Ciasta na Boże Narodzenie

Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny?

Fot. 123RF/Picsel

Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można pozbyć się w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że  zastosujecie kilka sprawdzonych sztuczek. Jedną z nich jest obłożenie ryby startą marchewką i selerem. Znacznie bardziej popularną metodą jest obłożenie karpia pokrojoną w półplasterki cebulą. Jeśli ryba przeleży w ten sposób kilkanaście godzin, jej nieprzyjemny posmak będzie jedynie wspomnieniem. Podobnie skutkuje również namoczenie karpia przez kilka godzin w mleku lub w mieszance wody, octu i soku z cytryny.

Aby karp wyszedł naprawdę smaczny, warto zaopatrzyć się w kilka sprawdzonych przepisów. W tym wypadku, jak zwykle, z pomocą przychodzą nasi użytkownicy, którzy chętnie dzielą się sprawdzonymi recepturami. Oto niektóre z nich.

 

1. Karp marynowany

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tak przygotowany karp dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki kilku niezwykłym dodatkom, ta dobrze znana wszystkim ryba jest wyjątkowo smaczna. Koniecznie wypróbujcie - nie tylko w święta.

2. Karp z pietruszką

Fot. Nagazie  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiele osób narzeka, iż karp serwowany w wigilijny wieczór jest po prostu nudny. Warto więc odmienić jego smak dodatkami. Jeśli zaserwujecie go w towarzystwie chrupiących warzyw i pysznej marynaty, przekonacie do tego dania nawet sceptyków.

3. Karp z orzechami

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiedzieliście o tym, że karp i orzechy to bardzo zgrany duet? W tym przepisie możecie wykorzystać różne rodzaje orzechów, które nieco zmodyfikują smak tego dania.

4. Karp pieczony w cebuli

Fot. Marysia11082 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak pewnie wiecie, cebula doskonale tłumi "mulisty" smak karpia. Przygotowuje się go błyskawicznie, a efekt jest zachwycający. Wypróbujcie, a przekonacie się, że do tego przepisu warto wracać o każdej porze roku.

5. Karp smażony w czosnkowej śmietanie

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Smażyliście kiedyś karpia w śmietanie? Nie? To już najwyższy czas to zmienić! Jest niezwykle aromatyczny, dlatego wymaga zaserwowania jedynie najprostszych dodatków - ziemniaków i zwykłej surówki.

6. Karp zapiekany z pieczarkami

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To danie możecie przygotować ze sporym wyprzedzeniem, co z pewnością bardzo ułatwi wam świąteczne przygotowania. Pamiętajcie tylko, aby przed podaniem podgrzać go krótko w piekarniku.

7. Karpo po żydowsku

Fot. Alicja401 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co prawda karp w galarecie to pracochłonne danie, jednak tradycja nakazuje, aby koniecznie pojawiło się na wigilijnym stole. Jeśli skorzystacie z przepisu Alicji, możecie być pewni, że będzie nie tylko bardzo efektowne, ale również niezwykle smaczne.

8. Karp wg. przepisu Babci Jasi

Fot. KulinarnyRollecoaster na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Któż lepiej zna się na kuchni niż nasze babcie? Właśnie z tego względu warto korzystać z ich kulinarnej mądrości i pielęgnować przekazywane przez nie przepisy. Po prostu nie mogą się nie udać.

Zobacz też: Triki, które ułatwią ci przygotowanie Wigilii

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
151
60 min
8
30 min
4
Dania główne Kaszanka po normandzku

Polecam dzisiaj kaszankę po normandzku, kaszanka bardzo smaczna, prosta w prz...

Odsłon: 1639

30 min
16
Desery Ciasteczka kokosowe

Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...

Odsłon: 662

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Mus jabłkowy – do czego wykorzystać w kuchni? Zrób własny według najlepszego przepisu

To przysmak, który wielu osobom przywołuje czasy dzieciństwa. Skutecznie zaspokaja on ochotę na słodką przekąskę, a do tego świetnie nadaje się jak...

0
Informacje Ewa Wachowicz gotuje z siostrami ADiHD. Pyszne i proste przepisy z najnowszego odcinka

Ewa Wachowicz nawet z pozornie zwykłych produktów potrafi wyczarować wyjątkowo pyszne potrawy. W 528. odcinku programu "Ewa gotuje" wspólnie z sios...

3
Informacje Najgorsze gatunki ryb. Mają w sobie toksyczne substancje

Ryby uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, do których mamy dostęp. Warto jednak mieć świadomość, że niektóre z nich wywierają...

4
Informacje Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Skutecznym sposobem, który pomoże wesprzeć proces odchudzania, jest sięgnięcie po zupy. Dostarczają mnóstwa warzyw, doskonale sycą, są lekkostrawne...

16