Zamrozić słodycze

Niespodziewani goście to wyzwanie dla każdej pani domu. Chcąc zaprezentować się jak najlepiej, wymyślamy szybkie przekąski lub kupujemy ciasto w sklepie. A przecież taką wizytę mogą ułatwić nam zasoby naszej zamrażarki, do której wcześniej włożyliśmy smakowite wypieki czy świeże bułeczki. Wystarczy tylko wiedzieć, jak je zamrozić.

Fot. 123RF/Picsel

Mrożenie chleba i bułek wciąż nie cieszy się popularnością, ponieważ pieczywo możemy teraz kupić prawie zawsze i wszędzie. Jednak powszechnie dostępny chleb i bułki nie zawsze nam smakują, i aby kupić dobre pieczywo, nieraz musimy zwiedzić wiele sklepów i piekarni. Gdy więc odwiedzimy ulubioną piekarnię, warto kupić nieco więcej chleba, i potem go zamrozić - zaoszczędzi nam to wiele czasu. Chleb i bułki mrozimy szczelnie opakowane, najlepiej w woreczki foliowe. Aby nie kruszył się, rozmrażamy go również w opakowaniu, a następnie podgrzewamy kilka minut w piekarniku - dzięki temu zachowuje oryginalny smak. Jeśli sami pieczemy chleb i bułeczki, warto zamrażać je, gdy jeszcze nie wystygły do końca - wtedy po rozmrożeniu, będą smakować jak świeżo upieczone.


Mrożone wypieki

Na wizytę niespodziewanych gości przyda się również mrożone ciasto. Amatorzy wypieków z ciasta francuskiego już dawno przekonali się, że kupowanie gotowego ciasta mrożonego oszczędza im wiele czasu, a pozwala na eksperymentowanie ze słodkimi i wytrawnymi nadzieniami, pieczenie pysznych ciasteczek czy pierożków. Od niedawno możemy też kupić mrożone ciasto filo, niezwykle popularne w kuchni greckiej, które nadaje się do przygotowania zarówno słodkich jak i słonych przysmaków. Ciasto francuskie i ciasto filo to pracochłonne wypieki, dlatego kupienie gotowych produktów znacznie ułatwia ich miłośnikom przygotowanie ulubionych potraw.

Możemy też mrozić surowe kruche ciasto - po rozmrożeniu jest świetną bazą babeczek czy tart. Czasem zdarza się przygotować zbyt wiele ciasta, którego nie jesteśmy w stanie zużyć - wystarczy wtedy zapakować go w woreczek foliowy i zamrozić, a nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.

Świetnym pomysłem jest mrożenie gotowych wypieków - ciast drożdżowych, ucieranych, kruchych i biszkoptowych, a nawet serników czy tortów. Szczelnie zapakowane, przechowywane w temperaturze poniżej -18 stopni C, są idealnym szybkim poczęstunkiem dla amatorów słodyczy.


Ziołowe masełka

Niezbyt popularne, a z pewnością warte uwag jest mrożone masło z dodatkiem ziół i przypraw, którego możemy używać jako aromatycznego dodatku do mięs, czy makaronów, a nawet do smarowania pieczywa. Zwykłe masło śmietankowe mieszamy z posiekanymi świeżymi ziołami: szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, bazylią, szałwią czy pieprzem grubo mielonym. Ugniatamy widelcem, formujemy kosteczki, które układamy na blaszce i umieszczamy w zamrażarce. Po kilku godzinach, gdy już stwardnieją, przesypujemy je do woreczków foliowych i przechowujemy do kilku miesięcy.


Wykorzystano:

Heinz K. Gans, Przetwory mięsne, warzywne, owocowe, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2005

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32550

>60 min
61
30 min
1
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 71

15 min
2
30 min
0

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 911

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 327

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

0
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6