Do góry

Newsy

Pęczak - kasza dobra na wszystko

Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie.

Fot. 123RF/Picsel

Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez względu na rodzaj, wszystkie kasze doskonale wpływają na nasz organizm, dostarczając mu wielu witamin i składników odżywczych. Dzisiaj postanowiliśmy zwrócić waszą uwagę na wyjątkowo ciekawą kaszę pęczak i jej właściwości.

Ten rodzaj kaszy, podobnie jak np. perłowa, powstaje z jęczmienia. Jedyną różnicą jest to, iż pęczak to całe ziarna, które jedynie pozbawiono łuski. Możemy również spotkać tzw. pęczak kujawski, który dodatkowo został wypolerowany. Warto jednak wiedzieć, iż proces ten w żaden sposób nie wpływa na fakt, że spośród wszystkich kasz jęczmiennych, to właśnie pęczak ma najwięcej właściwości odżywczych.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

W jaki sposób pęczak może wpływać na nasze zdrowie? Przede wszystkim, jedząc go dostarczamy do naszego organizmu szereg cennych pierwiastków i witamin. Wśród nich znajdują się m.in. witaminy z A, B, E i K, żelazo, mangan, selen, magnez, fosfor, cynk oraz potas. Pęczak to niezastąpiony składnik diety, zwłaszcza dla osób, starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Nie zawiera zbyt wielu kalorii, ale za to w jego składzie znajdziemy cenny błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości oraz zapobiega napadom wilczego głodu, a tym samym podjadaniu między posiłkami.

Warto również wiedzieć, że błonnik doskonale obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszając jednocześnie ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób układu krążenia, w tym zawału serca oraz miażdżycy. Ze względu na wysoką zawartość sodu i potasu, kaszą pęczak powinny się zainteresować również osoby, mające problem ze zbyt wysokim ciśnieniem. Kasza pęczak jest również cennym źródłem skrobi, która w naszym organizmie stopniowo zamieniana się w glukozę. W ten sposób nasze ciało otrzymuje doskonałe paliwo, niezbędne mu do prawidłowego funkcjonowania. Wystarczy zaledwie 100g pęczaku, aby niemal w stu procentach pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.

Pobierz aplikację smaker

Kaszą pęczak powinny zaintersować się rownież osoby cierpiące na niedokrwistość oraz te, które mają skłonność do depresji lub żyją w bardzo dużym napieciu. Składniki odżywcze zawarte w tej kaszy doskonale koją skołatane nerwy, jednocześnie stymulując nasz organizm do walki z takimi chorobami jak np. anemia. Co więcej, jedząc pęczak możemy liczyć na to, że poprawimy również swoją pamięć i zdolność koncentracji.

Pęczak ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni – możemy podawać go zarówno na ciepło, jako uzupełnienie zbilansowanego obiadu oraz na zimno, np. w sałatkach. Dobrze sprawdza się w wersji wytrawnej, jednak równie dobrze smakuje podany ze słodkimi dodatkami. W tym wypadku warto pozwolić sobie na eksperymenty, gdyż ich efekty mogą was naprawdę pozytywnie zaskoczyć.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń