Zarówno w książkach kucharskich, jak i w Internecie bez problemu znajdziemy wiele ciekawych pomysłów na przyrządzenie smacznej potrawy ze śledzi. Do najbardziej popularnych należą śledzie w śmietanie lub w zalewie octowej, po kaszubsku, po żydowsku, a także przepisy na różnego rodzaju sałatki z jego udziałem.
Klasyczne receptury zawsze się sprawdzają, ale czasami warto odejść od schematów i spróbować czegoś nowego. Śledzie pasują zarówno do kwaśnych, jak i słodkich dodatków. Zestawienie go np. z jabłkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą stanowi niesamowite połączenie szerokiej gamy smaków. Co ważne - większość dań z tym składnikiem jesteśmy w stanie zrobić w bardzo krótkim czasie. Zaledwie kilka podstawowych produktów wystarczy, aby przyrządzić z nich niezwykle smaczną potrawę, która z pewnością przypadnie do gustu naszym domownikom i gościom.

Dlaczego warto jeść śledzie?
Są cenione nie tylko za smak, ale również za właściwości odżywcze. Najbardziej wartościowe są świeże filety, które możemy upiec lub usmażyć. Mniej popularne, ale równie smaczne są śledzie wędzone. W sklepach natomiast najczęściej możemy spotkać solone, które przed podaniem warto moczyć w wodzie lub mleku przez około 2-4 godziny.
Jaką porcję powinniśmy spożyć, aby dostarczyć naszemu organizmowi tego, co najcenniejsze? Już 50 g tego specjału zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze nienasycone, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu złego cholesterolu. Śledzie są również bogatym źródłem witaminy D. 100 g tego produktu dostarczy nam aż osiem razy więcej białka niż szklanka mleka, dlatego powinny je jeść zarówno dzieci, jak i dorośli.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu śledzi?
Wybierając śledzie, warto zwrócić uwagę na ich wygląd oraz zapach. Jeśli zauważymy coś niepokojącego np.: mętny śluz, kwaśną woń, zapadnięte oczy oraz mięso, które utraciło swą jędrność i zbyt łatwo odchodzi od ości, najlepiej zrezygnujmy z zakupu. Ważnym aspektem jest również kolor - prawdziwe świeże śledzie powinny mieć lekko żółtawe zabawienie. Białe mięso może oznaczać, że przed sprzedażą produkt ten był poddany obróbce chemicznej.
Podczas wyboru warto również zwrócić uwagę na rodzaj śledzi. Najbardziej delikatne w smaku są matiasy, czyli młode śledzie, które zawierają więcej zdrowych tłuszczów i są o wiele smaczniejsze od starszych osobników. Ich połów przypada na okres wczesnej wiosny. Będąc w sklepie, koniecznie zwróć uwagę na nazwę. Często możemy się natknąć na tańsze śledzie typu a'la matias, które znacznie odbiegają smakiem i wyglądem od tych prawdziwych.
Świąteczne potrawy z udziałem śledzi
Przygotowując potrawy z udziałem śledzi, warto zdecydować się na oryginalne połączenia. Jeśli chcemy, aby wyszły naprawdę smaczne, najlepiej skorzystać ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto jedne z najciekawszych receptur, które warto wypróbować podczas przygotowań posiłków na wigilijną wieczerzę:
Niezwykłe połączenie wędzonych filetów ze śledzia z grzybami i cebulką. Ta prosta przekąska po prostu rozpływa się w ustach.
Słodko-słone wydanie śledzi z udziałem pomarańczy, rodzynek, suszonych śliwek, miodu, pomidorów i przypraw korzennych. Spróbuj przygotować je samodzielnie w domu.
Śledzie z orientalną nutą. Przyprawa curry wykorzystana w tym przepisie nadaje tej potrawie nie tylko oryginalnego aromatu, ale również pięknego złotego koloru.
4. Śledź z wędzoną makrelą

Śledź z wędzoną makrelą/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Niesamowicie wygląda, a jak smakuje. To danie z pewnością stanie się hitem podczas rodzinnych przyjęć i uroczystości.
Kilka prostych składników i gotowe. Zamocz śledzie w octowej zalewie, a następnie połącz je z pokrojoną papryką, natką pietruszki i pozostałym składnikami. Na koniec zalej olejem i gotowe.
6. Korzenne śledzie z cynamonem

Korzenne śledzie z cynamonem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na śledzie pachnące świętami. Już po 24 godzinach możesz rozkoszować się ich smakiem.
7. Śledzie z żurawiną i rodzynkami

Śledzie z żurawiną i rodzynkami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Śledzie na słodko z dodatkiem ostrego tabasco - idealne połączenie smaków, które koniecznie wypróbuj przed świętami.
Co powiecie na tę propozycję? Śledź w stylu ryby po grecku - z duszoną marchewką, cebulką z dodatkiem przecieru pomidorowego.
Z tym przepisem z pewnością poradzi sobie każdy. Idealna przekąska na co dzień i od święta.
10. Śledzie cytrynowe w oleju lnianym

Śledzie cytrynowe w oleju lnianym/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Odpowiednio słone, kwaśne i ze świątecznym akcentem w postaci goździków.
-----------------------------------------------------
Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!
ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.
Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!