Polacy uwielbiają kuchnię włoską, więc Ewa wpadła na pomysł, by zaprosić widzów na potrawy, którymi zajadają się mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego. Oczywiście nie mogłoby się obyć bez drobnych ulepszeń. Mistrzyni kuchni zdecydowała się przygotować włoskie klasyki, wykorzystując rodzime, łatwo dostępne, składniki. W ten sposób każdy będzie mógł bez większych problemów odtworzyć je w zaciszu własnej kuchni.
1. Ribolita według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowanie włosko-polskiej uczty Ewa Wachowicz rozpoczęła od ribollity, nazywanej również minestra di pane. To pierwsze znaczy mniej więcej tyle co „gotowana od nowa”, natomiast drugie w dosłownym tłumaczeniu to po prostu zupa chlebowa. W oryginalnej włoskiej recepturze do ribollity powinna trafić pancetta, czyli bardzo popularna w całej Italii wędlina o charakterystycznym kształcie, przypominającym roladę. Można ją u nas dostać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ten dojrzewający boczek zastąpić naszym swojskim, wędzonym. Lecz to nie jedyna różnica, bowiem Ewa dorzuciła do zupy kilka liści jarmużu. Włoskie gospodynie dodają do ribollity cavolo nero, czyli tamtejszą czarną kapustę, która u nas nie występuje. Na całe szczęście zamiast niej można użyć właśnie jarmużu. Tym bardziej, że również Włoszki, gdy akurat nie mają pod ręką cavolo nero, sięgają po kapustę białą i – jakżeby inaczej – włoską!
2. Pizza na chlebowym spodzie
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Daniem głównym były podpłomyki z ciasta chlebowego inspirowane klasyczną pizzą. Ewa upiekła je wedle receptury, którą wyniosła z domu rodzinnego – podobne placki robiła jej mama, jak też babcia. Co wspólnego ma ów wypiek z kuchnią włoską? Otóż Ewa przyrządza te placki tak, jak robi się włoską pizzę, układając na surowym jeszcze cieście dodatki – pieczoną dynię, mozzarellę i oliwki oraz swojską kiełbasę, oscypek i kapary.
3. Tiramisu według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po obiedzie autorka programu zaprosiła na jeden z najbardziej znanych, włoskich deserów – tiramisu! Ponieważ w całym odcinku prezentowała kuchnię włoską „po polsku”, to w przepisie nie pojawił się ani ser mascarpone, ani likier amaretto, czyli składniki, które w oryginale są obowiązkowe. Ewa zrobiła tiramisu na gęstej, wiejskiej śmietanie i rodzimej, kolorowej wódce z trawą żubrową.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »