Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Zaczęły pojawiać się już pierwsze przymrozki, które sprawiły, że częściej sięgamy po bardziej sycące i rozgrzewające dania. Dlatego też w 408. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na ulubioną zupę jej Taty.

Fot. Materiały prasowe Polsat

Czym najlepiej się rozgrzać, gdy termometr za oknem pokazuje kilka kresek poniżej zera? Pierwsze co przychodzi nam na myśl to zupy - najlepiej aromatyczne i pożywne. Świetnie sprawdzi się również sycące drugie danie np. wszystkim dobrze znany sznycel, podany na podpłomyku z warzywami i sosem. Gwarantujemy, że zachwyci on smakiem najbardziej wybredne podniebienna. Jak przyrządzić te niezwykłe posiłki? Ewa Wachowicz podzieliła się znakomitymi przepisami. Zobaczcie!

1. Zupa fasolowa

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie prowadząca zaproponowała zupę fasolową, którą ugotowała na wywarze z żeberek wieprzowych i warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i odrobina ziemniaków. Następnie do garnka trafiła moczona przez całą noc fasola „Piękny Jaś". Na sam koniec Ewa przygotowała zasmażkę. Na patelni podsmażyła boczek pokrojony w paski, gdy tłuszcz się wytopił dodała cebulę i mąkę. Aby nie doprowadzić do powstania grud w zasmażce, gospodyni dolała odrobinę zupy. Wszystko razem zamieszała i przelała do garnka. Dzięki temu zupa stała się jeszcze bardziej pożywna.

2. Podpłomyk ze sznyclem

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa przygotowała podpłomyki ze sznyclami (w Krakowie sznyclami nazywane są mielone). Inspiracją do tej potrawy była Knysza, popularna na dolnym śląsku, zwłaszcza we Wrocławiu. Knysza to drożdżowa bułka wypełniona warzywami i polana sosem majonezowym, czasem można spróbować jej także wersji z mięsem.

3. Domowy syrop z czosnku i miodu

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym przepisem, którym podzieliła się prowadząca, był syrop z czosnku. Do jego przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki: miód i duża ilość czosnku. Ta mikstura, przyjmowana codziennie na czczo po łyżeczce, może wspomóc układ opornościowy organizmu, pomóc obniżyć cholesterol, a także zwalczyć infekcję górnych dróg oddechowych.

4. Tarta z gruszkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser gospodyni zaproponowała wyborną tartę z gruszkami i masą migdałową. Kruche ciasto przygotowała na bazie mąki orkiszowej, masła, żółtek i odrobinie zimniej wody. Warto pamiętać, aby ciasta kruchego nie wyrabiać zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników.

Do nadzienia Ewa użyła gruszek, które poddusiła wraz z winem i cynamonem na patelni. Jeśli trafią wam się wyjątkowo dojrzałe i miękkie owoce, możecie pominąć ten krok. Następnie na bazie mąki migdałowej, pszennej i otartej skórki z pomarańczy przygotowała masę. Całość wyłożyła na podpieczony spód tarty, ciasto trafiło do piekarnika na kolejne 20 minut.

 

Poznaj więcej sprawdzonych przepisów na pyszne dania i desery!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
30 min
12
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 5132

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 265

15 min
27