Ewa_Gotuje

Nowy sezon Top Chef i syndrom studenckiej lodówki

W nowej odsłonie Top Chefa zawartość lodówek przypomniała wszystkim studenckie czasy, dalej przeszła osoba, którą jury jednogłośnie wykluczyło, a Ewa Wachowicz miała łzy w oczach. Czym jeszcze zaskoczyła nas nowa odsłona programu?

fot. materiały prasowe


Druga polska edycja kultowego kulinarnego show właśnie wystartowała. Od samego początku emocje sięgały zenitu, a stres dopadł wszystkich uczestników bez wyjątku. Jurorzy bez litości wytknęli kulinarne błędy zestresowanych - profesjonalnych! - kucharzy. Niestety, potknięć było niemało. Trudno tłumaczyć się tym, że w lodówkach było głównie światło i tylko kilka produktów, co Grzegorz Łapanowski nazwał "syndromem studenckiej lodówki". Kto był na studiach, ten wie, że z niewielku składników także można wyczarować, jeśli nie wykwintne, to przynajmniej smaczne dania.

 

Pierwszy Top Chef w Polsce - Martin Gimenez Castro - pojawił się w tym odcinku, by dać kilka rad kucharzom marzącym o jego sukcesie. Martin zdradził też temat przewodni najważniejszej konkurencji tego programu. Na koniec jedna z uczestniczek dostała nieoczekiwany prezent od swojej rywalki, u uczestniczek i nawet u jednego jurora pojawiły się łzy!

 

top chef nowy sezon

Patrycja Stefanów-Kot złamała się pod presją i zrezygnowała z programu. Fot. materiały prasowe

 

Poziom tego odcinka nie był wysoki. Czy wszystkich aż tak zjadł stres? Komentarze i oceny jury oraz prowadzącego były wręcz miażdżące.


Wojciech Modest Amaro:
- To co się działało na grzance, wołało o pomstę do nieba...
- Mieliśmy tu plejadę naprawdę marnych dań.
- Jak tak dalej pójdzie, nie dotrwamy do finału. Otrujecie nas.
- No Ewidentnie Środa Popielcowa, a my tu jesteśmy jakimiś pokutnikami, że musieliśmy to próbować. Nie pierwszy raz w tym programie, musimy wybrać, spośród absolutnej miernoty, kogoś najsłabszego.
- Nie będziemy już tego przedłużać, bo cały czas czuję, jakbym cierpiał za czyjeś grzech i przewinienia.


Maciej Nowak:
- Używanie wyrzymarki do obróbki polędwicy wołowej, to jest najlepszy sposób, żeby wylecieć z tego programu. Ale mało tego - żeby wylecieć z zawodu! Nie ma możliwości, żeby na profesjonalym poziomie, z tego cudownego mięsa, robić takie podeszwy...
- Nie za mocno to danie wyperfumowane wodą różaną? Kojarzy mi się z szamponem z Bułgarii.
- To jest polędwica wołowa? Wysuszona na wiór!
- Ten krochmal ...zabił żurek
- Cebula z cebulą wypaliła podniebienia.


Grzegorz Łapanowski:
- Polędwica wołowa, od 60 do 120 złotych za kilogram, leżaca na kawałku papieru pod stołem - to serce mi się kraje.

 

Po niezwykle emocjonującej dogrywce i po raz pierwszy w polskim wydaniu Top Chef, z programu nie odpadła osoba, której poszło najsłabiej w decydującym starciu! Z programem na własną prośbę pożegnała się pierwsza uczestniczka - Patrycja Stefanów-Kot,39-letnia właścicielka i szefowa kuchni Restauracji Koncertowej z Krynicy-Zdroju. Patrycja do rywalizacji na noże stanęła z Magdaleną Perszke, byłym kucharzem Hotelu Bulwar w Toruniu i Piotrem Lisakowskim, właścicielem i szefem kuchni Restauracji Gryfon w Jastarni. Po dogrywce przeszła do kolejnego odcinka.

 

Nie skorzystała jednak z tej szansy. Dobrowolnie oddała swoje miejsce w programie osobie jednogłośnie nominowanej do opuszczenia programu, Magdaleny Perszke. Takich emocji w tym programie jeszcze było! Patrycja drżącym głosem wyznała jury, że odchodzi z programu, bo przerósł ją stres i tęsknota za rodziną. To był ogromny szok dla wszystkich! Wzruszone dziewczyny nie mogły opanować łez. Niespodziewana decyzja Patrycji wprawiła w osłupienie Wojciecha Amaro.

 

dogrywka top chef 2 edycja magdalena perszke

Magdalena Perszke w dogrywce. To ona otrzymała prezent od koleżanki z programu. Fot. materiały prasowe

 

- Patrycjo, czy ja dobrze rozumiem - opuszczasz program? I dzięki temu ratujesz Magdzie miejsce w kolejnym odcinku? Czy to jest twoja ostateczna decyzja? - dopytywał się Amaro. Jeszcze dodał: - To jest niespodziewany akt łaski. Joseph Seeletso i Maciej Nowak zaniemówili z zaskoczenia, a w oczach Ewy Wachowicz pojawiły się łzy. Członkowie jury na stojąco wyrazili uznanie i z szacunkiem pożegnali Patrycję.


Czy w kolejnych odcinkach zobaczymy poprawę? Czy Magda, która miała odpaść udowodni, że rzeczywiście powinna zostać w programie? Czy kucharze przełamią stres? Czekamy na kolejne odcinki!

 

Słynne „Spakuj noże i wyjedź!" (Pack your knives and go!) jest już po raz drugi w Polsce. Program można oglądać w każdą środę o godz. 20.35  w Telewizji Polsat!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Roladki czosnkowe

Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...

Odsłon: 1145

60 min
3
Desery Ciasto śnieżny puch

Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...

Odsłon: 4375

60 min
11
Zupy Rosół z kurczaka.

Rozgrzewający rosół ugotowany z ćwiartek kurczaka podany z makaronem nitki.

Odsłon: 109

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich. Zawsze stosuję metodę, której nauczył mnie dziadek

Zastanawiasz się, dlaczego orzechy włoskie są gorzkie? Czasem zdarza się, że po zdjęciu łupinki zamiast pysznego wnętrza czeka na nas niemiła niesp...

2
Ewa gotuje Kulinarna podróż przez kuchnie świata z Ewą Wachowicz

W 489. odcinku programu Ewa Wachowicz wybrała się w daleką podróż po różnych kuchniach świata. Wraz z prowadzącą widzowie poznali szwedzkie, ameryk...

1
Informacje Regeneruje, wzmacnia organizm i buduje odporność. Jak zrobić ocet z nasturcji?

Ocet z nasturcji nie jest u nas powszechnie stosowany. Próżno go szukać na półkach w marketach. A szkoda, bo jest zdrowy i świetnie sprawdza się w...

1