Do góry

Filmy

Makowiec na Biszkopcie – przepis krok po kroku

Autor: UwagaBabciaEwa

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 80858

Dodano: 24.03.2016

Odsłon: 8100

Propozycja na pyszne ciasto makowiec na biszkopcie w polewie czekoladowej, idealnie nadaje się na okres Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Nie jest bardzo trudne w przygotowaniu i każdy powinien sobie z nim poradzić, starałam się pokazać jak najdokładniej cały proces przygotowania makowca na biszkopcie.


Będziemy potrzebować:
ciasto zaczynam przygotowywać po około 30 minutach pieczenia masy makowej
na ciasto:
150 g mąki tortowej
130 g cukru pudru
5 łyżek oleju (około 70 ml)
5 jajek rozdzielone żółtka od białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego

na masę makową:
500 g zmielonego maku
100 g cukru pudru
150 g masła lub margaryny
2 łyżki miodu
3 jajka rozdzielone żółtka od białek
100 g rodzynek
100 g posiekanych orzechów włoskich
kilka kropli aromatu migdałowego

na polewę:
50 g masła
50 g cukru pudru
2 łyżki kakao z górką (kakao prawdziwe-ciemne)
2 łyżki mleka

użyłam foremki o wymiarach dna 25 cm x 21 cm

pod literką ''i'' znajduje się przepis na przygotowanie maku
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/10/przygotowanie-maku-do-ciast.html

Zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga Uwaga Babcia Gotuje , na którym znajduje się dokładny opis przygotowania makowca na biszkopcie. Jeżeli na filmie pokazałam coś nie dokładnie to w przepisie na blogu na pewno to opisałam dokładniej.
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/12/makowiec-na-biszkopcie.html

i zachęcam również do polubienia Babci na Facebook :)
http://www.facebook.com/UwagaBabciaGotuje

Pozdrawiam serdecznie
Kto głosował?

Inne filmy tego użytkownika

Komentarze do filmu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń