Do góry

Newsy

Złote mleko - napar, który czyni cuda

Co powiesz, aby zamiast kolejnej filiżanki kawy, herbaty lub co gorsza, niezdrowego napoju, napić się kurkumowego latte, które rozgrzeje i zniweluje pierwsze oznaki przeziębiania?

Fot. 123RF/Picsel

Kurkuma z wyglądu przypomina imbir i tak jak on, ma odrobinę gorzkawy a zarazem pikantny smak. Swój niezwykle intensywny pomarańczowo-żółty kolor zawdzięcza głównemu budulcowi - kurkuminie. W produktach spożywczych możemy ją znaleźć jako barwnik o numerze E100.

Już w starożytności uzdrawiacze hinduscy i chińscy przypisywali kurkumie prozdrowotne właściwości. Była wykorzystywana do łagodzenia bóli menstruacyjnych, przy problemach z wątrobą i żołądkiem, a także do leczenia ciężko gojących się ran. Obecnie zaawansowane badania naukowe wykazują, że kurkumina w połączeniu z innymi składnikami może pomóc w walce z rakiem i Alzheimerem.

Wzmacnianie odporności

W okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje powinniśmy mocniej zadbać o naszą odporność. Oprócz zdrowej diety, wysiłku fizycznego i suplementacji witamy C, D i B12, wskazane jest spożywanie produktów o właściwościach przeciwzapalnych. Dobrym wyborem są rozgrzewające napoje, w tym kurkumowe latte!

Golden milk, bo tak nazywa się napój przygotowany na bazie kurkumy i mleka roślinnego, wykazuje działanie rozgrzewające, łagodzi stany zapalne w organizmie, pomaga w zwalczeniu gorączki i lekkiego kaszlu. Posiada właściwości antybakteryjne, wypite na wieczór odpręży, wyciszy organizm i pomoże zasnąć.

Reklama

Jak przygotować złoty napój?

Ten drogocenny napój można przygotować na dwa sposoby, wykorzystując wcześniej sporządzoną pastę z kurkumy lub do ciepłego mleka dodając poszczególne składniki. Podstawą oczywiście jest kurkuma, aby lepiej się przyswoiła powinniśmy ją połączyć z odrobiną czarnego pieprzu oraz tłuszczu np. oleju kokosowego lub klarowanego masła. Nie można również zapomnieć o walorach smakowych napoju, dlatego do roślinnego mleka powinien trafić cynamon, imbir, opcjonalnie wanilia i odrobina miodu lub syropu klonowego.

Przepis na pastę z kurkumy

½ szklanki mielonej kurkumy
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka świeżo startego imbiru lub pół łyżeczki mielonego
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka oleju kokosowego
1 szklanka wody

Suche składniki wymieszaj ze sobą.

W garnuszku rozpuść olej kokosowy, gdy będzie płynny dodaj suche składniki i imbir, wszystko dokładnie wymieszaj. Na samym końcu wlej wodę i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przełóż do słoiczka i szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.

Przepis na kurkumowe latte

1 i ½ szklanki mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe lub owsiane)
1 łyżeczka pasty z kurkumy
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

W garnuszku podgrzej mleko, dodaj pastę z kurkumy i energicznie mieszaj, dopóki całkowicie się nie rozpuści. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia.

Gdy wszystkie składniki się połączą przelej napój do szklanki i dodaj miód lub syrop klonowy.

 

1. Golden Milk

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Naturoterapia: złote mleko

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Golden milk - złote mleko na poprawę odporności

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Złote mleko z kurkumą i miodem

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Złote mleko, czyli jak zastąpić kawę

Fot. Reasonable_Vegan na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń