Jesienią znacznie chętniej sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Nie oznacza to jednak, że muszą być one tłuste i niezdrowe. W najnowszym odcinku "Ewa Gotuje", gospodyni programu podzieliła się z nami przepisami na aromatyczne dania, które są treściwe, a jednocześnie pełne odżywczych składników. W sam raz na rodzinny, listopadowy obiad. Nie zabrakło również słodkich akcentów - w końcu w coraz krótsze, pochmurne dni każdy z nas zasługuje na pyszny deser.
Wzmacniająca, jesienna zupa
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gęsta, aromatyczna i pełna warzyw, rozgrzeje cię w chłodne dni i dostarczy organizmowi niezbędnych witamin. Potrawa nabierze charakterystycznego smaku dzięki przyprawie garam masala. To, obok curry, jedna z najbardziej znanych indyjskich mieszanek. W jej składzie znajdziemy goździki, gałkę muszkatołową, cynamon, kumin, kolendrę, koper włoski, czarny pieprz i kozieradkę. Warto mieć ją w kuchni, gdyż doskonale podkreśla smak przeróżnych potraw.
Bitki z indyka
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała bitki z indyka. Do tej potrawy zwykle wykorzystuje się wołowinę, jednak tym razem gospodyni zdecydowała się sięgnąć po zdrowsze i zdecydowanie chudsze mięso z indyka. Podzieliła się również sprawdzonymi patentami, dzięki którym nie będzie ono suche i wiórowate.
Kopytka dyniowe
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tak przygotowane kopytka dyniowe będą idealnym dodatkiem do bitek z indyka. Pamiętajcie jednak, że nie jest to jedyny sposób na ich podanie. Doskonale sprawdzą się w roli samodzielnego dania, podanego jedynie z bułką tartą lub podsmażanymi na maśle orzechami.
Ptysie z kremem i wiśniami
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ptysie to klasyczny, francuski deser, który nigdy nie wychodzi z mody. Lekkie i puszyste ciasto parzone, wypełnione delikatnym kremem i słodkimi wiśniami, to połączenie smaków, które zachwyci każdego. Idealne na specjalne okazje lub jako słodki dodatek do kawy.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 524. odcinek
Autorka: Sylwia Cisowska