Fot. 123RF/Picsel
Wielbiciele tradycyjnych, dojrzewających serów cenią je za niepowtarzalny smak i aromat, ale nie zawsze zdają sobie sprawę z ich właściwości zdrowotnych. Okazuje się bowiem, że włączenie do diety Parmezanu, Pecorino, lub litewskiego Dziugasa, może przynieść nam mnóstwo korzyści.
Dla osób nietolerujących laktozy
Nietolerancja laktozy występuje zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Przyczynę tej dolegliwości stanowi brak lub niedobór enzymu trawiennego, który jest niezbędny do prawidłowego rozkładu laktozy na glukozę i galaktozę. W efekcie w organizmie tworzą się kwasy i gazy, które powodują przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego: ból brzucha, biegunki, wzdęcia.
Osoby, które nie tolerują laktozy, w pierwszej kolejności powinny zrezygnować ze spożywania produktów mlecznych. Tak drastyczna zmiana sposobu odżywiania dla wielu może być bardzo trudna, na szczęście naukowcy wskazują, że nietolerancja nie musi oznaczać rezygnacji ze wszystkich produktów na bazie mleka. Wśród produktów bezpiecznych znajdują się sery dojrzewające. Dlaczego? Okazuje się, iż w wyniku fermentacji laktoza zostaje przekształcana w kwas mlekowy, który nie zagraża osobom zmagającym się z nietolerancją.
Przepis na wyborne krążki z cukinii na INTERIA.TV.
Naturalny, bez konserwantów
Wbrew obiegowej opinii, ser żółty to bardzo zdrowa przekąska i składnik dobrze zbilansowanej diety. Trzeba jednak wybrać właściwy. Niestety, obok dobrej jakości serów, na sklepowych półkach można znaleźć także produkty seropodobne, które w składzie zamiast mleka mają tłuszcz roślinny. Kuszą niską ceną, ale na próżno doszukiwać się w nich smaku, czy zapachu prawdziwego sera. W przypadku wyrobów seropodobnych możemy również zapomnieć o cennych wartościach odżywczych. Ich żółty kolor to efekt dodatku barwników, takich jak chociażby beta-karoten. Na etykietach takich „serów" aż roi się od E-dodatków. Niektóre są nieszkodliwe, inne, takie jak E452-E453, czyli fosforany, utrudniają wchłanianie wapnia. Dlatego zanim włożysz ser do koszyka, sprawdź jego skład.
Do produkcji naprawdę wartościowego sera używa się wyłącznie sprawdzonych i, co ważne, naturalnych składników: mleka, soli i enzymu drożdżowego pozyskiwanego z komórek drożdży.
Imprezowe koreczki z serem - jak je zrobić? na INTERIA.TV.
Składnik diety wegetariańskiej
Dziugas, Parmezan oraz inne wysokiej jakości sery żółte, powinny stać się istotnym elementem diety wegetarian. Tego typu produkty są źródłem wapnia, dlatego też stanowią fantastyczną alternatywę dla mięsa. W przeszłości ser żółty produkowano wyłącznie z użyciem naturalnej podpuszczki, czyli enzymu uzyskiwanego z żołądków cielęcych. Obecnie znacznie częściej wykorzystuje się podpuszczkę mikrobiologiczną, która nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.
Źródło witamin i wapnia
Ser jest bogatym źródłem białka, kwasów tłuszczowych oraz wielu witamin (A, D, E , K i witaminy z grupy B) i minerałów ( magnez, potas, sód, fosfor i wapń).
Właśnie ze względu na wysoką zawartość wapnia, regularne jedzenie żółtego sera ma pozytywny wpływ na układ kostny. Wapń jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wzmacnia kości, poprawia ich gęstość i wytrzymałość oraz wpływa na kurczliwość mięśni. Regularne spożywanie serów może uchronić cię przed osteoporozą. Ten żółty przysmak pomaga również w zachowaniu zdrowia zębów, chroniąc je przed powstawaniem próchnicy i narastaniem kamienia.
Co ciekawe, najnowsze badania wykazały także, iż miłośnicy serów dojrzewających żyją dłużej i znacznie częściej cieszą się dobrym zdrowiem. Wszystko to za sprawą substancji o nazwie poliamina, która spowalnia procesy starzenia oraz sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu.
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.