Do góry

Newsy

Ptysie i eklerki - jak je zrobić?

Ptysie i eklerki można śmiało uznać za niewielkie, cukiernicze dzieła sztuki. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie wymaga wieloletniego doświadczenia. Wystarczy odrobina wyczucia oraz dobry przepis.

Fot. 123RF/Picsel

W tłusty czwartek na naszych stołach królują faworki oraz pączki w niemal każdej możliwiej postaci. Warto jednak pamiętać, że to nie jedyne słodkości, jakimi możemy delektować się w tym dniu. Istnieje całkiem spore grono miłośników słodkości przygotowywanych z ciasta parzonego. Spośród tych deserów największą popularnością cieszą się eklery i ptysie, które można wypełniać przeróżnymi kremami i musami.

Z jakiego ciasta robi się ptysie i eklerki?

Aby przygotować ptysie lub eklerki, będziecie potrzebować ciasta parzonego. Jest to jeden z wyjątkowo starych przepisów, które już setki lat temu włączono do tak zwanej klasyki cukiernictwa. Każdy kucharz powinien wiedzieć, w jaki sposób je zrobić, gdyż jest wykorzystywane zarówno do przygotowania deserów, jak i dań wytrawnych.

Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie receptury na eklery, suflety oraz majonez.

Wypiek ten szybko zdobył uznanie wśród francuskich arystokratów, stając się ulubionym deserem koronowanych głów. Nic więc dziwnego, iż cukiernicy zaczęli prześcigać się w wymyślaniu coraz to nowszych przepisów z wykorzystaniem tego rodzaju ciasta.

Jak zrobić ciasto ptysiowe?

Przygotowanie ciasta parzonego nie jest trudne, jednak wymaga od nas nieco wyczucia i cierpliwości. Warto zwrócić uwagę na wykorzystywane przez nas składniki. Jest ich niewiele, dlatego powinny być możliwie jak najlepszej jakości.

Mąkę przesiewamy przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek, a następnie dodajemy ją do wrzącej wody, w której wcześniej rozpuściliśmy masło. Po kilku minutach mąka powinna być odpowiednio zaparzona. Pamiętajcie, aby masę cały czas mieszać, gdyż można ją łatwo przypalić.

Następnym krokiem jest przestudzenie masy i dodanie do niej jajek. Zwróćcie uwagę, aby była ona naprawdę chłodna, gdyż w przeciwnym razie jajka zbyt szybko się zetną. Dopiero tak przygotowana masa jest gotowa do wypiekania.

Sprawdzone przepisy na ptysie i eklery

Jeśli chciałbyś w tym roku zaskoczyć bliskich z okazji tłustego czwartku, zrezygnuj z tradycyjnych pączków, a zamiast nich podaj ptysie lub eklerki. Nie wiesz, jak je zrobić? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Ptysie

Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Eklerki z masą budyniową

Fot. Gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Ptysie z bitą śmietaną

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Jagodowe eklery

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Ptysie z piernikowym kremem

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Eklerki z bitą śmietaną

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ptysie w czekoladzie

Fot. Kasia882 Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Eklerki kokosowo-wiśniowe

Fot. Edytek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Karnawałowe ptysie

Fot. Anika88 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń