Dania jednogarnkowe

Ewa Wachowicz w swojej kuchni kieruje się sezonowością i ogólnodostępnością składników. Bo to, co świeże i lokalne jest najsmaczniejsze! Dlatego w 459. odcinku autorskiego programu, mogliśmy zobaczyć przepisy na roladki z pstrąga inspirowane kuchnią śląską oraz domowy przecier pomidorowy.

Fot. materiały prasowe Polsat

Gospodyni bardzo często sięga po proste składniki, z których tworzy niesamowicie smaczne dania. Zdarza się również, że na bazie wypróbowanych wcześniej przepisów tworzy całkowicie nowe potrawy. 

Dlatego radzi:

Jeżeli macie dobre sprawdzone przepisy, warto je przerabiać, (…) wtedy powstają zupełnie nowe rzeczy.

1. Zupa z cukinii i kopru włoskiego według Ewy

 Zupa z cukinii i kopru włoskiego według Ewy Zobacz przepis

Zupa z cukinii i kopru włoskiego według Ewy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako pierwsze danie Ewa zaproponowała zupę krem z fenkułem, czyli koprem włoskim. Uspokoiła widzów, że nie muszą obawiać się jego specyficznego, anyżkowego aromatu, ponieważ znika on w trakcie gotowania.

Potrawę zaczęła od pokrojenia ziemniaków na mniejsze części i podsmażenia ich na klarowanym maśle. Następnie do garnka po kolei trafił fenkuł i cebula, a po chwili także czosnek i cukinia. Gdy warzywa się podsmażyły, Ewa wlała resztkę rosołu, który został jej z poprzedniego obiadu i szklankę mleka. Wszystko zagotowała i zblendowała na gładki krem. Przyprawiła do smaku solą oraz pieprzem.

Zupę podała przyozdobioną płatkami migdałów i upieczonym kawałkiem szynki szwarcwaldzkiej.

2. Roladki z pstrąga według Ewy Wachowicz

 Roladki z pstrąga według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Roladki z pstrąga według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne prowadząca przygotowała roladki z pstrąga, w potrawie połączyła polską rybę z hiszpańską tapenadą

Do miksera wrzuciła czarne oliwki, kapary, kilka listków mięty i odrobinę oliwy. Całość zmiksowała na gładką masę.  Filety rybne przyprawiła solą i pieprzem (nie pozbywała się z nich skóry, dzięki czemu łatwiej było je zwijać). Każdy z kawałków mięsa Ewa posmarowała pastą z oliwek, zawijała ku górze i spinała wykałaczką. Wszystkie roladki umieściła w naczyniu żaroodpornym, do którego wlała kieliszek białego wina. Piekła 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. 

W międzyczasie gospodyni zrobiła sos. Do jego przygotowania użyła nieoczywistych składników: śmietany i serka wiejskiego. Potrawę podawała wraz z ryżem.

3. Domowy przecier z pomidorów według Ewy

 Domowy przecier z pomidorów według Ewy Zobacz przepis

Domowy przecier z pomidorów według Ewy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ponieważ mamy wczesną jesień, Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić i prawidłowo zawekować przecier z pomidorów.

4. Ciasto kokosowe bez pieczenia według Ewy Wachowicz

 Ciasto kokosowe bez pieczenia według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto kokosowe bez pieczenia według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser prowadząca przygotowała coś wyjątkowego! Bazą do ciasta bez pieczenia był przepis, z którego 22 lata temu gospodyni upiekła tort na pierwsze urodziny córki. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Mięsne słoiki na 25 lat? Kryzysowe przetwory, które przetrwają nawet apokalipsę.

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Rolada szpinakowa z grzybami

Przepis na szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz suszonymi gr...

Odsłon: 2030

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18