Dania jednogarnkowe

W najnowszym odcinku programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz przyrządziła egzotyczne dania, udowadniając jednocześnie, że wcale nie są one drogie i trudne w przygotowaniu. Zresztą przekonajcie się sami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

To już 443. odcinek programu "Ewa Gotuje". Tym razem gospodyni postanowiła zabrać nas w kulinarną podróż dookoła świata, serwując potrawy z odległej Ameryki Południowej oraz Azji.

Oczywiście nie mogło zabraknąć również nieco bardziej swojskich dań, które z pewnością zasmakują wielbicielom tradycyjnych smaków. Jednak nawet i one, dzięki sprytnym trikom gospodyni programu, nabierają znacznie ciekawszego charakteru.

Jeśli do tej pory nie próbowaliście kremowego sernika baskijskiego lub prostych placków z blachy, koniecznie postarajcie się jak najszybciej nadrobić zaległości. Oto przepisy z najnowszego odcinka programu Ewy Wachowicz.

 

1. Ceviche z pstrąga według Ewy Wachowicz

Cechiche z pstrąga według Ewy Wachowicz  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Na początek Ewa przygotowała ceviche. Ta przystawka na zimno jest bardzo popularna w całej Ameryce Południowej, a robi się ją z surowej ryby. Jak więc łatwo się domyślić, warunkiem koniecznym do odniesienia kulinarnego sukcesu jest to, aby była ona super świeża - najlepiej złowiona dosłownie przed chwilą. Dlatego też pod Babią Górą ten latynoski przysmak powstanie z miejscowego pstrąga, bo w okolicy są stawy hodowlane. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej pysznej przekąski są: filety z pstrąga, papryczka chilli, czosnek, pęczek kolendry, sól, sok z limonek, oliwa i do podania grzanki na maśle.

 

2. Placki ziemniaczane z blachy

Placki ziemniaczane z blachy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Ewa Wachowicz pokazała też, co zrobić z ziemniakami „z wczoraj". Przerobiła poczciwe kartofle na góralskie placki ziemniaczane z blachy. W ten sposób ugotowane wcześniej ziemniaki można wykorzystać w menu następnego dnia. Są niezwykle smaczne i wyśmienicie smakują z ceviche!

 

3. Lomo saltado - polędwica według Ewy Wachowicz

Polędwica według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Na danie główne gospodyni zaproponowała kolejną potrawę o egzotycznie brzmiącej nazwie, czyli lomo saltado. Pod tym określeniem kryje się jedno z najbardziej znanych dań peruwiańskiej kuchni... chińskiej, która u podnóża Andów nazywa się chifa! Z kolei do tego dania trzeba przygotować: polędwicę wołową, olej do smażenia, cebule czerwone, szalotki, paprykę żółtą, czosnek, pomidory, pęczek kolendry, olej, ocet winny, sos sojowy, mielony kumin, sól, pieprz i do podania ryż.

4. Sernik baskijski

Sernik basjkijski według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Oczywiście na liście potraw nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. Na deser Ewa Wachowicz upiekła niezwykle smaczny sernik baskijski, na który receptura powstała przed laty w jednej z restauracji w San Sebastian - stolicy Kraju Basków. Przepis jest niezwykle prosty, a do jego przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku, łatwo dostępnych produktów. Efekt? Ciasto jest niezwykle kremowe i delikatne.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
23
Ciasta Pocałunek Murzynka z Izaurą

Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...

Odsłon: 7038

30 min
36

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

0
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4