Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Ewa Wachowicz zdradza, jak zrobić doskonały sernik

W najnowszym odcinku programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz przyrządziła egzotyczne dania, udowadniając jednocześnie, że wcale nie są one drogie i trudne w przygotowaniu. Zresztą przekonajcie się sami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

To już 443. odcinek programu "Ewa Gotuje". Tym razem gospodyni postanowiła zabrać nas w kulinarną podróż dookoła świata, serwując potrawy z odległej Ameryki Południowej oraz Azji.

Oczywiście nie mogło zabraknąć również nieco bardziej swojskich dań, które z pewnością zasmakują wielbicielom tradycyjnych smaków. Jednak nawet i one, dzięki sprytnym trikom gospodyni programu, nabierają znacznie ciekawszego charakteru.

Jeśli do tej pory nie próbowaliście kremowego sernika baskijskiego lub prostych placków z blachy, koniecznie postarajcie się jak najszybciej nadrobić zaległości. Oto przepisy z najnowszego odcinka programu Ewy Wachowicz.

 

1. Ceviche z pstrąga według Ewy Wachowicz

Cechiche z pstrąga według Ewy Wachowicz  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Na początek Ewa przygotowała ceviche. Ta przystawka na zimno jest bardzo popularna w całej Ameryce Południowej, a robi się ją z surowej ryby. Jak więc łatwo się domyślić, warunkiem koniecznym do odniesienia kulinarnego sukcesu jest to, aby była ona super świeża - najlepiej złowiona dosłownie przed chwilą. Dlatego też pod Babią Górą ten latynoski przysmak powstanie z miejscowego pstrąga, bo w okolicy są stawy hodowlane. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej pysznej przekąski są: filety z pstrąga, papryczka chilli, czosnek, pęczek kolendry, sól, sok z limonek, oliwa i do podania grzanki na maśle.

 

2. Placki ziemniaczane z blachy

Placki ziemniaczane z blachy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Ewa Wachowicz pokazała też, co zrobić z ziemniakami „z wczoraj". Przerobiła poczciwe kartofle na góralskie placki ziemniaczane z blachy. W ten sposób ugotowane wcześniej ziemniaki można wykorzystać w menu następnego dnia. Są niezwykle smaczne i wyśmienicie smakują z ceviche!

 

3. Lomo saltado - polędwica według Ewy Wachowicz

Polędwica według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Na danie główne gospodyni zaproponowała kolejną potrawę o egzotycznie brzmiącej nazwie, czyli lomo saltado. Pod tym określeniem kryje się jedno z najbardziej znanych dań peruwiańskiej kuchni... chińskiej, która u podnóża Andów nazywa się chifa! Z kolei do tego dania trzeba przygotować: polędwicę wołową, olej do smażenia, cebule czerwone, szalotki, paprykę żółtą, czosnek, pomidory, pęczek kolendry, olej, ocet winny, sos sojowy, mielony kumin, sól, pieprz i do podania ryż.

4. Sernik baskijski

Sernik basjkijski według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Oczywiście na liście potraw nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. Na deser Ewa Wachowicz upiekła niezwykle smaczny sernik baskijski, na który receptura powstała przed laty w jednej z restauracji w San Sebastian - stolicy Kraju Basków. Przepis jest niezwykle prosty, a do jego przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku, łatwo dostępnych produktów. Efekt? Ciasto jest niezwykle kremowe i delikatne.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Czekoladowe lody z pijaną śliwką

Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...

Odsłon: 70

30 min
2
60 min
3
Dania główne Fasolka szparagowa Bożeny

Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...

Odsłon: 83

60 min
3
Desery Sernik z brzoskwiniami

Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...

Odsłon: 90

>60 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Włoska kuchnia, czyli 10 włoskich deserów, które warto spróbować

Włoska kuchnia oferuje dania cieszące się popularnością w całej Europie. Charakteryzują się one bogactwem smaków, kolorowymi składnikami oraz nieby...

0
Informacje Sok pomidorowy - świetny na kaca i nadciśnienie

Pomidory są bogate w witaminy i mikroelementy, które korzystnie wpływają na twój organizm. Możesz na przykład przygotować z nich pyszny napój. Sok...

1
Informacje Nie można łączyć pomidora z ogórkiem. Fakt czy mit?

Przygotowując potrawy, wiele osób zadaje sobie pytanie czy można łączyć pomidora i ogórka. Wiele osób twierdzi, że to smaczne połączenie, pojawiają...

5
Informacje Pomidory – dlaczego warto je jeść? Top 12 przepisów z pomidorami

Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Do jakich przepisów możes...

1