Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na puszystą, wilgotną w środku babkę cytrynową na oleju. To jedno z moich ulubionych ciast. Piekę je co roku z okazji świąt Wielkanocnych, ale również na co dzień bez okazji. Ciasto można upiec w specjalnej formie na babkę lub w keksówce. Jest tak dobre, że każdy sięgnie po nie ze smakiem. Lepiej od razu przygotujcie podwójną porcję. Babka na oleju czy na maśle – która lepsza? Wiele przepisów zaznacza, że wilgotna babka wyjdzie nam zarówno na oleju jak i na maśle. Warto jednak pamiętać, iż oba te wypieki będą się od siebie nieco różnić zarówno w kwestii smaku jak i tekstury. Babka z olejem dłużej zachowa świeżość i będzie miała bardziej neutralny smak, dzięki czemu lepiej sprawdzi się w sytuacji, gdy chcemy dorzucić do niej inne dodatki takie jak np. orzechy, cytrusy lub owoce. Warto również pamiętać, że babka na oleju będzie ciastem bardziej przyjaznym dla naszego portfela. Olej jest nie tylko tańszy od masła, ale również częściej mamy go w kuchni w dużej ilości, co również zaoszczędzi ci dodatkowej wycieczki do sklepu. Co zrobić, aby babka na oleju była wilgotna? Już sam dodatek oleju sprawia, że twoja wielkanocna babka będzie wilgotna. Warto jednak pamiętać, że ciasto z tego przepisu to ciasto piaskowe, które ma swoją charakterystyczną teksturę, odmienną chociażby od ciasta drożdżowego lub biszkoptowego. Jeśli marzy ci się naprawdę wilgotna babka na oleju, możesz dodać do ciasta czubatą łyżkę majonezu, dzięki czemu ciasto stanie się delikatniejsze. Podobny efekt przyniesie dodanie do masy przecieru z jabłek, jednak pamiętajmy, że mogą one zmienić nie tylko teksturę ale również smak ciasta. Ile piec babkę na oleju? Najlepsza, wilgotna babka na oleju to taka, która nie jest pieczona zbyt długo. Zwykle przyjmuje się, że ciasto w przeciętnych rozmiarów formie powinno spędzić w piekarniku około 50 minut. Warto jednak pamiętać, że każdy piekarnik zachowuje się nieco inaczej. Dlatego też staraj się kontrolować stopień wypieczenia ciasta przy pomocy drewnianego patyczka lub wykałaczki. Gdy nie zauważysz na nim śladów surowego ciasta, to znak, że babka na oleju może już opuścić piec. Babka z olejem – jak urozmaicić jej smak? W tym miejscu prezentujemy podstawowy przepis na wilgotną babkę na oleju o lekkim aromacie cytrynowym. Warto jednak pamiętać, że receptura ta jest bardzo łatwa do zmodyfikowania, tak aby lepiej odpowiadała twoim upodobaniom. Cytrynę możesz z powodzeniem zastąpić na przykład pomarańczą lub limonką. Ciasto będzie również doskonale smakować, jeśli dodasz do niego ulubione aromaty, posiekane orzechy, czekoladę lub kandyzowane owoce. Pamiętaj jedynie, aby nie przesadzić z ich ilością. Wilgotna babka na oleju – jak udekorować? Aby twoja babka na oleju stała się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu, warto poświęcić kilka chwil na jej udekorowanie. Doskonale będzie pasować do niej prosty lukier cytrynowy, jednak jeśli lubisz kontrasty warto sięgnąć także po polewę czekoladową. Zabiegani kucharze mogą ozdobić swoje ciasto cukrem pudrem lub gotowymi posypkami cukrowymi. Pamiętaj jedynie, że przed udekorowaniem twoja babka na oleju powinna być całkowicie wystudzona – tylko w ten sposób zyskasz pewność, że twoja praca nie pójdzie na marne.
mikser, forma na babkę
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 30
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 12317
Strogonow z kurczaka to przepyszne danie jednogarnkowe które często przygotow...
Odsłon: 16317
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 30
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 12317
Strogonow z kurczaka to przepyszne danie jednogarnkowe które często przygotow...
Odsłon: 16317
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy.
Cytrynę myjemy, sparzamy gorącą wodą. Skórkę cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Jajka wbijamy do miski, ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy olej i skórkę cytrynową. Składniki mieszamy.
Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche składniki. Ciasto na babkę mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószmy mąką, bułką tartą lub wiórkami kokosowymi. Ciasto wlewamy do formy.
Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (grzałka góra -dół) przez około 50 minut.
Upieczoną babkę studzimy, wyjmujemy z formy, dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.