Do góry

Newsy

Co warto wiedzieć o cydrze?

Obecnie mamy spore szanse na dynamiczny rozwój w sektorze produkcji cydru, jako że jesteśmy największym producentem jabłek w Europie. Coraz częściej również Polacy przekonują się do oryginalnego smaku cydru. Za co go cenimy? Za niewysoką cenę i niepowtarzalny, jabłkowy smak.

Fot. 123RF/Picsel

Kiedyś uchodził za rarytas z górnej półki. Później kojarzyliśmy go z tanim trunkiem dla niewybrednych. Często wydaje nam się, że W chwili obecnej jest ogólnodostępnym napojem. Niedawno zaczęliśmy zwracać uwagę na jego własciwości odżywcze.

Cydr czy wino jabłkowe?

Czynimy bardzo pochopnie, stawiając obok siebie cydr i wino jabłkowe. Główna różnica polega na produkcji tych dwóch napoi alkoholowych. Cydr jest trunkiem przyrządzanym z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Do produkcji wina jabłkowego wykorzystuje się sok jabłkowy oraz cukier. Przez to cydr jest zdrowszym i zdecydowanie mniej kalorycznym napojem. W 100 mililitrach cydru znajdziemy nawet 10 kalorii mniej niż w winie. Oczywiście cydr zawiera również niższą zawartość alkoholu. Wino może mieć od 9 do 18%, a cydr 2 - 7%.

Największą popularnością cydr cieszy się w Wielkiej Brytanii, Francji, Skandynawii i Hiszpanii. W Stanach Zjednoczonych pod tą nazwą kryje się bezalkoholowy lekko sfermentowany sok z jabłek, natomiast trunek, który zdobywa coraz większą popularność w naszym kraju, nazywamy tam mianem hard cider, czyli po prostu mocny cydr.

Ni to wino, ni to piwo

Wiele osób próbuje na siłę podporządkować cydr do jednej z kategorii alkoholowych. Tymczasem cydr jest po prostu cydrem. Do zrobienia tego trunku potrzebny nam jest tzw. moszcz, czyli mętny, wyciśnięty z jabłek sok, który faktycznie podlega później prosowi fermentacji, ale nie czyni to z niego wina. Smak cydru jest zdecydowanie bardziej zbliżony do piwa. Naturalny cydr jest napojem niegazowanym, jednak często dodaje się do niego gaz - taka wersja tego napoju jest szczególnie lubiana przez Francuzów. Od niedawna cydr jest już nie tylko jabłkowy, ale pojawia się coraz więcej wariantów smakowych. Najpopularniejszym jest słodki smak gruszkowy.

Historia cydru

Jak to się stało, że miejscem, gdzie spożywa się najwięcej tego cierpkiego trunku, jest Wielka Brytania? Historia sięga czasów starożytnych, kiedy to Rzymianie przebywający na podbitych terenach Wysp Brytyjskich zapragnęli stworzyć tańszą, i bardziej dostępną alternatywę dla wina, swego ukochanego trunku, którego transport był w tamtych czasach mozolny i drogi. I tak oto zaczęto produkować pierwsze cydry. W Polsce pierwsze wzmianki o cydrze pochodzą z XVI wieku, gdzie był on nazywany jabłecznikiem.

Co ze zdrowiem?

Jak się okazuje, cydr nie tylko ma mało kalorii, ale także jest pełen witamin A, E, C i witamin z grupy B. Jest też bogaty w żelazo, sód i wapń, a dzięki obecności przeciwutleniaczy zwalcza wolne rodniki i chroni przed nowotworem. Dodatkowym argumentem przemawiającym za zastąpieniem piwa, czy wina cydrem jest posiadanie niższego indeksu glikemicznego, niż inne alkohole. Warto więc wypróbować cydr choćby zamawiając napój do posiłku w restauracji - będzie to okazja do odkrycia nowych walorów smakowych, a jako że cydr wspomaga wydzielanie soków trawiennych, poprawisz swoją przemianę materii. Pamiętajmy, że cydr, choć ma sporo właściwości odżywczych, wciąż pozostaje napojem alkoholowym, dlatego powinno się go pić z umiarem.

Wszelkie zastosowania w kuchni

Już zrobiliście lub kupiliście swój cydr i chcecie znaleźć jego inne zastosowanie? Jak się okazuje, cydr nie musi służyć wyłacznie do picia. Jego dodatek do smażonych mięs sprawi, że staną się one bardziej soczyste i kruche. Jeśli chcecie wzbogacić smak swojego gulaszu, dodanie cydru jest tym, czego szukacie. Koniecznie musicie spróbować oryginalnej szarlotki z cydrem! Jeżeli jesteś fanem karkówki w piwie tym razem możesz zrobić karkówkę duszoną w cydrze!  Wszystkie przepisy znajdziecie poniżej.

1.Pieczone podudzia z leśnymi grzybami i cydrem.

Fot. helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Karkówka duszona w cydrze.

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Szarlotka z cydrem

Fot.  Dragonik7 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Biała kiełbasa pieczona w cydrze

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Gulasz wieprzowy z cydrem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

/bwz

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń