Organizatorzy
Urszula Kania - właścicielka restauracji Biała Róża
Z wykształcenia humanistka, z zamiłowania restauratorka z wieloletnią praktyką. Biała Róża powstała z szacunku do tradycji i poszanowania dorobku przeszłych pokoleń. Jest spełnieniem marzenia o miejscu spotkań, w którym czas płynie wolniej i w którym tradycja, kultura i kulinaria stoją na piedestale. Wyśmienite jedzenie, dobre wina, atmosfera gościnności, zapach krakowskiej kultury, artyzm i sztuka przenikają się nawzajem, przenosząc w świat ponadczasowych wartości: piękna, uczciwości i szacunku człowieka do człowieka. W codziennym prowadzeniu restauracji Panią Urszulę wspiera syn - Jarosław.
Łukasz Cichy - Szef Kuchni Białej Róży
Młody, niezwykle utalentowany i ambitny kucharz - artysta. Niezwykłe połączenie pasji i miłości do gotowania oraz wiedzy, doświadczenia i skromności w jednej osobie. Poszukiwacz smaków, łowca aromatów, odkrywca dawnych receptur. Jego kuchnia to kompilacja tradycji z nowoczesnością. Gotując, Łukasz zawsze na pierwszym miejscu stawia produkt, do którego miłość wyniósł z domu - gospodarstwa rolnego pod Krakowem, gdzie po raz pierwszy miał styczność z małopolską tradycją kulinarną i wysokiej jakości produktami pochodzącymi z własnej uprawy i hodowli.
Agnieszka Małkiewicz
Rzecznik prasowy akcji, współautorka projektu „Spotkania i przyjęcie krakowskie" Ekspert w dziedzinie marketingu gastronomicznego i promocji miejsc w kontekście kulinarnym.
Goście specjalni
Dr hab. Tadeusz Czekalski
Wykładowca na Wydziale Historycznym Uniwersytetu Jagiellońskiego, pracownik naukowy Zakładu Antropologii Historycznej. Wśród zainteresowań badawczych na szczególną uwagę zasługują: Europejska kultura kulinarna w XIX i XX w., Życie codzienne w PRL, jak również Historia społeczno - religijna Półwyspu Bałkańskiego XIX i XX w. W II semestrze bieżącego roku akademickiego Pan Doktor rozpoczyna ze studentami historii UJ projekt pod nazwą "Kulinarny Kraków - okres autonomii galicyjskiej". Punktem wyjścia do realizacji projektu jest potrzeba zbadania rozwijającego się w II połowie XIX w. w Krakowie rynku usług gastronomicznych i proces dostosowania jakości tych usług do poziomu znanego z Europy Zachodniej, ale także innych miast polskich, jak Warszawa, Poznań czy Lwów.
Prof. Jarosław Dumanowski
Historyk, profesor UMK w Toruniu, kieruje Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia. Wyszukuje przepisy kulinarne sprzed setek lat i próbuje przywrócić do życia dawną, zapomnianą kuchnię staropolską. We współpracy z Muzeum Pałacem w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria „Monumenta Poloniae Culinaria" - Polskie Zabytki Kulinarne). Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, współpracuje z restauratorami, szefami kuchni, nauczycielami gastronomii, producentami żywności i organizatorami turystyki.
Źródło: Infromacja prasowa