Dania jednogarnkowe

Wiele osób uważa, że kuchnia wegetariańska jest nudna i zwykle ogranicza się do wąskiego wachlarza dań. Aby udowodnić, że tak nie jest, prezentujemy wam wegetariańskie przepisy na każdy dzień tygodnia.

Fot. 123RF/Picsel

Jesteś wegetarianinem? Odwiedza cię ktoś, kto nie je mięsa? A może po prostu sam masz ochotę spróbować, jak smakują wegetariańskie przepisy? Z nami nie grozi ci nuda. Oto bezmięsne propozycje na każdy dzień tygodnia.

Poniedziałek: Pieczone krokiety z pieczarkami

Pieczone krokiety z pieczarkami

Fot. Szegfowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Każdy uwielbia krokiety. Te powinny zainteresować was z dwóch powodów. Po pierwsze jest to świetny pomysł na obiad bez mięsa, a po drugie to także odchudzona wersja krokietów, które zwykle smaży się na dużej ilości tłuszczu.

Wtorek: Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane- zaparzane

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane powinien znać każdy. Jeśli do tej pory nie znaleźliście swojego ideału, koniecznie przetestujcie ten.

Środa: Wegańskie papryki faszerowane

Wegańskie papryki faszerowane

Fot. Vegewiorka na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Doskonały pomysł na smaczny, sycący i bezmięsny obiad. Wegetariański przepis, który z pewnością spodoba się nawet zadeklarowanym mięsożercom.

Czwartek: Makaron z warzywami na zielono
Makaron z warzywami na zielono

Fot. Obserwator na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Nic tak nie poprawia humoru jak miseczka smakowitego makaronu w tak apetycznym kolorze. Cudo!

Piątek: Pierogi z brokułami, fetą i prażonym słonecznikiem

Pierogi z brokułami, fetą i prażonym słonecznikiem

Fot. Fiolinea na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Jedliście już pierogi w takim wydaniu? Są zdecydowanie smaczniejsze niż ich mięsna wersja.

Sobota: Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy

Fot. Dobra-zonka-w-kuchni na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Tak przygotowane kotlety można wykorzystać na wiele sposobów - możecie zjeść je solo lub jako alternatywę dla mięsa w burgerze. Warto też przygotować ich mniejszą wersję i zaserwować jako przekąskę na przyjęciu.

Niedziela: Brązowy ryż z pieczarkami i oscypkiem

Brązowy ryż z pieczarkami i oscypkiem

Fot. KatarzynaM na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Ryż z pieczarkami to fantastyczna propozycja na szybki bezmięsny obiad. Zamiast tracić czas na gotowanie, będziecie mogli poświęcić go np. rodzinie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 184

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1617

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 363

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8