Zasada 5 sekund - czy można jeść z podłogi?

Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się upuścić dopiero co przygotowaną kanapkę. Niektórzy twierdzą, że wystarczy ją szybko podnieść, aby bez obaw o bakterie, móc ją zjeść. Ile w tym prawdy?

Fot. 123RF

Każdy z nas słyszał kiedyś o tak zwanej zasadzie pięciu sekund (w innych wariantach zasada trzech lub siedmiu sekund). W wielkim skrócie, mówi ona o tym, że upuszczone na podłogę produkty możemy bezpiecznie zjeść, jeśli tylko podniesiemy je odpowiednio szybko. Zgodnie z tym popularnym przekonaniem, kilka sekund to zdecydowanie za mało, by bakterie zdążyły się przedostać na jedzenie.

Niektórzy wzdrygają się na samą myśl o zjedzeniu czegoś, co upadło na podłogę, a słysząc wyjaśnienia, dlaczego zasada pięciu sekund miałaby działać, tylko stukają się w czoło. Jednak takie osoby są w zdecydowanej mniejszości - badania wykazały, że aż 87% ankietowanych nie miałoby oporów przed zjedzeniem czegoś, co upadło na podłogę. Niemniej, temat ten jest na tyle kontrowersyjny, że zainteresował on nawet naukowców. Wyniki przeprowadzonych przez nich badań są bardzo zaskakujące.

Zobacz też: Serki topione - jeść czy nie?

Serki topione - jeść czy nie?

Kierowany przez profesora Anhtony'ego Hiltona, zespół badaczy z brytyjskiego Uniwersytetu w Aston, sprawdził szybkość przenoszenia się bakterii pomiędzy różnymi rodzajami podłóg i pokarmów. Pod lupę wzięto pałeczki okrężnicy i gronkowca złocistego, sprawdzając, ile czasu zajmie im przedostanie się m.in. z dywanu, linoleum lub powierzchni ceramicznych na tosty, lepkie cukierki oraz herbatniki.

Jak wyglądały wyniki eksperymentów? Przede wszystkim, naukowcy wykazali bezpośrednią zależność pomiędzy ilością bakterii na pożywieniu, a czasem jaki miało ono kontakt z zanieczyszczoną powierzchnią. Im jest on dłuższy, tym więcej bakterii na danym produkcie. Jednak to nie wszystko! Badacze dowiedli także, że ilość drobnoustrojów na naszym pożywieniu jest powiązana również z rodzajem powierzchni, na jaką ono upadło. Bakterie najwolniej przenoszą się z dywanów, a najszybciej z powierzchni laminowanych. Co zrozumiałe, najbardziej narażone na bakterie okazały się być wilgotne pokarmy, takie jak np. cukierki.

Zobacz też: Czy te produkty są niezdrowe?

Badania profesora Hiltona wywołały prawdziwą burzę w środowisku naukowym. W późniejszym czasie swoje badania w tym temacie opublikował zespół uczonych z Uniwersytetu Loyoli w Chicago. Ich zdaniem, bakterie natychmiastowo przenoszą się na pożywienie i nic nie może ich już stamtąd usunąć. Przyznają jednak, że ilość drobnoustrojów na pożywieniu jest powiązana z czasem, jaki jedzenie spędziło na zabrudzonej powierzchni. Ostrzegają jednak, że nawet krótkotrwały kontakt może spowodować zatrucia u osób wrażliwych lub mających problemy z odpornością.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 196

60 min
3
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1367

60 min
2
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1246

15 min
20
Ciasta Sernik pistacjowy

Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...

Odsłon: 1138

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2