Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Ewa Wachowicz zaprosiła nas na wyjątkowy, jesienny obiad. Wbrew pozorom, aby przygotować imponującą ucztę wcale nie potrzeba wymyślnych i trudno dostępnych składników. Nie trzeba również spędzać w kuchni długich godzin. Wystarczą sprytne przepisy, którymi podzieliła się z nami nasza ulubiona gospodyni.

Koniecznie przetestuj nowe przepisy Ewy Wachowicz. Na pewno nie pożałujesz / Fot. materiały prasowe/Polsat

Jesienią znacznie chętniej sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Nie oznacza to jednak, że muszą być one tłuste i niezdrowe. W najnowszym odcinku "Ewa Gotuje", gospodyni programu podzieliła się z nami przepisami na aromatyczne dania, które są treściwe, a jednocześnie pełne odżywczych składników. W sam raz na rodzinny, listopadowy obiad. Nie zabrakło również słodkich akcentów - w końcu w coraz krótsze, pochmurne dni każdy z nas zasługuje na pyszny deser.

Wzmacniająca, jesienna zupa

 Wzmacniająca, jesienna zupa Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gęsta, aromatyczna i pełna warzyw, rozgrzeje cię w chłodne dni i dostarczy organizmowi niezbędnych witamin. Potrawa nabierze charakterystycznego smaku dzięki przyprawie garam masala. To, obok curry, jedna z najbardziej znanych indyjskich mieszanek. W jej składzie znajdziemy goździki, gałkę muszkatołową, cynamon, kumin, kolendrę, koper włoski, czarny pieprz i kozieradkę. Warto mieć ją w kuchni, gdyż doskonale podkreśla smak przeróżnych potraw.

Bitki z indyka

 Bitki z indyka Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała bitki z indyka. Do tej potrawy zwykle wykorzystuje się wołowinę, jednak tym razem gospodyni zdecydowała się sięgnąć po zdrowsze i zdecydowanie chudsze mięso z indyka. Podzieliła się również sprawdzonymi patentami, dzięki którym nie będzie ono suche i wiórowate.

Kopytka dyniowe

 Kopytka dyniowe Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tak przygotowane kopytka dyniowe będą idealnym dodatkiem do bitek z indyka. Pamiętajcie jednak, że nie jest to jedyny sposób na ich podanie. Doskonale sprawdzą się w roli samodzielnego dania, podanego jedynie z bułką tartą lub podsmażanymi na maśle orzechami.

Ptysie z kremem i wiśniami

 Ptysie z kremem i wiśniami Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ptysie to klasyczny, francuski deser, który nigdy nie wychodzi z mody. Lekkie i puszyste ciasto parzone, wypełnione delikatnym kremem i słodkimi wiśniami, to połączenie smaków, które zachwyci każdego. Idealne na specjalne okazje lub jako słodki dodatek do kawy.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 524. odcinek

Autorka: Sylwia Cisowska 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 690829

60 min
1161
Przekąski Jajka w sosie z kaparami

Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jaje...

Odsłon: 125

30 min
2
15 min
5
Desery Deser z mascarpone i pomarańczy

Deser z mascarpone i pomarańczy świetnie się prezentuje w pucharkach lub szkl...

Odsłon: 86

30 min
4