Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Przepisy z 438. odcinka programu Ewa Gotuje

W 438. odcinku Ewa Wachowicz upiekła domowy chleb na maślance. Na danie główne podała kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Z kolei na deser zaproponowała tartę rustykalną z gruszkami. To jednak nie wszystko! Z myślą o świętach sięgnęła po recepturę na kiszone pomarańcze. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieliła się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Po kilku tygodniach w Krakowie Ewa wróciła w Beskidy, by ponownie zaprosić widzów do swej kuchni u stóp Babiej Góry, jak też powoli rozpocząć przygotowania do Bożego Narodzenia. Właśnie z myślą o świętach sięgnęła po recepturę na kiszone pomarańcze. Cytrusy były w PRL-u niebywałym rarytasem i pojawiały się w sklepach najczęściej w okolicy mikołajek.

Obecnie mamy ich pod dostatkiem, więc możemy zajadać się nimi do woli albo... zamknąć w słoikach i zalać solanką. Po trzech, czterech tygodniach będą świetnym dodatkiem zarówno do dań obiadowych, jak i deserów.

Prowadząca upiekła też domowy chleb na maślance. Na danie główne podała niebywale smaczne kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym - z cebulą i serem pleśniowym.

Z kolei na deser zaproponowała tartę rustykalną z gruszkami. Co ciekawe, do tego wypieku nie była potrzebna specjalna okrągła forma z falistym brzegiem, ponieważ ciasto poszło do piecyka na zwykłej blasze piekarnikowej. Jesteście ciekawi jak odtworzyć te dania w swojej kuchni? Poznajcie przepisy z 438. odcinka programu „Ewa gotuje".

1. Chleb z garnka na maślance według Ewy Wachowicz

Chleb z garnka na maślance

Chleb z garnka na maślance według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co zrobić, aby przygotować piękny okrągły chleb? Ewa Wachowicz postawiła na ciężki garnek żeliwny. To właśnie w nim upiekła domowy chleb na maślance. Oprócz tego składnika gospodyni użyła też drożdży, cukru trzcinowego, mąki orkiszowej jasnej, mąki żytniej razowej (typu 2000), oleju z pestek winogron, wody, soli, sezamu jasnego i czarnego, czarnuszki, siemienia lnianego oraz oleju ryżowego, którym natłuściła garnek. Chleb nie tylko pięknie wygląda, pachnie, ale i świetnie smakuje. Wypróbuj przepis.

2. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem pleśniowym według Ewy Wachowicz

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem pleśniowym

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem pleśniowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne z pewnością przypadło do gustu miłośnikom jarskich potraw. Ewa Wachowicz przyrządziła kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym i pokruszonym serem pleśniowym. Do ich przygotowania użyła podstawowych produktów, takich jak jajka czy mąka. Poleciła, aby kotlety podawać z sałatką z pomidorów i cebuli - to naprawdę zgrany duet.

3. Kiszone pomarańcze według Ewy Wachowicz

Kiszone pomarańcze przepis

Kiszone pomarańcze według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Z myślą o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia, gospodyni przygotowała kiszone pomarańcze. Jak wspomniała, jest to wspomnienie z jej dzieciństwa, kiedy owoce były prawdziwym rarytasem. Obecnie, gdy są ogólnodostępne, chętnie po nie sięga. Do przygotowania kiszonych pomarańczy należy przyszykować: sok z cytryn i sok z limonek, sól, korę cynamonu, ziarna kolendry, ziele angielskie, goździki i liść laurowy.

4. Tarta rustykalna z gruszkami według Ewy Wachowicz

Tarta rustykalna z gruszkami

Tarta rustykalna z gruszkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz upiekła tartę rustykalną z gruszkami. Co ciekawe, do tego wypieku nie użyła specjalnej okrągłej formy z falistym brzegiem. Ciasto włożyła do piekarnika na zwykłej blaszce. Koniecznie wypróbujcie przepis na ten słodki smakołyk.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?

Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kruche ciasteczka maślane

Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mą...

Odsłon: 10

60 min
0
Dodatki Domowy smalec

Domowy smalec to słonina pokrojona w drobną kostkę lub zmielona przez maszynk...

Odsłon: 134

60 min
1
Przekąski Twaróg w chlebie

Będąc w odwiedzinach na wsi, zostałam poczęstowana nadziewanym chlebem. Chle...

Odsłon: 106

60 min
2
Dania główne Kaczka z kapustą czerwoną i kluskami

Chciałam podzielić się z Wami przepisem ze starego zeszytu mojej babci. Smacz...

Odsłon: 149

>60 min
3
Desery Bezowy torcik z malinami

Mój dzisiejszy torcik bezowy, został przygotowany na prezent dla syna i przys...

Odsłon: 225

>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Uprawiasz sport? Sprawdź, jakie suplementy diety warto stosować

Regularne uprawianie różnych dyscyplin sportowych, nawet rekreacyjne, sprawia, że organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na wiele mikro i mak...

0
Informacje Szukasz pomysłu na tanie dania? Skorzystaj z przecen z gazetki Lidla

Rosnące ceny przyprawiają o zawrót głowy, dlatego warto skorzystać z promocji, które, chociaż w niewielkim stopniu mogą podreperować domowy budżet....

0
Informacje Działa jak balsam na chory żołądek. Co można zrobić z kwiatów malwy z ogrodu babci?

Nic tak nie cieszy oka, jak ogród skąpany w kolorowych kwiatach. Czy wiesz, że wiele z nich możesz zastosować również w swojej kuchni? Dziś pod lup...

0
Informacje Jak przechowywać jedzenie podczas wycieczek rowerowych?

Rowerzyści zabierają ze sobą napoje i jedzenie, zarówno na krótsze, jak i na dłuższe wyprawy. Podczas jazdy muszą jednak uważać, żeby przekąski był...

0