Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka pachnące przyprawami korzennymi to idealny deser na chłodne dni. Są niezwykle proste do zrobienia, dlatego do pracy nad nimi warto zaangażować dzieci. Podane z rozgrzewającą herbatą z miodem lub szklanką ciepłego kakao z pewnością wprawią Was w dobry nastrój. Przechowywyane w szczelnie zamkniętym pojemniku długo zachowują swoją świeżość. Z doświadczenia jednak wiemy, że znikają w maksymalnie dwa dni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 7
Polecam.
Odsłon: 747
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2027
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 7
Polecam.
Odsłon: 747
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2027
Składniki
Miękkie masło przekłóż do miski. Dodaj cukier. Składniki ubij mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj jedno całe jajko i miksuj składniki jeszcze przez chwilę (do połączenia).
Do miski z maślaną masą dodaj: miód i przyprawę piernikową. Składniki ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszaj.
Odstaw mikser na bok. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, którą następnie podziel na pół. Każdą połówkę owiń folią spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjmij pierwszą część ciasta. Wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowuj na placek o grubości około 3-4 mm. Przy użyciu foremek wytnij ciasteczka.
Ciasteczka korzenne ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Piecz do zarumienienia przez około 12-15 minut.
Resztki ciasta, które zostały po wycięciu ciasteczek połącz ze schłodzonym ciastem z lodówki. Ponownie zagnieć składniki. Ciasto rozwałkuj. Wytnij kształty, układaj je na blaszce i wstaw do piekarnika na 12-15 minut. Postępuj w ten sposób do momentu, w którym wykorzystasz całe surowe ciasto.
Upieczone ciasteczka przestudź na kratce. Gotowe ciasteczka korzenne przełóż do puszki lub dużego słoika. Przechowuj w suchym miejscu.