Najlepsze przepisy na ogórki

Zamrozić słodycze

Niespodziewani goście to wyzwanie dla każdej pani domu. Chcąc zaprezentować się jak najlepiej, wymyślamy szybkie przekąski lub kupujemy ciasto w sklepie. A przecież taką wizytę mogą ułatwić nam zasoby naszej zamrażarki, do której wcześniej włożyliśmy smakowite wypieki czy świeże bułeczki. Wystarczy tylko wiedzieć, jak je zamrozić.

Fot. 123RF/Picsel

Mrożenie chleba i bułek wciąż nie cieszy się popularnością, ponieważ pieczywo możemy teraz kupić prawie zawsze i wszędzie. Jednak powszechnie dostępny chleb i bułki nie zawsze nam smakują, i aby kupić dobre pieczywo, nieraz musimy zwiedzić wiele sklepów i piekarni. Gdy więc odwiedzimy ulubioną piekarnię, warto kupić nieco więcej chleba, i potem go zamrozić - zaoszczędzi nam to wiele czasu. Chleb i bułki mrozimy szczelnie opakowane, najlepiej w woreczki foliowe. Aby nie kruszył się, rozmrażamy go również w opakowaniu, a następnie podgrzewamy kilka minut w piekarniku - dzięki temu zachowuje oryginalny smak. Jeśli sami pieczemy chleb i bułeczki, warto zamrażać je, gdy jeszcze nie wystygły do końca - wtedy po rozmrożeniu, będą smakować jak świeżo upieczone.


Mrożone wypieki

Na wizytę niespodziewanych gości przyda się również mrożone ciasto. Amatorzy wypieków z ciasta francuskiego już dawno przekonali się, że kupowanie gotowego ciasta mrożonego oszczędza im wiele czasu, a pozwala na eksperymentowanie ze słodkimi i wytrawnymi nadzieniami, pieczenie pysznych ciasteczek czy pierożków. Od niedawno możemy też kupić mrożone ciasto filo, niezwykle popularne w kuchni greckiej, które nadaje się do przygotowania zarówno słodkich jak i słonych przysmaków. Ciasto francuskie i ciasto filo to pracochłonne wypieki, dlatego kupienie gotowych produktów znacznie ułatwia ich miłośnikom przygotowanie ulubionych potraw.

Możemy też mrozić surowe kruche ciasto - po rozmrożeniu jest świetną bazą babeczek czy tart. Czasem zdarza się przygotować zbyt wiele ciasta, którego nie jesteśmy w stanie zużyć - wystarczy wtedy zapakować go w woreczek foliowy i zamrozić, a nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.

Świetnym pomysłem jest mrożenie gotowych wypieków - ciast drożdżowych, ucieranych, kruchych i biszkoptowych, a nawet serników czy tortów. Szczelnie zapakowane, przechowywane w temperaturze poniżej -18 stopni C, są idealnym szybkim poczęstunkiem dla amatorów słodyczy.


Ziołowe masełka

Niezbyt popularne, a z pewnością warte uwag jest mrożone masło z dodatkiem ziół i przypraw, którego możemy używać jako aromatycznego dodatku do mięs, czy makaronów, a nawet do smarowania pieczywa. Zwykłe masło śmietankowe mieszamy z posiekanymi świeżymi ziołami: szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, bazylią, szałwią czy pieprzem grubo mielonym. Ugniatamy widelcem, formujemy kosteczki, które układamy na blaszce i umieszczamy w zamrażarce. Po kilku godzinach, gdy już stwardnieją, przesypujemy je do woreczków foliowych i przechowujemy do kilku miesięcy.


Wykorzystano:

Heinz K. Gans, Przetwory mięsne, warzywne, owocowe, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2005

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ogórki kimchi

Ogórki kimchi to koreański odpowiednik polskich ogórków konserwowych. Wyróżni...

Odsłon: 1062

30 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 35

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26537

60 min
22

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4