Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Bez śniadania ani rusz – to hasło, powtarzane nam od dziecka niczym mantra, jest głęboko zakorzenione w naszej świadomości. Pierwszy poranny posiłek to jednocześnie pierwszy solidny zastrzyk energii na cały nadchodzący dzień.

Fot. 123RF/Picsel

Noc to czas, w którym mamy pełne prawo do całkowitego odpoczynku. Kiedy jednak już się obudzimy, każda część naszego ciała oczekuje zastrzyku energii do działania. Organizm w czasie nocnego odpoczynku ciężko pracuje, aby pozwolić nam się zregenerować. Dlatego liczy na to, że rankiem dostarczymy mu odpowiedniej dawki energii i podwyższymy poziom glukozy. Świadomie rezygnując ze śniadania możemy mieć pewność, że już w godzinach przedpołudniowych odczujemy zmęczenie, osłabienie, spadek nastroju.

Kiedy zjeść śiadanie?

Zjedzenie śniadania ponad dwie godziny po przebudzeniu ma podobne skutki, jak jego pomijanie. Jeśli po raz kolejny złościmy się w pracy bez powodu albo nie jesteśmy w stanie wykonać powierzonego na zadania - zastanówmy się, jak tego dnia wyglądało nasze śniadanie, bo być może właśnie w tym tkwi źródło problemu. Specjaliści zalecają zjedzenie śniadania w przeciągu pierwszej godziny po przebudzeniu.

Reklama

Zdrowe śniadanie, czyli jakie?

Przede wszystkim, przygotowując śniadanie powinniśmy pamiętać, że odpowiednio zbilansowany posiłek sprzyja pracy mózgu i korzystnie wpływa na poprawę koncentracji oraz pamięć. Śniadanie powinno dostarczyć naszemu organizmowi 20-25% całodobowej energii, pod względem kaloryczności będąc drugim po obiedzie posiłkiem (500-700 kcal). Jego wartościowość zagwarantują nam:

- węglowodany złożone - pełnoziarniste pieczywo, otręby, płatki owsiane

- nienasycone kwasy tłuszczowe - ryby, dobrej jakości margaryny
- białko - mleko, jogurt, twaróg, sery, jaja
- warzywa i owoce.

Aby ułatwić wam poranki, przygotowaliśmy zestaweienie najciekawszych, śniadaniowych pomysłów naszych użytkowników. Dzięki nim, wstawanie będzie znacznie łatwiejsze.

 

1. Omlet francuski z szynką i bobem

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Racuchy z batatem i mlekiem kokosowym

Fot. Agfia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Labneh

Fot. Agafia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Miseczka ryżowa na słodko

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pasta jajeczno-serowa

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pasta łososiowa z awokado

Fot. Agsiowesmakolyki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Omlet wiedeński

Fot. Wjosna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Owsianka pieczona z owocami

Fot. Basilliana na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Faszerowane pieczarki z jajkiem

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34150

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 471

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4816

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1353

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113596

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11717

60 min
29