Do góry

Newsy

Pischinger – słodki smak dzieciństwa

Pischinger to deser z wafli przekładanych masą. Dzięki swojej prostocie utkwił w wielu wspomnieniach z dzieciństwa, a także i dziś nadal gości na stołach. Lecz skąd się wziął pischinger? Z czego był wykonany oryginalnie?

Fot. 123RF/Picsel

W drugiej połowie XIX wieku, wiedeński cukiernik Oscar Pischinger, tworzył w swojej cukierni istne arcydzieła. Jednym z nich był oblany lukrem,torcik wykonany z wafli przełożonych kremem czekoladowo-orzechowym. Mimo że cukiernia już nie istnieje, przepis na szybki i prosty deser do dziś krąży po świecie w nieco odmienionej wersji.

Jak wyglądała ta oryginalna receptura? Okrągłe wafle (andruty) smarowano masą, zrobioną z gorzkiej czekolady lub kakao, cukru, masła, śmietanki oraz posiekanych orzechów włoskich. Całość należało polać obowiązkowo lukrem, o składzie podobnym  do masy: gorzka czekolada lub kakao, śmietanka oraz masło z cukrem. Z biegiem lat andruty zaczęto przekładać konfiturą, masą kajmakową oraz kremem czekoladowym - wedle preferencji smakowych. Za czasów PRL pischinger był popularnym smakołykiem, przygotowywanym przez wiele gospodyń. W czasach deficytu stosowano wiele zamienników np. mieszano margarynę z kakao oraz mlekiem w proszku.

Pobierz aplikację smaker ciasta i deseryJak zrobić domowe pischingery?

Dziś istnieje wiele wariacji na temat pischingera. Jeśli chcielibyście przygotować je samodzielnie, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Pischinger czekoladowy z powidłami

Fot. Kardamonowy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Sposób na szybki deser do kawy. W tej odslonie z nutką ulubionej konfitury, dzięki czemu słodycz czekolady zostaje w ciekawy sposób przełamana.

2. Pischinger

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Jest to jedna z najstarszych wersji pischingera. Zapewne widnieje w kajetach z przepisami naszych mam czy babć. Dlatego też nie mogło go zabraknąc w naszym zestawieniu.

3.Wafle z masą galaretkową

Fot. Justitako na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Pischinger z galaretką? Dlaczego nie! Jest on zdecydowanie bardziej czasochłonny, jednakże na pewno warto go wypróbować.

4. Wafle przekładane masą kakaowo-ajerkoniakową

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Przekładaliście kiedyś andruta masą alkoholową? Jeśli nie, warto szybki nadrobić zaległości. To jeden z tych deserów, który zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za słodkościami.

5. Wafle z galaretką z masą krówkową z czekoladą

Fot. Befado na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Coś dla prawdziwych miłośników słodyczy. Masa krówka i galaretka to połączenie nie z tej ziemi. Musicie tje przetestować.

6. Rolada z suchych wafli

Fot. Ewam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Kolejna zaskakująca wersja pischingera. Niesamowite ile pyszności można stworzyć za pomocą wafla z masą kakaową . Rolada z bananem? Koniecznie przetestujcie ten przepis.

7. Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową

Fot. dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zawsze lepiej mieć pod ręką domową przekąskę, niż sięgać po taką ze sklepowej półki. Idealne wyjście na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

trytrytry 19 listopada boże litościwy, toż to andruty, a nie jakieś pszyngery.

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń