Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie ciasteczka korzenne to idealny deser na chłodne dni. Są niezwykle proste do zrobienia, dlatego do pracy nad nimi warto zaangażować dzieci. Podane z rozgrzewającą herbatą z miodem lub szklanką ciepłego kakao z pewnością wprawią cię w dobry nastrój. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku długo zachowują swoją świeżość. Z doświadczenia jednak wiemy, że znikają w maksymalnie dwa dni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Przepis na ciastka korzenne miękkie to nie tylko doskonały wypiek na święta Bożego Narodzenia. Są tak szybkie w przygotowaniu, że możesz się cieszyć nimi przez całą jesień i zimę, a nawet umilić sobie czas w chłodniejsze dni wiosny. Ten przepis to idealny kompromis między pierniczkami a delikatnymi, maślanymi ciasteczkami. Dzięki dodatkowi miodu i przyprawy korzennej są niezwykle aromatyczne.
Co ważne, ciasto jest bardzo plastyczne i wdzięczne do wałkowania, więc możesz wycinać z niego dowolne kształty, od serduszek i gwiazdek po klasyczne okrągłe ciasteczka. Zaangażuj dzieci lub bliskich w kuchenne przygotowania i wspólnie wycinaj, dekoruj ciasteczka według własnego uznania. Miękkie ciasteczka korzenne zachowują świeżość przez wiele dni. Możesz przechowywać je w słoiku, dekoracyjnym zamykanym pojemniku lub metalowej puszce. Do ich przygotowania wystarczy ci 6 prostych składników.
Postaw na prawdziwe masło o zawartości tłuszczu minimum 82%, dzięki niemu ciasteczka będą miały maślany smak i będą miękkie nawet po kilku dniach. Unikaj w tym przepisu margaryny, bo może znacznie zmienić smak i konsystencję. Użyj też dobrej jakości przyprawy do piernika. W składzie powinna mieć głównie cynamon, goździki, imbir, gałkę muszkatołową i kardamon, bez dodatków mąki czy kakao. Możesz też zrobić samodzielnie domową przyprawę do piernika. Masz wtedy pewność, jakich składników używasz.
Miód w przepisie pełni podwójną rolę. Nie tylko słodzi, ale też sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i długo miękkie. Właśnie dlatego wybierz jego płynną odmianę, np. wielokwiatową albo lipową. Zamiast tradycyjnego cukru, wybierz cukier puder. Lepiej rozpuści się w pozostałych składnikach. Jeśli chodzi o mąkę, to wybierz tradycyjną tortową typu 450.
Miękkie ciasteczka korzenne mają w sobie coś wyjątkowego – lekko wilgotne wnętrze, które wręcz rozpływa się w ustach. Żeby jednak osiągnąć taki efekt i cieszyć się nim przez kilka dni, trzeba zadbać o kilka ważnych szczegółów podczas przygotowania i przechowywania.
Ciasto na ciasteczka rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Zbyt cienkie wałkowanie sprawi, że struktura szybko się wysuszy i stanie się krucha. Grubsze ciasteczka będą bardziej puszyste i mięciutkie w środku. Pilnuj też czasu pieczenia, tylko do momentu lekkiego zezłocenia brzegów, czyli ok. 12-15 minut w 180°C. Jeśli potrzymasz je w piecu zbyt długo, przesuszą się i po ostudzeniu będą twarde.
Kiedy ciasteczka ostygną, przechowuj je w metalowej puszce lub dużym słoju z pokrywką. Dzięki temu zachowają miękkość na długo. Jeżeli masz bardzo suche powietrze w domu (np. w sezonie grzewczym), możesz wrzucić do środka kawałeczek jabłka. Wymieniaj go codziennie.
Miękkie ciasteczka korzenne same w sobie są już przepiękne. Mają apetyczny, złocistobrązowy kolor i cudownie pachną. Możesz je też ozdobić i np. podać do popołudniowej kawy albo jako deser po kolacji wigilijnej. Najprostszym sposobem jest oczywiście delikatne oprószenie wierzchu cukrem pudrem tuż przed podaniem. Biały pyłek pięknie kontrastuje z ciemnym kolorem ciastek.
A może jesteś miłośnikiem czekolady? Rozpuść w kąpieli wodnej kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady i za pomocą małej łyżeczki czy woreczka z odciętą końcówką zrób wzory na wierzchu. Możesz też zanurzyć połówki ciastek w czekoladzie i zostawić na kratce do zastygnięcia.
Warto też zrobić lukier królewski do bardziej kreatywnych zdobień. Możesz go zabarwić barwnikiem i pobawić się w artystę. Dobrym pomysłem jest też lukier cytrynowy, prosty w wykonaniu, świetnie przełamujący korzenne smaki.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2314
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 366
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 56
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 226
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2314
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 366
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 56
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 226
Składniki
Miękkie masło przekłóż do miski. Dodaj cukier. Składniki ubij mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj jedno całe jajko i miksuj składniki jeszcze przez chwilę (do połączenia).
Do miski z maślaną masą dodaj: miód i przyprawę piernikową. Składniki ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszaj.
Odstaw mikser na bok. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, którą następnie podziel na pół. Każdą połówkę owiń folią spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjmij pierwszą część ciasta. Wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowuj na placek o grubości około 3-4 mm. Przy użyciu foremek wytnij ciasteczka.
Ciasteczka korzenne ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Piecz do zarumienienia przez około 12-15 minut.
Resztki ciasta, które zostały po wycięciu ciasteczek połącz ze schłodzonym ciastem z lodówki. Ponownie zagnieć składniki. Ciasto rozwałkuj. Wytnij kształty, układaj je na blaszce i wstaw do piekarnika na 12-15 minut. Postępuj w ten sposób do momentu, w którym wykorzystasz całe surowe ciasto.
Upieczone ciasteczka przestudź na kratce. Gotowe miękkie ciasteczka korzenne przełóż do puszki lub dużego słoika. Przechowuj w suchym miejscu.