Grill - temat specjalny

Świąteczne przysmaki według Ewy Wachowicz

W przeddzień Wigilii Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami znakomitym przepisem na grzybową zupę z suszonymi śliwkami oraz piernik na zsiadłym mleku. Receptury są szybkie i proste w przygotowaniu, dlatego bez problemu zdążycie je wykorzystać przed jutrzejszą wieczerzą. Dodatkowo w kuchni pojawił się Mateusz Gessler, który pokazał jak zrobić jarskie kotlety z grzybami.

Świateczne przysmaki Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

W rodzinnym domu Ewy Wachowicz na Wigilię przygotowywało się postne potrawy. Jej babcia nie dodawała do dań żadnych odzwierzęcych produktów. Prowadząca stara się również u siebie  utrzymywać tę tradycję, pozwała sobie jednak smażyć nie tylko na oleju, ale również na maśle. Podczas wieczerzy pojawia się u niej 12 dań. Na stole króluje między innymi barszcz czerwony z uszkami, karp po żydowsku oraz smażony na maśle, śledzie, łazanki z makiem, pierogi z różnym nadzieniem i ulubiona potrawa Taty Ewy – fasola z suszoną śliwką na zasmażce.

1. Zupa grzybowa z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

 Zupa grzybowa z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zupa grzybowa z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Swoim widzom gospodyni zaproponowała przygotowanie pysznej zupy grzybowej z dodatkiem suszonych śliwek. Prace rozpoczęła od przesmażenia na maśle pokrojonej marchewki i pietruszki. Następnie dodała wcześniej namoczone suszone grzyby wraz z płynem, w którym leżakowały. Dolała jeszcze odrobinę wody, przyprawiła do smaku solą i wszystko gotowało przez 10 minut. Po upływie czasu Ewa dorzuciła śliwki wraz z pestką. Dodała je w ostatnim etapie, ponieważ zawierają kwas, który sprawia, że warzywa muszą dłużej się gotować.

Do zupy prowadząca dodała jasną zasmażkę, zrobiła ją, łącząc masło wraz z łyżką mąki. Dodatek śliwek i zasmażki nadaje grzybowej specyficznego, słodko-kwaśnego smaku.

2. Placuszki z pieczarek, grzybów suszonych i kaszy jaglanej Ewy Wachowicz

 Placuszki z pieczarek, grzybów suszonych i kaszy jaglanej Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Placuszki z pieczarek, grzybów suszonych i kaszy jaglanej Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne z pomocą gospodyni przygotował ceniony i znany z programów kulinarnych – Mateusz Gessler. Zaproponował zrobienie prostych jarskich placuszków.

Do ugotowanej kaszy jaglanej dodał namoczone i posiekane grzyby, pieczarki, odsączoną bułkę i jajko. Do masy trafiły również przyprawy i zeszklona na maśle cebula. Zwilżonymi dłońmi kucharz formował i panierował w bułce tartej kotlety, które później smażył na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki zaserwował z kremowym sosem zrobionym na bazie pieczarek i suszonych grzybów. W składzie nie zabrakło również podsmażonej cebulki, odrobiny brandy i śmietanki 36%. Całość dania dopełniła przygotowana przez Ewę modra kapusta.

3. Piernik na zsiadłym mleku Ewy Wachowicz

 Piernik na zsiadłym mleku Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Piernik na zsiadłym mleku Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser gospodyni upiekła znakomity piernik na kwaśnym mleku. Przepis dostała od znajomej z rodzinnego domu, Pani Wiesi. Ciasto jest niezwykle proste w zrobieniu, dlatego bez problemu zdążycie je upiec przed jutrzejszą Wigilią.

W garnuszku prowadząca roztopiła masło wraz z miodem i odłożyła do wystygnięcia. Do dużej miski wbiła jajka i ubiła wraz z cukrem. Następnie, nie przestając miksować, dodała resztę składników. Do gotowej masy wmieszała posiekane bakalie. Całość przelała do tortownicy o średnicy 28 cm i włożyła do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, następnie zwiększyła temperaturę do 180. Piernik zaserwowała z czekoladową polewą.

Na zakończenie programu, Ewa Wachowicz pożegnała się z widzami składając im życzenia:

Pokój i miłość, szczęście i radość, harmonia i wolność niech zagoszczą w Waszych sercach, domach, w Polsce i na całym świecie.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 501. odcinek

Autor: Joanna Jagodzińska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajeczna serowa pasta do pieczywa

Dzisiaj pasta do pieczywa ,pasta z jajek i startego na tarce sera żółtego z m...

Odsłon: 997

15 min
13
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 416

30 min
3
30 min
3
Dania główne Kiełbaski po cygańsku

Kiełbaski po cygańsku to moja propozycja nie tylko na obiad ale też na kolacj...

Odsłon: 191

30 min
4
30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1