Ewa Wachowicz zdradza, jak zrobić doskonały sernik

W najnowszym odcinku programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz przyrządziła egzotyczne dania, udowadniając jednocześnie, że wcale nie są one drogie i trudne w przygotowaniu. Zresztą przekonajcie się sami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

To już 443. odcinek programu "Ewa Gotuje". Tym razem gospodyni postanowiła zabrać nas w kulinarną podróż dookoła świata, serwując potrawy z odległej Ameryki Południowej oraz Azji.

Oczywiście nie mogło zabraknąć również nieco bardziej swojskich dań, które z pewnością zasmakują wielbicielom tradycyjnych smaków. Jednak nawet i one, dzięki sprytnym trikom gospodyni programu, nabierają znacznie ciekawszego charakteru.

Jeśli do tej pory nie próbowaliście kremowego sernika baskijskiego lub prostych placków z blachy, koniecznie postarajcie się jak najszybciej nadrobić zaległości. Oto przepisy z najnowszego odcinka programu Ewy Wachowicz.

 

1. Ceviche z pstrąga według Ewy Wachowicz

Cechiche z pstrąga według Ewy Wachowicz  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Na początek Ewa przygotowała ceviche. Ta przystawka na zimno jest bardzo popularna w całej Ameryce Południowej, a robi się ją z surowej ryby. Jak więc łatwo się domyślić, warunkiem koniecznym do odniesienia kulinarnego sukcesu jest to, aby była ona super świeża - najlepiej złowiona dosłownie przed chwilą. Dlatego też pod Babią Górą ten latynoski przysmak powstanie z miejscowego pstrąga, bo w okolicy są stawy hodowlane. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej pysznej przekąski są: filety z pstrąga, papryczka chilli, czosnek, pęczek kolendry, sól, sok z limonek, oliwa i do podania grzanki na maśle.

 

2. Placki ziemniaczane z blachy

Placki ziemniaczane z blachy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Ewa Wachowicz pokazała też, co zrobić z ziemniakami „z wczoraj". Przerobiła poczciwe kartofle na góralskie placki ziemniaczane z blachy. W ten sposób ugotowane wcześniej ziemniaki można wykorzystać w menu następnego dnia. Są niezwykle smaczne i wyśmienicie smakują z ceviche!

 

3. Lomo saltado - polędwica według Ewy Wachowicz

Polędwica według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Na danie główne gospodyni zaproponowała kolejną potrawę o egzotycznie brzmiącej nazwie, czyli lomo saltado. Pod tym określeniem kryje się jedno z najbardziej znanych dań peruwiańskiej kuchni... chińskiej, która u podnóża Andów nazywa się chifa! Z kolei do tego dania trzeba przygotować: polędwicę wołową, olej do smażenia, cebule czerwone, szalotki, paprykę żółtą, czosnek, pomidory, pęczek kolendry, olej, ocet winny, sos sojowy, mielony kumin, sól, pieprz i do podania ryż.

4. Sernik baskijski

Sernik basjkijski według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Oczywiście na liście potraw nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. Na deser Ewa Wachowicz upiekła niezwykle smaczny sernik baskijski, na który receptura powstała przed laty w jednej z restauracji w San Sebastian - stolicy Kraju Basków. Przepis jest niezwykle prosty, a do jego przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku, łatwo dostępnych produktów. Efekt? Ciasto jest niezwykle kremowe i delikatne.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 132

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2