Zdrowa kuchnia i świąteczne potrawy u Ewy Wachowicz

Wczesna wiosna jest najlepszą porą na gruntowne porządki, a zbliżające się święta Wielkiej Nocy są dodatkowym pretekstem do zadbania o dom. Po intensywnym wysiłku warto dobrze się posilić. Co ugotować? Sprawdźcie propozycje z najnowszego odcinka programu „Ewa gotuje”.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jak głosi polskie przysłowie, w kwietniu możemy spodziewać się najróżniejszej pogody - od śniegu, poprzez deszcz i wichury, aż po piękne, słoneczne i ciepłe dni. Przez tak zróżnicowane warunki atmosferyczne łatwo o przeziębienie. Dlatego zwłaszcza w tym czasie powinniśmy wzbogacić naszą dietę o naturalne antybiotyki.

1. Krem z pieczonego czosnku z pesto z jarmużu

 Krem z pieczonego czosnku z pesto z jarmużu Zobacz przepis

Jak zrobić krem z pieczonego czosnku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Do składników mających działanie przeciwbakteryjne zaliczamy czosnek. Dlatego Ewa jako pierwsze danie zaproponowała zupę krem, właśnie z pieczonego czosnku. Do jej przygotowania wykorzystała aż sześć główek! Jednak, dzięki pieczeniu, warzywo to traci swój intensywny zapach i nie jest tak ostre, jak jedzone na surowo.

Po upieczeniu czosnku, Ewa rozgrzała w garnku masło i zeszkliła cebulę, następnie całość zalała wywarem jarzynowym. Wycisnęła ząbki czosnku i wkruszyła ser pleśniowy, dzięki któremu zupa się zagęściła i nabrała lekko ostrego smaku. Wszystko zmiksowała na gładki krem.

Pod sam koniec do dania wlała słodką śmietankę, wcześniej ją hartując, aby się nie ścięła. Udekorowała, używając pesto z jarmużu i chrupiących plastrów boczku.

2. Pieczona pierś z kurczaka po góralsku

 Pieczona pierś z kurczaka po góralsku Zobacz przepis

Jak zrobić pieczoną pierś z kurczaka po górlasku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na drugie danie gospodyni zaproponowała pieczone polędwiczki z kurczaka. Podpowiedziała, na co zwracać uwagę podczas wyboru mięsa – filety powinny mieć bladoróżowy kolor, być jędrne i bez zapachu. Opowiedziała też, dlaczego warto je jeść – drób jest bogaty w witaminę A, D, K i witaminy z grupy B. Zawiera również składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. żelazo, potas, magnez i cynk.

Ewa zaczęła przygotowanie dania od marynaty. Do miski wlała olej z pestek winogron, kurkumę, słodką paprykę, zioła prowansalskie i pieprz. Każdy kawałek mięsa nacięła głęboko i posmarowała marynatą.

Do faszerowania mięsa użyła papryki, plasterków oscypka i listków bazylii. Tak przygotowane polędwiczki przełożyła na blaszkę do pieczenia i zapiekała w 180 stopniach przez około 30 minut.

3. Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

 Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym Zobacz przepis

Jak polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejną potrawą, którą warto zaserwować bliskim na świąteczny stół, były polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym. Przygotowując je, prowadząca wspomniała, że u niej śniadanie wielkanocne zawsze rozpoczyna się od zjedzenia kawałka świeżego chrzanu.

Gospodyni pokroiła polędwicę na plastry i delikatnie rozbiła. Każdy z kawałków przyprawiła solą, pieprzem i majerankiem. Przesmażyła z obu stron ma maśle klarowanym, po czym przełożyła na deskę, aby mięso chwilę „odpoczęło”.

Na tej samej patelni przygotowała sos. Zeszkliła cebulę i czosnek, dolała odrobinę wody, aby warzywa zmiękły. Do śmietanki wysokoprocentowej wsypała łyżkę mąki i dokładnie wymieszała. Przelała na patelnię. Pod sam koniec dodała świeżo starty chrzan, który idealnie komponuje się z polędwiczkami.

Do sosu z powrotem trafiło mięso, które dusiła jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowane podała z kaszą i burakami ćwikłowymi.

4. Keks makowy

 Keks makowy Zobacz przepis

Jak zrobić keks makowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaproponowała makowy keks z bakaliami. To ciasto będzie również wspaniałym pomysłem na Wielkanoc. Jest puszyste i delikatne, a dzięki orzechom i suszonym owocom, słodkie. Polewa z białej czekolady dopełniła całość i nadała deserowi elegancki wygląd.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0