Do góry

Newsy

Perfekcyjna beza, czyli jaka?

Z pozoru bardzo proste zadanie, ale w praktyce może przysporzyć wiele trudności. Często przygotowana po raz pierwszy nie wychodzi tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Na czym polega jej stopień trudności?

Fot. 123RF/Picsel

Beza to niekwestionowana królowa wypieków. Perfekcyjne przygotowanie tego przysmaku rozsławiło wielu kucharzy, w tym także Magdę Gessler. Czytając po raz pierwszy przepis na ten niezwykły deser, z pewnością większość z was nie zauważyła nic skomplikowanego. Dwa składniki, miska i ubijaczka albo mikser oraz blaszka i piekarnik, do którego włożymy przygotowaną puszystą masę. Brzmi banalnie prawda? Niestety w praktyce wykonywana po raz pierwszy może się okazać płaska, nieco przypalona, gumowata zbyt krucha lub twarda jak kamień. To tylko kilka z niepożądanych efektów, jakie możemy uzyskać, nie stosując się do najważniejszych praktyk. Jak im zapobiec? Poznajcie 5 podstawowych zasad, o których należy pamiętać podczas przygotowania bezy.

Dobór składników

Nawet najdrobniejszy szczegół może mieć znaczenie. Przy wyborze jajek warto zwrócić uwagę na ich świeżość oraz temperaturę. Wykorzystanie białek, które przechowywaliście przez kilka dni w lodówce, z pewnością nie są dobrym pomysłem.
Kolejnym nieodzownym składnikiem bezy jest cukier. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się zwykły drobny cukier do wypieków. Nie warto kombinować, zastępując go np. cukrem gruboziarnistym lub cukrem pudrem. Wykorzystując ten pierwszy, możemy sprawić, że jego kryształki nie rozpuszczą się do końca, a w naszym wypieku będą widoczne grudki. Cukier puder natomiast gorzej zwiąże masę, skutkiem czego może się ona rozpłynąć podczas pieczenia.
Dobrym pomysłem jest dodanie składnika, który ustabilizuje nasz wypiek. Przygotowując tort, warto wsypać odrobinę mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej. Jeśli natomiast chcecie zrobić małe bezy służące np. do dekoracji tortu lub stanowiące dodatek do deserów, dodajcie odrobinę octu lub soku z cytryny, które nie tylko wpłyną na stabilizację, ale również odpowiednią kruchość i puszystość wypieków.

Odpowiednie narzędzia

Do przygotowania bezy posłuży nam misa oraz trzepaczka bądź mikser. Przed wbiciem białek warto sprawdzić, czy naczynie jest idealnie czyste i suche. Odrobina tłuszczu lub wilgoci może zepsuć całą naszą pracę. Najlepiej wybrać misę metalową lub szklaną. Najgorszym wyborem będzie plastikowe naczynie, z którego najtrudniej jest się pozbyć tłuszczu. Ubijanie białek w złym naczyniu spowoduje, że białka będą spływać po ściankach, a zamiast bezy otrzymamy zakalca. Podobnie jak składniki - przygotowane naczynie powinno być w temperaturze pokojowej. Do ubijania można posłużyć się ręczną trzepaczką, która z pewnością będzie wymagała od nas większego nakładu pracy, ale pozwoli za to, lepiej zapanować nad przygotowywaną bezą Dobrym rozwiązaniem jest też użycie miksera. Wykorzystując to narzędzie, należy jednak zwrócić uwagę, aby nie przebić masy. Zbyt późne wyłączenie urządzenia może doprowadzić do zwarzenia się białek.

Reklama

Sposób przygotowania

Po naszykowaniu składników i narzędzi tradycyjnie powinniśmy zacząć od starannego oddzielenia białek od żółtek. Na początku ubijania warto dodać szczyptę soli, która pozwoli przygotować bardziej sztywną masę. Ubijanie należy rozpocząć od niskich obrotów i wraz ze zwiększeniem objętości - przyśpieszyć pracę miksera lub trzepaczki do maksimum. Cukier należy wsypywać stopniowo, zaczynając od jednej łyżki po uzyskaniu lekko sztywnej piany. Po połączeniu składników trzeba sprawdzić, czy cukier został idealnie rozbity. Tak przygotowaną masę możemy wykładać na blaszkę z nieprzywierającą powłoką lub do sylikonowej foremki. Warto pamiętać o tym, że beza często przykleja się do papieru, dlatego stosujmy go w ostateczności.

Suszenie bezy

Przygotowaną bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego maksymalnie do 120 stopni. Można je piec również w niższych temperaturach (80 lub 70 stopni). Zbyt wysoko ustawiona grzałka sprawi, że wypiek zmieni kolor i z białego stanie się lekko beżowy. Suszenie warto przeprowadzić przy lekko uchylonych drzwiach od piekarnika przez 5 do 7 godzin. Tak przygotowane bezy można wykorzystać do tortów, deserów lub innych słodkich wypieków.

Przechowywanie

Wysuszone bezy zachowują swoją świeżość nawet do dwóch tygodni. Należy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Do tego celu poszukajcie suchego miejsca, gdzie wasz wypiek nie będzie miał kontaktu z wilgotnym powietrzem. W przeciwnym wypadku możecie narazić bezę na utratę kruchości i smaku. Jeśli stawicie ją do lodówki, na górze będziecie mogli zauważyć skraplający się cukier, a sama beza stanie się bardziej miękka.

Przepisy na udane bezy

Po zapamiętaniu najważniejszych zasad bez obaw możecie zabrać się za przygotowanie idealnie kruchej i śnieżnobiałej bezy. Jako inspiracje mogą wam posłużyć przepisy na te słodkie wypieki naszych użytkowników.

 

1. Beza z kremem kawowym

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Beza Pavlova

Fot. SlodkiBlog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

3. Beza szwajcarska

Fot. HabibiChi Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

4. Beza z owocami

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

5. Beza z kremem pigwowym

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


6. Beza z malinami i bitą śmietanką waniliową

Fot. Sylwiach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


7. Tarta cytrynowa z bezą

Fot. Rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

8. Bezy dekoracyjne do deserów

Fot. SlodkiSmakPasji na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń