Pięć mitów na temat kaca

Kac to stan wokół którego narosło mnóstwo mitów. Warto je poznać przed zbliżającym się wielkimi krokami sylwestrem!

Mit pierwszy: Trzeba wypić dużo, żeby mieć kaca

Niestety, aby mieć kaca nie trzeba się nawet upijać. Już kilka drinków może wywołać objawy takie jak ból głowy - wszystko zależy od konkretnego człowieka oraz od wybranego alkoholu. Nawet przy niewielkiej dawce warto więc zwrócić uwagę na odpowiednie nawadnianie organizmu - między każdym drinkiem pijąc wodę lub sok bez dodatku alkoholu.

 

To fakt, tłuste jedzenie najlepiej ogranicza wpływ alkoholu na organizm (w porównaniu z posiłkami węglowodanowymi czy białkowymi). Ale jedzenie musi być już w żołądku zanim zaczniemy świętować. Przed snem po zakrapianej imprezie warto napić się wody, aby zmniejszyć odwodnienie. Jedzenie w niczym nam nie pomoże, może tylko dodatkowo obciążyć i tak już zajętą alkoholem wątrobę.

Oczywiście, „syndrom dnia następnego" pojawi się bez wątpienia jeśli wypijemy dużo alkoholu. Jednak błędem jest uznanie, że np. kilka kieliszków wina nie wywoła kaca. Zawarte w winie taniny wywołują u niektórych osób bóle głowy już przy niewielkich ilościach. Bardzo „kacogenne" są również whisky, brandy, tequila, burbon i inne ciemne alkohole. Łagodniej działa piwo czy gin, a nawet wódka (porównując oczywiście nie objętość wypijanego trunku, a ilość samego alkoholu).

Alkohol ma na ludzki organizm działanie toksyczne. Kac to efekt odwodnienia, zaburzeń hormonalnych i ogólnego rozregulowania organizmu. Cytokiny, czyli białka odpowiedzialne za pobudzanie w razie potrzeby układu odpornościowego, pod wpływem alkoholu przestają działać prawidłowo. Nie zapominajmy, że zarówno alkohol, jak i jego skutki następnego dnia mają zły wpływ na pracę serca, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na choroby związane z układem krwionośnym.

 

 

Tak naprawdę nie istnieje w pełni skuteczny lek na wszystkie objawy kaca. Naukowcy Uniwersytetów w Exeter i Plymouth w Wielkiej Brytanii przeszukali wyniki wielu badań publikowane w różnych czasopismach naukowych i ogłaszane podczas konferencji naukowych w przeróżnych językach. Przeanalizowali eksperymenty testujące skuteczność opuncji figowej, ogórecznika lekarskiego czy karczocha, a nawet leku przeciw wymiotom.

W podsumowaniu opublikowanym w „British Medical Journal" napisali, że nie istnieje lek, który zapobiegałby wszystkim objawom kaca lub je skutecznie zwalczał.

Póki naukowcy nie odkryli w pełni skutecznego lekarstwa, najlepiej na kaca zadziała zdrowy rozsądek i umiar.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2