Do góry

Newsy

Sandacz – mętnooki król polskich wód

Sandacz to jedna z najbardziej cenionych ryb wśród szefów kuchni. Rzadko spotkany w sklepach. Serwowana w znanych prestiżowych restauracjach. Należy do grupy ryb niezwykle trudnych do złowienia. Przez rybaków nazywana „królem wód”. Za co jest tak ceniona i dlaczego wato się nią zainteresować?

Fot. 123RF/Picsel

Jest dużą, drapieżną rybą z rodziny okoniowatych. Zamieszkuje rzeki, jeziora oraz zatoki mórz. Należy do gatunków niezwykle wrażliwych na zanieczyszczenia. Występuje w wodach o wysokiej zawartości tlenu. Można go spotkać w Wiśle, Odrze, Warcie oraz Bugu. Najczęściej pojawia się w okolicach spowolnień nurtu. Ze względu na pyszne delikatne mięso jest chętnie hodowany również w stawach.

Jak go rozpoznać?

Posiada długie lekko spłaszczone ciało oraz szarozielony lub szarobrązowy grzbiet z dwoma płetwami. Jest pokryty drobnymi łuskami. Jego srebrzysto-zielone boki odznaczają się ciemnymi, poprzecznymi smugami. Ma małą głowę z dużymi oczami. Na górze i dole jego szczęki znajdują się po dwa charakterystyczne kły. Okres połowu tej ryby trwa od sierpnia do końca października. Od początku roku do maja jest objęty ochroną. Największe okazy mogą osiągnąć nawet do 130 cm długości i 15 kg wagi. W Polsce jego długość zwykle nie przekracza 70 cm. Żyje średnio od 10 do 20 lat.

Reklama

Zastosowanie w kuchni

Dania z sandacza są zaliczane do specjalności kuchni staropolskiej, w której znalazł dość szerokie zastosowanie. Obok łososia bałtyckiego i węgorza jest zaliczany do grona najsmaczniejszych polskich ryb słodkowodnych. Delikatne białe mięso tej ryby to prawdziwy rarytas, który przypadł do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można go przygotować na wiele różnych sposobów, począwszy od wersji smażonej na patelni, przez pieczoną w piekarniku, po gotowaną na parze. Świetnie komponuje się z gotowanymi warzywami, ziemniakami, kaszą oraz sosami. Jego delikatne mięso można wykorzystać jako główny składnik zapiekanki lub kotlecików. Świetnie smakuje również w zupie rybnej. Posiada dużą ilość pełnowartościowego białka, dlatego watro go włączyć do codziennego menu. Zawiera znikomą ilość tłuszczu (zaledwie 1 gram tłuszczu na 100 gram mięsa). Jest źródłem witaminy B12, witaminy D oraz selenu.

Jak w prosty sposób przygotować z niego pyszny obiad? Poznajcie kilka sprawdzonych przepisów naszych użytkowników:

 

1. Pieczony sandacz w piwnej panierce

Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Świetna propozycja na smaczne i wykwintne danie. Delikatne mięso sandacza w panierce z ciasta piwnego podane z pieczonymi frytkami z batatów oraz sałatką ze świeżych warzyw.

 

2. Glazurowany sandacz

Fot. Gregorspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Sandacz w niecodziennym wydaniu - przygotowany w ten sposób z pewnością zachwyci wszystkich gości nie tylko oryginalnym wyglądem, ale przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem.


3. Sandacz po tunezyjsku

Fot. Maruna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Aby przygotować smaczną rybę, nie trzeba wiele - wystarczy sok z cytryny, odrobina ziół i przypraw, trochę oliwy i pyszny obiad gotowy.


4. Rybne kotleciki z sandacza

Fot. Tasty-and-fit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Soczyste z delikatną cytrynową nutą. Najlepiej smakują przygotowane samodzielnie. Świetnym pomysłem będzie zaserwowanie ich z gotowanymi ziemniakami lub frytkami oraz sałatką.


5.Zupa rybna z sandacza

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Apetyczna zupa przygotowana z filetów sandacza z dodatkiem świeżych warzyw z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.



Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń