Tym razem Ewa Wachowicz przywitała widzów w swoim domu w Krakowie. Na samym początku postanowiła spróbować kiszonej kapusty, którą przyrządziła w poprzednim tygodniu, korzystając ze sprawdzonego przepisu swojej mamy. Obiecała, że w tym odcinku podzieli się z widzami sposobem na wykorzystanie tego produktu w kuchni. Domowa kiszonka posłuży gospodyni do zrobienia głównego dania. Zanim jednak przejdzie do jego przygotowania, zajmie się przystawką.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Krem z pieczonych warzyw według Ewy Wachowicz
![Krem z pieczonych warzyw według Ewy Wachowicz](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_11_03/f2ec4d77912eb4b4401c8741448402c5-recipe_main.jpg)
Krem z pieczonych warzyw według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gotowane Ewa Wachowicz zaczęła od jesiennego kremu na pieczonych warzywach korzeniowych. Do zupy wykorzystała m.in.: marchewki, pietruszki, ziemniaki, seler i cebule. Obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa gospodyni umieściła na blaszce, skropiła oliwą, przyprawiła i wstawiła do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny. Po tym czasie przełożyła je do garnka z gotującym się bulionem.
Warzywną zupę doprawiła aromatyczną kurkumą, świeżo startym imbirem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do zupy Ewa Wachowicz dodała nietypowy składnik - karmelizowane gruszki z chili, które dodały temu daniu niepowtarzalnego charakteru i wyrazistego smaku.
Żeberka w kapuście według Ewy Wachowicz
![Żeberka w kapuście według Ewy Wachowicz](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_11_03/8f0c35cd961266ae79903da0d5e60ade-recipe_main.jpg)
Żeberka w kapuście według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na danie główne Ewa Wachowicz zaserwowała kiszoną kapustę z żeberkami wieprzowymi. Smak potrawy gospodyni wzbogaciła o czosnek, leśne grzyby, miód, suszoną żurawinę i mieszankę aromatycznych ziół oraz przypraw. Wstawiła ją do piekarnika na około godzinę. Upieczone żeberka w kapuście najlepiej smakują podawane z gotowanymi ziemniakami w mundurkach oraz świeżo skrojonym koperkiem.
Wieniec drożdżowy z serem według Ewy Wachowicz
![Wieniec drożdżowy z serem według Ewy Wachowicz](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_11_03/159ed38ee2186e3be0e407fc28e00edd-recipe_main.jpg)
Wieniec drożdżowy z serem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser gospodyni zaproponowała ciasto drożdżowe z serem. Pierwszym krokiem było przygotowanie zaczynu. Następnie na jego bazie wyrobiła elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto, które przykryła ściereczką i odstawiła w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie zabrała się za serowe nadzienie na bazie: twarogu, masła, cukru, żółtka i cynamonu. Produkty wystarczy połączyć w misce przy użyciu widelca.
Składanie drożdżówki Ewa Wachowicz zaczęła od rozwałkowania ciasta, na które wyłożyła farsz. Ciasto zwinęła w rulon, przekroiła na pół, przełożyła na papier do pieczenia i zaplotła z niego piękny wieniec. Na koniec górę wypieku posmarowała białkiem, odstawiła ponownie do wyrośnięcia i upiekła na rumiany kolor. Gotowy deser po przestudzeniu udekorowała gęstym lukrem na bazie soku z cytryny i cukru pudru.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »