Fot. 123RF/Picsel
Polacy darzą Węgrów niezwykłą sympatią. Wpływ na to ma chociażby nasza wspólna historia, ciekawa kultura węgierska oraz niezbyt duże oddalenie obu państw. Wielu z nas bardzo ceni sobie również madziarską kuchnię, która obfituje w syte i bardzo smaczne dania.
Symbolem naddunajskiej kuchni bezsprzecznie jest papryka, której w kraju uprawia się kilkaset odmian. Ponadto, na węgierskich talerzach wyjątkowo często pojawiają się apetyczne mięsa i świeże warzywa doprawione dużą ilością aromatycznych ziół. Odwiedzając kraj naszych bratanków, grzechem byłoby niespróbowanie tradycyjnego gulaszu, langoszy lub lecza. Wszystko oczywiście zaserwowane z kieliszkiem węgierskiego wina. A co jeśli chcielibyśmy odtworzyć węgierskie smaki w domu? W takiej sytuacji z pomocą przychodzą użytkownicy Smakera, którzy podzielili się z nami wieloma przepisami na dania kuchni węgierskiej.
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Każdy kto odwiedził Węgry, musiał skosztować tradycyjnego gulaszu. Zapewniamy was, że smakuje zdecydowanie lepiej od jego spolszczonej wersji. Zwłaszcza, gdy pościęcicie chwilę na przygotowanie drobnych, lanych kluseczek.
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Langosze są symbolem węgierskiego fast-foodu. Zanim na budapesztańskich ulicach pojawiły się zachodnie restauracje z hamburgerami, królowały na nich właśnie te placki - doskonały dowód na to, że siła tkwi w prostocie.
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Może się zdarzyć, że zamawiając w węgierskiej restauracji gulasz otrzymamy zupę z dużymi kawałkami warzyw i mięsa, a nie gęsty sos, jaki zwykło się serwować w naszym kraju. Dzieje się tak, gdyż zupa gulaszowa jest na Węgrzech znacznie bardziej popularna.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Aby przygotować autentyczne, węgierskie leczo potrzebujecie minimalnej ilości składników. Zapomnijcie o udziwnieniach i zbędnych dodatkach, które często pojawiają się w spolszczonych wersjach tego dania. Są one po prostu zbędne.
Fot. Kermeet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tę aromatyczną zupę rybną jada się niemal w każdym zakątku Węgier. Podstawowe składniki to ryba, papryka oraz cebula. Reszta zależy już od wyobraźni kucharza.
Fot. Tradycyjna_kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pogacze to bardzo ciekawa, słona przekąska, która doskonale sprawdzi się na przyjęciach. Wystarczy podać je w towarzystwie węgierskiego wina, a poczujecie się, jak na wakacjach nad Balatonem.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Potrawa ta znana jest również pod nazwą gulasz transylwański. To bardzo ciekawe połączenie wieprzowiny oraz kapusty kiszonej, które nieczęsto gości na naszych talerzach.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Węgierskie knedle są wyjątkowo proste w przygotowaniu, a do ich przygotowania będziecie potrzebować zaledwie pięciu, podstawowych składników. Zdecydowanie warto przetestować ten przepis.
Fot. Barbara-bakowska-3 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kuchnia węgierska to także wyśmienite desery, którymi raczyli się nawet cesarze austro-węgierscy. Zdecydowanie najpopularniejszym z nich jest legendarny tort Dobosza. Miłośnicy słodkości powinni również spróbować strucli oraz naleśników à la Gundel.