Sezon na dynię

Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni?

Fot. 123RF/Picsel

Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złoty odcień. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A, zadba też o wzrok.

Dodatkowo beta-karoten hamuje działanie rakotwórczych związków obecnych w spalinach, a także w dymie tytoniowym. Swoją drogą marchew wykorzystywana jest jako wsparcie podczas rzucania palenia. Chrupanie cienkich, pomarańczowych słupków pozwala ograniczyć głód nikotynowy i daje zajęcie naszym dłoniom.

Spożywanie marchwi ma także dobroczynny wpływ na zachowanie młodego wyglądu. Odpowiadają za to cenne dla naszego organizmu przeciwutleniacze. Dodatkowo obfituje ona w witaminy B1, B2, PP, K i C oraz związki mineralne.

Chcąc zadbać o urodę, jędrność i zdrowie całego ciała warto włączyć do diety wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod oraz potas - a te składniki znajdziemy właśnie w marchwi. Dodatkowo pozwolą nam one zadbać o piękne włosy i mocne paznokcie.

Medycyna nie pozostawia cienia wątpliwości - marchew jest zdrowa. Co na to kuchnia? Czy chcąc regularnie spożywać marchew jesteśmy skazani na duszoną z groszkiem oraz tartą z jabłkiem? Niczego tym pomysłom rzecz jasna nie odmawiamy, chcemy jednak zaproponować nowoczesne spojrzenie na to znane, choć niedoceniane warzywo. Zobaczie, co nasi użytkownicy potrafią wyczarować z pospolitej marchewki. Znajdziecie tu pomysły zarówno na wytrawne jak i słodkie dania i przekąski.

1. Marchew pomarańczowo-miodowa


Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dodanie miodu oraz soku z pomarańczy wydobywa z marchewki wyjątkową słodycz. Tak przygotowaną można jeść na zimno jako przekąskę, ale znacznie lepiej sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa i ziemniaków.

2. Konfitura z marchwi i cytryn


Fot. jagodzinska17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy wiedzieliście, że z marchewki można przygotować niezwykle pyszną konfiturę? Zrobienie jej jest bardzo proste i praktycznie nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Składniki wystarczy pokroić i zalać syropem.

3. Frytki z marchewek


Fot. kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Każdy, kto lubi frytki ziemniaczane, polubi też te przyrządzone z marchewek. Są o wiele bardziej chrupiące, w smaku można wyczuć lekką nutę słodyczy. Frytki niekoniecznie trzeba smażyć, aby były jeszcze zdrowsze, możecie upiec je w piekarniku w 190 st. C.

4. Pasta karotenowa


Fot. kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ta pasta jest znakomita! Idealnie nadaje się do kanapek, najlepiej smakuje podana z żytnim chlebem. Jest kremowa i delikatna w smaku.

5. Ciasteczka marchewkowe


Fot. mysz204 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Lepiej zapiszcie sobie ten przepis, bo gwarantujemy, że będziecie po niego sięgać bardzo często. Do przygotowania tych ciasteczek potrzeba zaledwie pięciu składników, takich, które każdy bez wątpienia posiada w kuchni. Robi się je błyskawicznie i bardzo prosto.

6. Kiszona marchewka - smaczna przekąska

Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kiszonki są bardzo zdrowe. Poprawiają odporność i znakomicie wpływają na pracę jelit, a co za tym idzie, całego organizmu. Jeśli jeszcze do tej pory nie kisiliście warzyw, musicie skorzystać z tego przepisu, lepszego nie znajdziecie!

7. Sałatka z marchewki


Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka. Znakomicie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Słodycz syropu klonowego i marchewki, idalnie równoważą żurawina i kiełki.

8. Chutney z marchewki


Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chutney to gęsty sos, który może być bardzo słodki lub pikantny. Wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest przyrządzany z owoców i warzyw.

Nasza użytkowniczka do sporządzenia chutney postanowiła użyć marchewki, soku z cytryny i odrobiny cukru. Sos ten idealnie pasuje do serów i wędlin.

9. Ciasto marchewkowe


Fot. Poprostupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto marchewkowe to klasyka. Asia - autorka przepisu przygotowuje je z dodatkiem cynamonu i przyprawy do piernika. Podaje z lukrem cytrynowym i kruszonymi pistacjami. Powiedzcie sami, czy można oprzeć się takim słodkościom?

10. Placki marchewkowe


Fot. programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli już smażymy placki to najczęściej ziemniaczane. Zaraz potem te z cukinii, później długo nic, a na samym końcu pojawiają się te, przyrządzone z marchewki. Jeśli nigdy nie próbowaliście takich placuszków, to koniecznie nadróbcie stracony czas. Nie pożałujecie, są przepyszne!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22627

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 14951

30 min
15
Dania główne Tonkatsu kotlet

Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...

Odsłon: 4726

15 min
6
Ciasta Ciasto z kiwi bez pieczenia

Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...

Odsłon: 44749

30 min
43
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 649

>60 min
5