Podróż kulinarna Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w 460. odcinku autorskiego programu zaprosiła widzów w prawdziwą kulinarną podróż. Było trochę Azji, Włoch i Francji. Przepisy na wszystkie dania znajdziecie poniżej. Sprawdźcie, co tym razem ugotowała prowadząca!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz podkreśla, że kocha kuchnię polską i często wprowadza lokalne składniki nawet do zagranicznych przepisów. W 460. odcinku programu „Ewa Gotuje" również zastosowała tę zasadę. Odkryj pyszne receptury prowadzącej, które zabiorą cię w kulinarną podróż do Azji, Włoch i Francji

1. Ramen warzywny według Ewy Wachowicz

 Ramen warzywny według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ramen warzywny według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie autorka programu przygotowała wegetariański ramen, czyli orientalny rosół. Jakiś czas temu Ewa robiła już taką zupę na indyku, więc tym razem zaproponowała bezmięsną wersję azjatyckiego bulionu. Opaliła cebulę dla smaku, do wody dodała marchewkę, pietruszkę, pora i selera - zupełnie jak do polskiego rosołu. Potem jednak dorzuciła selera naciowego, połówkę jabłka, natkę pietruszki i kilka brązowych pieczarek (Ewa poradziła, że jeszcze lepsze byłyby grzyby shitake).

Doprawiła zupę czosnkiem, pastą miso (japońską przyprawą z fermentowanych ziaren soi), ciemnym sosem sojowym, liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem i wodorostami. Na końcu wrzuciła gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu, dzieląc się ciekawostką, że w dawnym polskim rosole również używano tych korzennych przypraw! Następnie gotowała wywar przez cztery godziny i po tym czasie podała z makaronem ramen, wędzonym serkiem tofu, rzodkiewką, zieloną cebulką i świeżą kolendrą. 

2. Zapiekanka ziemniaczana w stylu lasagne według Ewy Wachowicz

 Zapiekanka ziemniaczana w stylu lasagne według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana w stylu lasagne według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejna potrawa to z kolei inspiracja kuchnią włoską. Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała zapiekankę ziemniaczaną w stylu lasagne, w której płaty makaronu zastąpiła poczciwymi kartoflami. Na patelni podsmażyła cebulkę, czosnek i mięso wieprzowo-wołowe. Dodała domowy przecier pomidorowy i doprawiła oregano, bazylią, solą oraz pieprzem. Do sosu dorzuciła jeszcze pokrojoną czerwoną paprykę.

Następnie z masła klarowanego, mąki, mleka, świeżo startej gałki muszkatołowej, sera cheddar i soli przygotowała sos beszamelowy. Na dnie wysmarowanym masłem prowadząca ułożyła równomierną warstwę ziemniaków, a na nią - przełożyła połowę sosu pomidorowego. Polała całość sosem beszamelowym (mniej niż połową). Potem znowu położyła ziemniaki, sos pomidorowo-mięsny i beszamel (już do końca). Wstawiła do pieca na 15-20 minut i gotowe! 

W 460. odcinku autorskiego programu Ewa Wachowicz spotkała się też z Adamem Borowiczem, specjalistą od kuchni śląskiej, ale także owoców morza. Pasjonat gotowania podzielił się z prowadzącą i widzami pysznymi daniami, przygotowanymi właśnie z krewetek i muli. Zdradził też sekret, jak przekonać się do jedzenia małż i z czym najlepiej je łączyć.

3. Clafoutis według Ewy Wachowicz

 Clafoutis według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Clafoutis według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz przygotowała francuskie clafoutis. Choć brzmi wytwornie, to nic innego jak owoce zapieczone w cieście naleśnikowym. W tradycyjnym przepisie używa się świeżych czereśni, jednak prowadząca postawiła na kupione na pobliskim bazarku morele i jeżyny, które udało jej się zebrać w lesie. Zachęciła jednak do dodawania wszelkich owoców - od jabłek, po gruszki, śliwki czy nawet żurawinę.

Przygotowanie tego deseru było naprawdę proste. Ewa Wachowicz ułożyła owoce w formie, przygotowała ciasto z jajek, cukru, mąki i mleka, po czym zalała nim dokładnie morele i jeżyny. Clafoutis można podawać na ciepło (gdy jest puszyste i wyrośnięte) i zimno (wtedy mocno osiada). Udekoruj cukrem pudrem. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Ile prądu zużywa lodówka podczas w czasie godziny? Wyliczenie kosztów w 2022 roku »

Pij go na czczo, a zapomnisz o chorobach. Sprawdź właściwości soku »

Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Ciasta Szybkie drożdżowe ciasto

Proste do wykonania , nie wymaga wygniatania , zawsze wychodzi.

Odsłon: 126

15 min
2
Ciasta Rolada w waflu z galaretką

Ta przepyszna rolada w waflu z galaretką i kremem na bazie mleka w proszku to...

Odsłon: 911

60 min
7
30 min
5
Zupy Zupa koperkowa

Lato w pełni, zupa z pięknie pachnącym koperkiem , skusi każdego.

Odsłon: 71

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z wiśni na zimę? Z czym najlepiej łączyć wiśnię w przetworach

Dojrzałe wiśnie to nie tylko mnóstwo smaku, który można wykorzystać podczas zajadania się świeżymi owocami. To również wiele okazji do stworzenia p...

1
Informacje Pomysły na zielone koktajle. Nie tylko dobrze smakują, ale pomagają się odchudzić

Zielony koktajl to prawdziwa bomba witaminowa, która nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, ale także przyspiesza metabolizm i podnosi...

9
Informacje Kącik kulinarny w „halo tu polsat”. Mistrzowie kuchni w akcji

Trwają przygotowania do startu nowego weekendowego pasma porannego Polsatu. „halo tu polsat” będzie emitowane w piątki, soboty i niedziele, a popro...

0
Informacje Jak schudnąć skutecznie bez efektu jo-jo?

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego twoje próby odchudzania kończą się efektem jo-jo, a waga wraca jak bumerang? Może to kwestia zrozumien...

1