Osiem pomysłów na wykorzystanie czereśni

Sezon na czereśnie zbliża się wielkimi krokami. Drzewka uginają się pod tym słodkim ciężarem, a my już nie możemy doczekać się kiedy w końcu zagoszczą na naszych stołach. Co ciekawe, jedzenie czereśni to nie tylko przyjemność, ale również ogromna korzyść dla zdrowia.

Fot. 123RF/Picsel

Czereśnie podbiły serca Polaków, jednak okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu na smak. Te niepozorne owoce posiadają szereg ciekawych właściwości, a ich wpływ na nasz organizm może być zbawienny. Co prawda aż 80% ich masy stanowi woda, jednak pozostałe 20% to same witaminy i substancje odżywcze. Warto również wziąć pod uwagę, że zawarta w nich woda doskonale ugasi nasze pragnienie, uzupełni niedobory oraz pomoże ustrzec się przed odwodnieniem w naprawdę upalne dni. W czereśniach znajdziemy bardzo dużo potasu, odpowiedzialnego za prawidłową pracę układu krążenia, stawów oraz nerek. Co więcej, owoce te zawierają w sobie również witaminy z grupy B, C i A bardzo potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Czereśnie są także cennym źródłem jodu. W 100 gramach owoców znajdziemy aż 330 mg tego cennego pierwiastka, odpowiedzialnego m.in. za prawidłową pracę naszej tarczycy.

Codzienna porcja czereśni może znacząco pomóc osobom, mającym problemy układem krążenia oraz nadciśnieniem. Owoce zawierają w sobie solidną porcję antocyjanów. To właśnie te substancje powodują obniżenie poziomu złego cholesterolu, poprawiają krążenie krwi oraz zapewniają prawidłową przepuszczalność i elastyczność naczyń włosowatych. Ponadto, potas zawarty w czereśniach reguluje ciśnienie krwi oraz usuwa sól z organizmu, której nadmiar w znaczący sposób przyczynia się do nadciśnienia oraz powoduje artretyzm. W ten sposób możemy ustrzec się m.in. przed zawałem serca oraz udarem mózgu. Mamy też doskonałą wiadomość dla wszystkich osób próbujących zrzucić zbędne kilogramy - czereśnie mogą wam w tym pomóc! Napar z szypułek czereśni jest doskonałym środkiem odchudzającym i regulującym trawienie.

Jak wykorzystać w pełni sezon na czereśnie? Sposobów jest mnóstwo. Owoce te doskonale sprawdzają się w koktajlach, ciastach oraz różnego rodzaju deserach. Możecie również przygotować z nich kompoty, dżemy i sosy, które będą stanowić wyjątkowe dodatki do wytrawnych dań mięsnych. Jeśli nie chcecie zmarnować ani jednego owocu, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Sukces gwarantowany.

 

1. Kulki kokosowe z czereśniami

Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Lody czereśniowo-śmietankowe

Fot. Bellapi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Konfitura czereśniowa

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tarteletki z kremem czekoladowym

Fot. Fiorof na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tarta z czereśniami

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Biszkoptowe ciasto z czereśniami

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Koktajl czereśniowy z nasionami chia

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kompot z czereśni na zimę

Fot. Bryssska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0