Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Skąd pochodzi ziele św. Damiana
- Jaki zrobić napar z zioła św. Damiana
- Jak przygotować nalewkę św. Damiana
- Jak wykorzystać w kuchni ziele św. Damiana
- Komu może zaszkodzić liść Damiana
Jednym z ziół, które w ostatnich latach zaczęły powracać do łask, jest ziele świętego Damiana (nazywane potocznie po prostu damianą). Coraz chętniej wykorzystywane jest ono w medycynie naturalnej - można więc znaleźć je w wielu sklepach z produktami naturalnymi. Ale dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Skąd pochodzi liść Damiana?
Już starożytni wykorzystywali liść Damiana - pochodzenie tej rośliny nie jest do końca znane, jednak przyjmuje się, że już Majowie wykorzystywali moc zioła w swoich mieszankach. Przede wszystkim korzystano z niego, jako z afrodyzjaku. To zastosowanie nadal jest popularne. Damiana jest krzewem rosnącym w Ameryce Północnej, Południowej i Środkowej. Na szczęście obecnie jest bardzo łatwo dostępne. Wystarczy zajrzeć do sklepu ze zdrową żywnością.
Zobacz też: Niezwykłe właściwości oregano
Liść Damiana - co to jest?
Jak jednak działa liść Damiana? Co to jest i dlaczego warto dołączyć to zioło do naszej diety? Chociaż damiana nie jest rośliną bardzo dobrze zbadaną przez naukowców, obecnie wiadomo, że pozytywnie wpływa na nasz organizm i może pomóc przy przeróżnych schorzeniach oraz bólach. Świadczą o tym chociażby znalezione w roślinie olejki eteryczne, flawonoidy czy sterole.
Przede wszystkim damiana oddziałuje na układ nerwowy - wskazuje się, że napary z zioła mogą obniżyć napięcie nerwowe, a także poprawić koncentrację i polepszyć samopoczucie. Polecane są zatem osobom zestresowanym, borykającym się z bezsennością.
Damiana, jak wszystkie inne zioła, nie działa jednak jak lekarstwo, a jedynie suplement - dodatkowa pomoc w przypadku niektórych schorzeń. Warto o tym pamiętać i nie oczekiwać natychmiastowych skutków. To dotyczy także kolejnej właściwości ziela - wpływu na libido. Ziele to może również pomagać kobietom przy zaburzeniach menstruacji oraz podczas menopauzy. Wskazuje się, że liść św. Damiana może regulować wydzielanie hormonów. Obecnie prowadzone są również badania dotyczące terapii bezpłodności u kobiet za pomocą tego zioła. Jednak nadal wyniki nie są potwierdzone.
Inne właściwości rośliny zostały jednak potwierdzone - na przykład zmniejszenie poziomu cholesterolu. Wszystko dzięki zawartości beta-sitosterolu, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu, a co z tym idzie, pozytywnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Napary czy herbatki z ziela Damiana poleca się zatem osobom starszym oraz otyłym, u których istnieje zwiększone ryzyko pojawienia się chorób takich jak miażdżyca czy udar mózgu. Zawarte w zielu flawonoidy działają antyoksydacyjnie, a to sprawia, że damiana może stanowić doskonały dodatek do diety dla dosłownie każdego - wymiatanie wolnych rodników to przecież efekt, którego oczekujemy wszyscy. Dzięki temu redukujemy ryzyko wystąpienia wielu chorób, między innymi nowotworowych.
Ziele Damiana jest także znane z właściwości moczopędnych i przeciwbakteryjnych. Dlatego napary z niego przygotowane to doskonałe wsparcie przy chorobach układu moczowego. Jak zatem widzicie - ziele Damiana z całą pewnością warto włączyć do swojej diety na przykład w postaci codziennie wypijanej herbatki lub naparu.
Zobacz też: Zioła, które pomogą w odchudzaniu
Najlepsze zastosowanie liści św. Damiana: napar lub herbatka
Zastosowanie tego zioła jest szerokie i można z niego tworzyć naprawdę wiele różnych specyfików. Jednym z nich jest napar, który można przyrządzić z suszonego liścia. Wystarczy zalać jedną lub dwie łyżki zioła wodą o temperaturze 90-95 stopni. Następnie napar należy przykryć i odstawić na dziesięć minut. Po odcedzeniu, napar pije się do posiłku - nie zaleca się spożywać go na czczo.
Herbatka to kolejny sposób na wykorzystanie liści świętego Damiana. Zastosowanie jest bardzo podobne, jak w przypadku naparu. W tym wypadku konieczne jest jednak zagotowanie ziół w garnku z wodą (pół litra) i gotowanie ich na małym ogniu przez dziesięć minut. Następnie herbatę przykryjcie w garnku na kolejne dziesięć minut i odcedźcie.
Zobacz też: Najlepsze herbaty wzmacniające odporność
Jak zrobić nalewkę z liścia św. Damiana?
Istnieje jeszcze jeden przepis na liść Damiana - zastosowanie jest trochę inne, niż w przypadku herbaty i naparu. To nalewka! Tak, zioło można moczyć w spirytusie lub wódce, by uzyskać doskonałą, ziołową nalewkę. Do jej przygotowania potrzebujecie 500 mililitrów spirytusu bądź wódki, 700 mililitrów wody, 50 gramów ziela i 50 gramów miodu.
Liść zalejcie wodą i poczekajcie, aż odrobinę się rozwiną. Następnie odsączcie liście i wrzućcie je do słoika. Zalejcie całość spirytusem i trzymajcie przez 3 tygodnie w miejscu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie odcedźcie nalewkę i do płynu dodajcie miód. Przelejcie całość przez filtr do butelki i trzymajcie nalewkę w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Nalewka idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty.
Komu może zaszkodzić liść Damiana?
Czy każdy może włączyć do diety liść Damiana? Przeciwwskazania są nieznaczne, a jednak warto mieć je na uwadze. Przede wszystkim stosowanie tego zioła odradza się kobietom w ciąży - herbaty czy wywary mogą bowiem wywołać poronienie.
Odradza się spożywanie tego ziela także osobom z cukrzycą, gdyż sama damiana charakteryzuje się właściwościami obniżającymi poziom cukru we krwi. W sytuacji, w której diabetycy korzystają z leków o podobnym działaniu, może dojść do hipoglikemii. Napar może być spożywany, jednak zachowując umiar. Warto również skonsultować się w tej kwestii z lekarzem.
Liście mogą także powodować problemy ze strony układu pokarmowo-jelitowego - na przykład biegunki. Dlatego, zanim zaczniecie regularnie spożywać napary, najpierw sprawdźcie, jak wasz organizm na nie reaguje. Damiana może też źle wpływać na osoby przyjmujące progesteron. Nie należy łączyć tych dwóch składników.
Warto jednak pamiętać, że liść Damiana to naturalny środek, który z całą pewnością warto włączyć do diety, jeśli nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Zobacz także:
Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko »
Błędy podczas przygotowania owsianki. Czego lepiej unikać? »