Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz nowego pomysłu na cukinię? W takim razie mamy dla ciebie prawdziwy rarytas: proste i szybkie kotlety z cukinii, które z powodzeniem mogą konkurować nawet z tradycyjnymi schabowymi i mielonymi. Wystarczy kilka minut pracy i przygotujesz wyśmienity dodatek do obiadu.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Zacznij od przygotowania cukinii. Pokrój ją na podłużne plastry o grubości około 1 cm. Następnie rozbij je lekko przy pomocy tłuczka do mięsa (uważaj, aby nie przerwać plastrów cukinii!). Oprósz solą i pieprzem, a następnie odstaw na około 10 minut.
Przygotuj panierkę na szybkie kotlety z cukinii. Przygotuj dwa głębokie talerze. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W jednym z talerzy wymieszaj mąkę, bułkę tartą oraz połowę sera. Do drugiego talerza wybij jajka, a następnie roztrzep je przy pomocy widelca, dodając do nich sól, pieprz oraz pozostały ser.
Przygotowane wcześniej plastry cukinii obtaczaj naprzemiennie w bułce tartej i masie jajeczno-serowej. Powtórz tę czynność dwukrotnie.
Na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju i smaż kotlety z cukinii z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z sosem koperkowym lub czosnkowym.