Do góry

Newsy

Sosy i dipy do dań z grilla

Dobry sos może całkowicie odmienić smak przygotowywanych przez was dań. Szykując grillowe menu, nie zapomnijcie o zrobieniu przynajmniej kilku, aromatycznych dipów.

Fot. 123RF/Picsel

O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei całkowicie zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk.

Różnego rodzaju dipy szczególną rolę odgrywają w przypadku dań przygotowywanych na grillu. To właśnie dzięki nim, dymny smak zostaje nieco przełamany i ożywiony.

Brakuje wam pomysłu na ciekawe sosy do grillowanych dań? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Sos czosnkowo-serowy

Fot. Rosse  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

To jeden z ulubionych sosów Polaków. Dodajemy go do pizzy, frytek oraz wielu innych potraw. Wiele osób przygotowuje go w wersji bez sera, jednak za sprawą tego składnika dip nabiera wyjątkowego smaku.

2. Grecki sos tzatziki

Fot. Izaa_a  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ten klasyczny sos z pewnością doskonale zna ten, kto kiedykolwiek spędzał urlop w Grecji. Ogórek i czosnek to idealne połączenie. Zwłaszcza w ciepłe, letnie dni.

3. Sos barbecue

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

A może macie ochotę na smaki zza oceanu? W Stanach Zjednoczonych ten sos to najprawdziwsza klasyka gatunku. Każdy kucharz posiada na niego swój sekretny przepis i strzeże go niczym najcenniejszego skarbu.

4. Dip serowo-orzechowy

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście sosu serowego, powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości. Świetnie sprawdzi się w roli dodatku do grillowanych mięs lub surowych warzyw.

5. Dżadżyk

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Oto turecka wariacja na temat greckiego sosu tzatziki. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają go jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.

 

Pobierz aplikację smaker

 

6. Sos chimichurri

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Chimichurri jest wyjątkowo popularnym dodatkiem do mięs w Ameryce Południowej. Zdarza się również, że marynowane są w nim mięsa, jeszcze przed pieczeniem. Koniecznie spróbujcie!

7. Sos paprykowy do mięs i wędlin

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Przygotowanie takiego sosu wymaga nieco wysiłku, jednak gwarantujemy, że w stu procentach wam się to opłaci. Jego intensywny i głęboki smak będzie idealnie pasować do mięs z rusztu.

8. Dip bazyliowy

Fot. NiewPoint na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jeśli w waszym ogródku rośnie bazylia, wykorzystajcie ją do przygotowania lekkiego i aromatycznego dipu. To świetna alternatywa dla pesto lub sosu czosnkowego.

9. Sos śmietanowo-musztardowy

Fot. Smacznego na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

W przypadku tego sosu najlepiej sprawdzi się ziarnista musztarda francuska. Jeśli jednak akurat jej nie macie, możecie wykorzystać inny rodzaj.

10. Sos diabelski

Fot. Futka Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Mamy też wyjątkową propozycję dla miłośników pikantnych potraw. Poziom ostrości sosu możecie regulować, dodającwiększą lub mniejszą liczbę papryczek.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń