Ewa Wachowicz podkreśla, że kocha kuchnię polską i często wprowadza lokalne składniki nawet do zagranicznych przepisów. W 460. odcinku programu „Ewa Gotuje" również zastosowała tę zasadę. Odkryj pyszne receptury prowadzącej, które zabiorą cię w kulinarną podróż do Azji, Włoch i Francji.
1. Ramen warzywny według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisRamen warzywny według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na pierwsze danie autorka programu przygotowała wegetariański ramen, czyli orientalny rosół. Jakiś czas temu Ewa robiła już taką zupę na indyku, więc tym razem zaproponowała bezmięsną wersję azjatyckiego bulionu. Opaliła cebulę dla smaku, do wody dodała marchewkę, pietruszkę, pora i selera - zupełnie jak do polskiego rosołu. Potem jednak dorzuciła selera naciowego, połówkę jabłka, natkę pietruszki i kilka brązowych pieczarek (Ewa poradziła, że jeszcze lepsze byłyby grzyby shitake).
Doprawiła zupę czosnkiem, pastą miso (japońską przyprawą z fermentowanych ziaren soi), ciemnym sosem sojowym, liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem i wodorostami. Na końcu wrzuciła gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu, dzieląc się ciekawostką, że w dawnym polskim rosole również używano tych korzennych przypraw! Następnie gotowała wywar przez cztery godziny i po tym czasie podała z makaronem ramen, wędzonym serkiem tofu, rzodkiewką, zieloną cebulką i świeżą kolendrą.
2. Zapiekanka ziemniaczana w stylu lasagne według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZapiekanka ziemniaczana w stylu lasagne według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejna potrawa to z kolei inspiracja kuchnią włoską. Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała zapiekankę ziemniaczaną w stylu lasagne, w której płaty makaronu zastąpiła poczciwymi kartoflami. Na patelni podsmażyła cebulkę, czosnek i mięso wieprzowo-wołowe. Dodała domowy przecier pomidorowy i doprawiła oregano, bazylią, solą oraz pieprzem. Do sosu dorzuciła jeszcze pokrojoną czerwoną paprykę.
Następnie z masła klarowanego, mąki, mleka, świeżo startej gałki muszkatołowej, sera cheddar i soli przygotowała sos beszamelowy. Na dnie wysmarowanym masłem prowadząca ułożyła równomierną warstwę ziemniaków, a na nią - przełożyła połowę sosu pomidorowego. Polała całość sosem beszamelowym (mniej niż połową). Potem znowu położyła ziemniaki, sos pomidorowo-mięsny i beszamel (już do końca). Wstawiła do pieca na 15-20 minut i gotowe!
W 460. odcinku autorskiego programu Ewa Wachowicz spotkała się też z Adamem Borowiczem, specjalistą od kuchni śląskiej, ale także owoców morza. Pasjonat gotowania podzielił się z prowadzącą i widzami pysznymi daniami, przygotowanymi właśnie z krewetek i muli. Zdradził też sekret, jak przekonać się do jedzenia małż i z czym najlepiej je łączyć.
3. Clafoutis według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisClafoutis według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser Ewa Wachowicz przygotowała francuskie clafoutis. Choć brzmi wytwornie, to nic innego jak owoce zapieczone w cieście naleśnikowym. W tradycyjnym przepisie używa się świeżych czereśni, jednak prowadząca postawiła na kupione na pobliskim bazarku morele i jeżyny, które udało jej się zebrać w lesie. Zachęciła jednak do dodawania wszelkich owoców - od jabłek, po gruszki, śliwki czy nawet żurawinę.
Przygotowanie tego deseru było naprawdę proste. Ewa Wachowicz ułożyła owoce w formie, przygotowała ciasto z jajek, cukru, mąki i mleka, po czym zalała nim dokładnie morele i jeżyny. Clafoutis można podawać na ciepło (gdy jest puszyste i wyrośnięte) i zimno (wtedy mocno osiada). Udekoruj cukrem pudrem.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »
Zobacz także:
Ile prądu zużywa lodówka podczas w czasie godziny? Wyliczenie kosztów w 2022 roku »
Pij go na czczo, a zapomnisz o chorobach. Sprawdź właściwości soku »
Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »