Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz nowego pomysłu na cukinię? W takim razie mamy dla ciebie prawdziwy rarytas: proste i szybkie kotlety z cukinii, które z powodzeniem mogą konkurować nawet z tradycyjnymi schabowymi i mielonymi. Wystarczy kilka minut pracy i przygotujesz wyśmienity dodatek do obiadu.
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 22
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12954
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 138
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 22
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12954
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 138
Składniki
Zacznij od przygotowania cukinii. Pokrój ją na podłużne plastry o grubości około 1 cm. Następnie rozbij je lekko przy pomocy tłuczka do mięsa (uważaj, aby nie przerwać plastrów cukinii!). Oprósz solą i pieprzem, a następnie odstaw na około 10 minut.
Przygotuj panierkę na szybkie kotlety z cukinii. Przygotuj dwa głębokie talerze. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W jednym z talerzy wymieszaj mąkę, bułkę tartą oraz połowę sera. Do drugiego talerza wybij jajka, a następnie roztrzep je przy pomocy widelca, dodając do nich sól, pieprz oraz pozostały ser.
Przygotowane wcześniej plastry cukinii obtaczaj naprzemiennie w bułce tartej i masie jajeczno-serowej. Powtórz tę czynność dwukrotnie.
Na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju i smaż kotlety z cukinii z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z sosem koperkowym lub czosnkowym.