Piernikowy niezbędnik

Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Zgodnie z tradycją, powinniśmy zacząć je robić z dużym wyprzedzeniem, aby ich smak mógł w pełni się rozwinąć.

Fot. 123RF/Picsel

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika. Pojawił się on w Polsce już w XII wieku. Według legendy, ten wspaniały przysmak powstał przez pomyłkowe dodanie do popularnego ciasta z mąki i miodu - miodownika - przypraw korzennych. Piernik można przygotować na dwa sposoby - w wersji tradycyjnej oraz unowocześnionej, która nie wymaga tak długiego czasu oczekiwania na pyszny smakołyk. Za niepowtarzalny smak piernika odpowiadają nie tylko przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa. Ważnym składnikiem jest także prawdziwy miód pszczeli, który gwarantuje niepowtarzalny świąteczny aromat ciasta.

Wyczekiwany piernik staropolski

Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi się w zasadzie sam w procesie fermentacji. Potrzeba tylko chwili czasu, żeby pomieszać składniki i odstawić w zacienione miejsce. W ostatnim tygodniu przed świętami wystarczy przełożyć ciasto do blachy i upiec. Do Bożego Narodzenia piernik zmięknie a my będziemy cieszyć się staropolskim smakiem domowego wypieku. Duch tradycji w postaci ciasta zagości na stołach, a zapach korzennych przypraw będzie prowokował do sięgnięcia po kolejny kawałek.

„Weź miodu przaśnego ile chcesz.." Tak brzmi jedna z najstarszych procedur przygotowywania piernika. Dlatego dzisiaj, składając ukłon historii, nie spoglądajmy nawet na słoiki sztucznego miodu, które piętrzą się na sklepowych regałach. Wybierajmy ten naturalny. Akacjowy lub wielokwiatowy będzie najlepszy. W połączeniu z przyprawami do piernika stworzy aromatyczną całość. Nie zawsze jednak musimy korzystać z gotowych mieszanek, które oferują nam producenci przypraw. Wystarczy, że w domu mamy młynek do kawy, goździki, ziele angielskie, pieprz i cynamon. Kardamon też byłby idealnym dopełnieniem. Jednak istnieje pełna dowolność w doborze składników. Ostatecznie wszystkie przyprawy razem mieszamy, a te które wymagają wcześniejszego zmielenia, rozdrabniamy w młynku. Najbardziej kontrowersyjny i charakterny ze wszystkich dodatków wydaje się pieprz. Nie wszyscy wiedzą, ale to właśnie tej przyprawie piernik zawdzięcza swoją nazwę.

Wyrobione ciasto odstawia się na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce i dopiero na 4 dni przed Gwiazdką piecze się z niej placki, przekłada powidłami śliwkowymi i polewa czekoladą. Długie oczekiwanie na świąteczny przysmak wynagradza nie tylko jego smak ale i trwałość - pierniki można przechowywać miesiącami.

Pierniczki nie tylko dla dzieci

Oczywiście nie jest to jedyny sposób wykorzystywania ciasta piernikowego. Od dawna w Polsce znane są małe pierniczki. Służyły one nie tylko jako wspaniała przekąska, ale także jako ozdoba choinkowa. Z rozwałkowanego ciasta piernikowego wycinano małe ciasteczka w przeróżnych kształtach. Po upieczeniu przyozdabiano je lukrem, czekoladą lub małymi cukierkami. Po nawleczeniu na nitkę najpierw pięknie zdobią bożonarodzeniowe drzewko, a potem cieszą podniebienie domowników.

Jeśli pieczenie świątecznych ciast i ciasteczek jest jeszcze przed tobą, koniecznie zapoznaj się ze sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników. Dzięki nim, święta staną się jeszcze bardziej smaczne.

Co zrobić, aby pierniczki szybciej zmiękły?

Jeśli upieczesz pierniczki z wyprzedzeniem, a mimo to nie do końca zmiękną i wciąż będą zbyt twarde do jedzenia, możesz zmiękczyć je na kilka sposobów. Najprostszym jest ułożenie ich na kratce z piekarnika przy otwartym oknie (w deszczowy dzień) lub w wilgotnym pomieszczeniu.

Można także zamknąć pierniczki w szczelnej puszce ze skórką pomarańczową, kawałkami jabłek lub kromką świeżego chleba. Co kilka dni wymieniamy „dodatki", aby uniknąć pleśni.

Innym pomysłem jest delikatne skropienie twardych ciasteczek wodą i włożenie na 5 minut do nagrzanego do ok. 200 st. C piekarnika lub do mikrofalówki na 30 sekund w maksymalnej temperaturze. Jest jednak pewne ryzyko, że temperatura nie będzie dla nich odpowiednia, trzeba więc być czujnym.

1. Domowa przyprawa do piernika

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Piernik dojrzewający

Piernik dojrzewający

Fot. SlodkoSlodka83  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Pierniczki staropolskie

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Piernik staropolski

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Pierniki Kasztelańskie

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Piernik biszkoptowy

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Piernik z kremem

Fot. Izaa_a  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Ekspresowe pierniczki

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Miękkie pierniczki

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

0
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0