Włoskie przepisy Ewy Wachowicz

Włoska kuchnia należy do najpopularniejszych na świecie. Pokochali ją także Polacy, dlatego Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się z nami przepisami na swoje ulubione dania wprost ze słonecznej Italii.

Fot. materiały prasowe Polsat

Polacy uwielbiają kuchnię włoską, więc Ewa wpadła na pomysł, by zaprosić widzów na potrawy, którymi zajadają się mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego. Oczywiście nie mogłoby się obyć bez drobnych ulepszeń. Mistrzyni kuchni zdecydowała się przygotować włoskie klasyki, wykorzystując rodzime, łatwo dostępne, składniki. W ten sposób każdy będzie mógł bez większych problemów odtworzyć je w zaciszu własnej kuchni.

1. Ribolita według Ewy Wachowicz

 Ribolita według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie włosko-polskiej uczty Ewa Wachowicz rozpoczęła od ribollity, nazywanej również minestra di pane. To pierwsze znaczy mniej więcej tyle co „gotowana od nowa”, natomiast drugie w dosłownym tłumaczeniu to po prostu zupa chlebowa. W oryginalnej włoskiej recepturze do ribollity powinna trafić pancetta, czyli bardzo popularna w całej Italii wędlina o charakterystycznym kształcie, przypominającym roladę. Można ją u nas dostać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ten dojrzewający boczek zastąpić naszym swojskim, wędzonym. Lecz to nie jedyna różnica, bowiem Ewa dorzuciła do zupy kilka liści jarmużu. Włoskie gospodynie dodają do ribollity cavolo nero, czyli tamtejszą czarną kapustę, która u nas nie występuje. Na całe szczęście zamiast niej można użyć właśnie jarmużu. Tym bardziej, że również Włoszki, gdy akurat nie mają pod ręką cavolo nero, sięgają po kapustę białą i – jakżeby inaczej – włoską!

2. Pizza na chlebowym spodzie

 Pizza na chlebowym spodzie Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym były podpłomyki z ciasta chlebowego inspirowane klasyczną pizzą. Ewa upiekła je wedle receptury, którą wyniosła z domu rodzinnego – podobne placki robiła jej mama, jak też babcia. Co wspólnego ma ów wypiek z kuchnią włoską? Otóż Ewa przyrządza te placki tak, jak robi się włoską pizzę, układając na surowym jeszcze cieście dodatki – pieczoną dynię, mozzarellę i oliwki oraz swojską kiełbasę, oscypek i kapary.

3. Tiramisu według Ewy Wachowicz

 Tiramisu według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie autorka programu zaprosiła na jeden z najbardziej znanych, włoskich deserów – tiramisu! Ponieważ w całym odcinku prezentowała kuchnię włoską „po polsku”, to w przepisie nie pojawił się ani ser mascarpone, ani likier amaretto, czyli składniki, które w oryginale są obowiązkowe. Ewa zrobiła tiramisu na gęstej, wiejskiej śmietanie i rodzimej, kolorowej wódce z trawą żubrową.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
14
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 80

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25