Do góry

Newsy

Ulubione dania Polaków w zdrowszym wydaniu

Schabowy w podwójnej panierce, bigos z dodatkiem tłustej kiełbasy, żurek i słodka szarlotka - te dania kochają Polacy! Miłość do nich często kończy się jednak nadwagą i złym samopoczuciem. Jak nie rezygnować z ulubionych potraw i pozostać zdrowym? Mamy na to przepis!

Fot. 123RF/Picsel

Aż 88% respondentów uważa, że odżywia się zdrowo, tak wynika z badań CBOS przeprowadzonych w sierpniu 2019 roku. Mimo to ponad połowa Polaków (59%) ma nadwagę, a jedna piąta (21%) cierpi na otyłość.

Nadwaga częściej dotyka mężczyzn, a jej ryzyko wzrasta wraz z wiekiem. Jest to szczególnie niepokojące u młodych panów w przedziale od 25 do 34 lat - osób z nadwagą w tej grupie wiekowej jest więcej, niż tych z prawidłową wagą. U kobiet problem z nadprogramowymi kilogramami zaczyna się po 45 roku życia, wyraźnie wzrasta po 55.

Doskonale wiemy, że im więcej kilogramów, tym większe ryzyko występowania chorób układu krążenia i cukrzycy. Co zatem zrobić, aby chronić nasze zdrowie? W pierwszej kolejności zamieńmy tłuste, ciężkie, smażone potrawy i słodkie ciasta, które tak lubimy, na dania w zdrowszym wydaniu!

Schabowy raz!

Kotlet schabowy w grubej panierce z jajka, mąki i bułki tartej, smażony na maśle lub smalcu, to klasyka niedzielnych obiadów. Wieprzowina przygotowywana w taki sposób gości na naszych stołach od lat 50-tych ubiegłego stulecia. Danie to przetrwało nawet kulinarną rewolucję jaka nastała w Polsce po 1989 roku i zdaje się, że trend na zdrowe odżywianie, nie jest w stanie na stałe wyprzeć go z menu. W porządku, jedzmy schabowe, ale wybierajmy te w zdrowszej wersji.

Kotlet schabowy sauté

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mięso możemy zaserwować bez kalorycznej panierki. Najlepiej jeśli usmażymy je na oliwie z dodatkiem odrobiny masła, wybierzmy klarowane. Aby wydobyć doskonały smak schabowego, wystarczy użyć podstawowych przypraw - soli i pieprzu. Tak przygotowany będzie niezwykle soczysty i kruchy.

Schabowy w kapuście kiszonej

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym pomysłem na zaserwowanie schabowego w innej wersji, jest upieczenie go wraz z kapustą kiszoną. Mięso przed włożeniem do piekarnika trzeba lekko podsmażyć, dosłownie kilka sekund z każdej strony. Wszystko po to, by zamknąć pory. Dzięki temu podczas pieczenia nie straci swoich soków i pozostanie soczyste. Kapusta kiszona nada całemu daniu niepowtarzalny smak.

Jeśli jednak chcesz usmażyć kotleta schabowego w panierce, zamiast chłonącej tłuszcz bułki tartej i mąki, użyj siemienia lnianego, zmielonych płatków owsianych, orzechów lub sezamu.

Bigos - jeść czy nie jeść?

W wieku XVII i XVIII przepisy na bigos znacząco różniły się od tych, które znamy obecnie. Danie to było przygotowywane bez kapusty, za to z dodatkiem siekanego mięsa i ryb. Zakwaszano je cierpkimi owocami. W znanej nam formie, bigos serwowany był dopiero od XIX wieku.

Obecnie potrawę tę jadamy najczęsciej w okolicach świąt Bożego Narodzenia lub na przyjęciach, gdzie podawany jest jako ciepła przekąska.

Głównymi składnikami jednej z ulubionych potraw Polaków jest kapusta (kiszona lub świeża) z dodatkiem tłustych mięs (żeberek, boczku, kiełbasy i innych wędlin), ciężkostrawnych grzybów, odrobiny wędzonych śliwek i czerwonego wina. Ta mieszanka może powodować problemy żołądkowe oraz wzdęcia. Zatem jak przygotować bigos, aby uniknąć dyskomfortu po jedzeniu?

Bigos wegetariański

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Możemy pokusić się o ugotowanie bigosu w wersji wegetariańskiej, za to z dodatkiem czerwonej soczewicy. Aby danie bez mięsa miało aromat i ciekawy smak, nie możemy zapomnieć o wędzonych śliwkach, które nadadzą całości dymnego posmaku oraz o przyprawach takich jak: wędzona papryka, cząber i sos sojowy.

Bigos

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli nie chcecie rezygnować z mięsa, wybierajcie produkty o najwyższej jakości i małej ilości tłuszczu.Tyczy się to przede wszystkim mięs. Aby po zjedzeniu bigosu uniknąć wzdęć i złego samopoczucia, koniecznie dodaj do niego kminek, ziele angielskie i kilka listków laurowych.

Żurek nie tylko od święta

Niektórzy jadają żurek w sobotnie poranki, inni tylko od święta. Niezależnie do której grupy należycie, warto pamiętać, aby do przygotowania potrawy używać tylko najwyższej jakości produktów, gdyż to od nich zależy, czy potrawa będzie smaczna i przede wszystkim zdrowa. Zapomnij o zupie z proszku lub innych dodatkach, których skład może budzić wątpliwości.

Smak żurku w dużej mierze zależy od zakwasu, na którego bazie przygotowuje się to danie. Najlepiej jeśli zostanie on sporządzony na mące razowej. Wybierając kupny zakwas, poszukaj takiego, o możliwiej najprostszym składzie, unikaj tych, które zawierają cukier i substancje konserwujące (np. sorbinian potasu).

Tradycyjny zakwas żytni na żur

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Najlepiej jeśli sami przygotujecie zakwas. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, aby w przyszłości móc cieszyć się znakomitym, kwaskowatym smakiem żurku.

Żurek wegetariański

Fot. Neela na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nietuzinkowym pomysłem będzie również żurek bez mięsa, za to z sojowymi kiełbaskami. Tutaj też kluczowym składnikiem będzie zakwas.

Cukier - zabójcza słodycz

Często po dwudaniowym, sycącym obiedzie pojawia się pytanie: A co na deser? O tej porze roku jednym z popularniejszych wyborów jest szarlotka, podawana na ciepło z dodatkiem gałki waniliowych lodów.

Trzeba być szczerym i przyznać, że połączenie cukru z masłem i mąką pszenną - klasycznych składników na kruche ciasto - nie należy do najzdrowszych. Dlaczego? Otóż, rafinowana mąka pszenna, po którą sięgamy najczęściej, to czyste węglowodany, które podnoszą poziom cukru we krwi i wzmagają apetyt. Masło to naturalne źródło tłuszczów trans, a rafinowany biały cukier to sacharoza - glukoza i fruktoza. Wiedząc to, powinniśmy unikać zestawiania ze sobą tych trzech składników.

Pełnoziarnista fit szarlotka bez cukru

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Naszą propozycją jest zdrowa szarlotka. Do jej przygotowania została użyta mąka pełnoziarnista, zamiast masła do ciasta trafił olej, a cukier biały zastąpiono ksylitolem.

Szarlotka gryczano-owsiana

Fot. Violin86 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Innym pomysłem na alternatywę dla klasycznego ciasta z jabłkami, jest to przygotowane na bazie mąki gryczanej. W tym przepisie użyto mniej masła, za to dodano jogurt naturalny. Zamiast cukru pojawił się zdrowy słodzik.

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń