O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei całkowicie zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk.
Różnego rodzaju dipy szczególną rolę odgrywają w przypadku dań przygotowywanych na grillu. To właśnie dzięki nim, dymny smak zostaje nieco przełamany i ożywiony.
Brakuje wam pomysłu na ciekawe sosy do grillowanych dań? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Sos czosnkowo-serowy
Zobacz przepisSos czosnkowo-serowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
To jeden z ulubionych sosów Polaków. Dodajemy go do pizzy, frytek oraz wielu innych potraw. Wiele osób przygotowuje go w wersji bez sera, jednak za sprawą tego składnika dip nabiera wyjątkowego smaku.
Ten klasyczny sos z pewnością doskonale zna ten, kto kiedykolwiek spędzał urlop w Grecji. Ogórek i czosnek to idealne połączenie. Zwłaszcza w ciepłe, letnie dni.
A może macie ochotę na smaki zza oceanu? W Stanach Zjednoczonych ten sos to najprawdziwsza klasyka gatunku. Każdy kucharz posiada na niego swój sekretny przepis i strzeże go niczym najcenniejszego skarbu.
4. Dip serowo-orzechowy
Zobacz przepisDip serowo-orzechowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście sosu serowego, powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości. Świetnie sprawdzi się w roli dodatku do grillowanych mięs lub surowych warzyw.
Oto turecka wariacja na temat greckiego sosu tzatziki. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają go jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
6. Chimichurri
Zobacz przepisChimichurri z czosnku niedźwiedziego/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chimichurri jest wyjątkowo popularnym dodatkiem do mięs w Ameryce Południowej. Zdarza się również, że marynowane są w nim mięsa, jeszcze przed pieczeniem. Koniecznie spróbujcie naszą propozcyję na sos chimichurri w polskim wydaniu.
7. Sos paprykowy do mięs i wędlin
Zobacz przepisSos paprykowy do mięs i wędlin/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowanie takiego sosu wymaga nieco wysiłku, jednak gwarantujemy, że w stu procentach wam się to opłaci. Jego intensywny i głęboki smak będzie idealnie pasować do mięs z rusztu.
Jeśli w waszym ogródku rośnie bazylia, wykorzystajcie ją do przygotowania lekkiego i aromatycznego dipu. To świetna alternatywa dla pesto lub sosu czosnkowego.
Klasyczny przepis na sos berneński, który idealnie kompunje się z rybami, wybornie smakuje podany do grillowanego łososia.
Mamy też wyjątkową propozycję dla miłośników pikantnych potraw. Poziom ostrości sosu możecie regulować, dodającwiększą lub mniejszą liczbę papryczek.