Prażuchy z Bronowic, freski Tetmajera i żur z topinamburu czyli kulinaria po krakowsku.

Ruszył nowy kulinarny projekt „Biała Róża -przyjęcia i spotkania krakowskie”.

 

 

Organizatorzy

 

Urszula Kania - właścicielka restauracji Biała Róża

Z wykształcenia humanistka, z zamiłowania restauratorka z wieloletnią praktyką. Biała Róża powstała z szacunku do tradycji i poszanowania dorobku przeszłych pokoleń. Jest spełnieniem marzenia o miejscu spotkań, w którym czas płynie wolniej i w którym tradycja, kultura i kulinaria stoją na piedestale. Wyśmienite jedzenie, dobre wina, atmosfera gościnności, zapach krakowskiej kultury, artyzm i sztuka przenikają się nawzajem, przenosząc w świat ponadczasowych wartości: piękna, uczciwości i szacunku człowieka do człowieka. W codziennym prowadzeniu restauracji Panią Urszulę wspiera syn - Jarosław.

 

Łukasz Cichy - Szef Kuchni Białej Róży
Młody, niezwykle utalentowany i ambitny kucharz - artysta. Niezwykłe połączenie pasji i miłości do gotowania oraz wiedzy, doświadczenia i skromności w jednej osobie. Poszukiwacz smaków, łowca aromatów, odkrywca dawnych receptur. Jego kuchnia to kompilacja tradycji z nowoczesnością. Gotując, Łukasz zawsze na pierwszym miejscu stawia produkt, do którego miłość wyniósł z domu - gospodarstwa rolnego pod Krakowem, gdzie po raz pierwszy miał styczność z małopolską tradycją kulinarną i wysokiej jakości produktami pochodzącymi z własnej uprawy i hodowli.

 

Agnieszka Małkiewicz

Rzecznik prasowy akcji, współautorka projektu „Spotkania i przyjęcie krakowskie" Ekspert w dziedzinie marketingu gastronomicznego i promocji miejsc w kontekście kulinarnym.

 

Goście specjalni


Dr hab. Tadeusz Czekalski
Wykładowca na Wydziale Historycznym Uniwersytetu Jagiellońskiego, pracownik naukowy Zakładu Antropologii Historycznej. Wśród zainteresowań badawczych na szczególną uwagę zasługują: Europejska kultura kulinarna w XIX i XX w., Życie codzienne w PRL, jak również Historia społeczno - religijna Półwyspu Bałkańskiego XIX i XX w. W II semestrze bieżącego roku akademickiego Pan Doktor rozpoczyna ze studentami historii UJ projekt pod nazwą "Kulinarny Kraków - okres autonomii galicyjskiej". Punktem wyjścia do realizacji projektu jest potrzeba zbadania rozwijającego się w II połowie XIX w. w Krakowie rynku usług gastronomicznych i proces dostosowania jakości tych usług do poziomu znanego z Europy Zachodniej, ale także innych miast polskich, jak Warszawa, Poznań czy Lwów.

 

Prof. Jarosław Dumanowski
Historyk, profesor UMK w Toruniu, kieruje Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia. Wyszukuje przepisy kulinarne sprzed setek lat i próbuje przywrócić do życia dawną, zapomnianą kuchnię staropolską. We współpracy z Muzeum Pałacem w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria „Monumenta Poloniae Culinaria" - Polskie Zabytki Kulinarne). Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, współpracuje z restauratorami, szefami kuchni, nauczycielami gastronomii, producentami żywności i organizatorami turystyki.


Źródło: Infromacja prasowa

1 2
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 110

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 132

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 139

60 min
7
Śniadania Nadzienie serowe do naleśników- 2 składniki

Tylko twaróg i kremowy jogurt smakowy, u mnie kokosowo, migdałowy. Tak wykorz...

Odsłon: 162

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

25
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326