Kruche ciasteczka pachnące przyprawami korzennymi to idealny deser na chłodne dni. Są niezwykle proste do zrobienia, dlatego do pracy nad nimi warto zaangażować dzieci. Podane z rozgrzewającą herbatą z miodem lub szklanką ciepłego kakao z pewnością wprawią Was w dobry nastrój. Przechowywyane w szczelnie zamkniętym pojemniku długo zachowują swoją świeżość. Z doświadczenia jednak wiemy, że znikają w maksymalnie dwa dni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Ciasteczka korzenne
Składniki
- 150 g masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- jajko
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
- 150 g masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- jajko
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Etapy przygotowania
Miękkie masło przekłóż do miski. Dodaj cukier. Składniki ubij mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj jedno całe jajko i miksuj składniki jeszcze przez chwilę (do połączenia).
Do miski z maślaną masą dodaj: miód i przyprawę piernikową. Składniki ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszaj.
Odstaw mikser na bok. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, którą następnie podziel na pół. Każdą połówkę owiń folią spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjmij pierwszą część ciasta. Wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowuj na placek o grubości około 3-4 mm. Przy użyciu foremek wytnij ciasteczka.
Ciasteczka korzenne ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Piecz do zarumienienia przez około 12-15 minut.
Resztki ciasta, które zostały po wycięciu ciasteczek połącz ze schłodzonym ciastem z lodówki. Ponownie zagnieć składniki. Ciasto rozwałkuj. Wytnij kształty, układaj je na blaszce i wstaw do piekarnika na 12-15 minut. Postępuj w ten sposób do momentu, w którym wykorzystasz całe surowe ciasto.
Upieczone ciasteczka przestudź na kratce. Gotowe ciasteczka korzenne przełóż do puszki lub dużego słoika. Przechowuj w suchym miejscu.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 101

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2169

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 1027
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 101

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2169

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 1027



Składniki
- 150 g masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- jajko
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło przekłóż do miski. Dodaj cukier. Składniki ubij mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj jedno całe jajko i miksuj składniki jeszcze przez chwilę (do połączenia).
Do miski z maślaną masą dodaj: miód i przyprawę piernikową. Składniki ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszaj.
Odstaw mikser na bok. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, którą następnie podziel na pół. Każdą połówkę owiń folią spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjmij pierwszą część ciasta. Wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowuj na placek o grubości około 3-4 mm. Przy użyciu foremek wytnij ciasteczka.
Ciasteczka korzenne ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Piecz do zarumienienia przez około 12-15 minut.
Resztki ciasta, które zostały po wycięciu ciasteczek połącz ze schłodzonym ciastem z lodówki. Ponownie zagnieć składniki. Ciasto rozwałkuj. Wytnij kształty, układaj je na blaszce i wstaw do piekarnika na 12-15 minut. Postępuj w ten sposób do momentu, w którym wykorzystasz całe surowe ciasto.
Upieczone ciasteczka przestudź na kratce. Gotowe ciasteczka korzenne przełóż do puszki lub dużego słoika. Przechowuj w suchym miejscu.