiadają za to cenne dla naszego organizmu przeciwutleniacze. Dodatkowo obfituje ona w witaminy B1, B2, PP, K i C oraz związki mineralne.

Chcąc zadbać o urodę, jędrność i zdrowie całego ciała warto włączyć do diety wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod oraz potas - a te składniki znajdziemy właśnie w marchwi. Dodatkowo pozwolą nam one zadbać o piękne włosy i mocne paznokcie.

Medycyna nie pozostawia cienia wątpliwości - marchew jest zdrowa. Co na to kuchnia? Czy chcąc regularnie spożywać marchew jesteśmy skazani na duszoną z groszkiem oraz tartą z jabłkiem? Niczego tym pomysłom rzecz jasna nie odmawiamy, chcemy jednak zaproponować nowoczesne spojrzenie na to znane, choć niedoceniane warzywo. Zobaczie, co nasi użytkownicy potrafią wyczarować z pospolitej marchewki. Znajdziecie tu pomysły zarówno na wytrawne jak i słodkie dania i przekąski.

1. Marchew pomarańczowo-miodowa


Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dodanie miodu oraz soku z pomarańczy wydobywa z marchewki wyjątkową słodycz. Tak przygotowaną można jeść na zimno jako przekąskę, ale znacznie lepiej sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa i ziemniaków.

2. Konfitura z marchwi i cytryn


Fot. jagodzinska17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy wiedzieliście, że z marchewki można przygotować niezwykle pyszną konfiturę? Zrobienie jej jest bardzo proste i praktycznie nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Składniki wystarczy pokroić i zalać syropem.

3. Frytki z marchewek


Fot. kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Każdy, kto lubi frytki ziemniaczane, polubi też te przyrządzone z marchewek. Są o wiele bardziej chrupiące, w smaku można wyczuć lekką nutę słodyczy. Frytki niekoniecznie trzeba smażyć, aby były jeszcze zdrowsze, możecie upiec je w piekarniku w 190 st. C.

4. Pasta karotenowa


Fot. kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ta pasta jest znakomita! Idealnie nadaje się do kanapek, najlepiej smakuje podana z żytnim chlebem. Jest kremowa i delikatna w smaku.

5. Ciasteczka marchewkowe


Fot. mysz204 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Lepiej zapiszcie sobie ten przepis, bo gwarantujemy, że będziecie po niego sięgać bardzo często. Do przygotowania tych ciasteczek potrzeba zaledwie pięciu składników, takich, które każdy bez wątpienia posiada w kuchni. Robi się je błyskawicznie i bardzo prosto.

6. Kiszona marchewka - smaczna przekąska

Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kiszonki są bardzo zdrowe. Poprawiają odporność i znakomicie wpływają na pracę jelit, a co za tym idzie, całego organizmu. Jeśli jeszcze do tej pory nie kisiliście warzyw, musicie skorzystać z tego przepisu, lepszego nie znajdziecie!

7. Sałatka z marchewki


Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka. Znakomicie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Słodycz syropu klonowego i marchewki, idalnie równoważą żurawina i kiełki.

8. Chutney z marchewki


Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chutney to gęsty sos, który może być bardzo słodki lub pikantny. Wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest przyrządzany z owoców i warzyw.

Nasza użytkowniczka do sporządzenia chutney postanowiła użyć marchewki, soku z cytryny i odrobiny cukru. Sos ten idealnie pasuje do serów i wędlin.

9. Ciasto marchewkowe


Fot. Poprostupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto marchewkowe to klasyka. Asia - autorka przepisu przygotowuje je z dodatkiem cynamonu i przyprawy do piernika. Podaje z lukrem cytrynowym i kruszonymi pistacjami. Powiedzcie sami, czy można oprzeć się takim słodkościom?

10. Placki marchewkowe


Fot. programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli już smażymy placki to najczęściej ziemniaczane. Zaraz potem te z cukinii, później długo nic, a na samym końcu pojawiają się te, przyrządzone z marchewki. Jeśli nigdy nie próbowaliście takich placuszków, to koniecznie nadróbcie stracony czas. Nie pożałujecie, są przepyszne!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 671

15 min
9
15 min
35

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4