Fot. 123RF/Picsel
Kawior występuje w różnych odmianach i może być serwowany na wiele sposobów. Najczęściej podaje się go jako przystawkę. Ze względu na swoją wyższą cenę, intensywny aromat oraz specyficzną konsystencję, uznaje się, że to właśnie jego smak powinien być najsilniejszym elementem dania.
Kawior - czym tak właściwie jest?
Choć kawiorem można nazwać też np. jajka ślimaków, to najczęściej mamy jednak na myśli soloną ikrę ryb, czyli ich komórki jajowe. Kawior pozyskiwany jest głównie z ryb jesiotrowatych, łososiowatych czy dorszowatych. Następnie zamyka się go w eleganckich metalowych puszkach lub małych słoiczkach, które trafiają na półki sklepowe. Rybny przysmak może być uznany za tzw. żywność funkcjonalną, ponieważ znany jest jego korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Kawior jest bogaty w wiele elementów, które pozytywnie wpływają na organizm ludzki, m.in. dobrze przyswajalne białko, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, witaminy B12, A i D oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na swoje właściwości, zastosowanie znajduje nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce.
Kawior czarny i czerwony - czy są różnice?
Najbardziej popularne są dwa rodzaje kawioru - czarny i czerwony. Występuje jeszcze biały i złoty oraz tańsza imitacja kawioru, czyli sztucznie barwione jaja rybne, najczęściej pozyskane z taszy. Niezależnie od rodzaju ikry, jeśli jest ona dobrej jakości, to posiada pełne, nieuszkodzone ziarenka. Nie mogą być one również zbyt suche, ani nie mogą się do siebie nadmiernie kleić. Gatunek oraz wysoki standard produktu bada się na podstawie wielkości ziaren. I tutaj właśnie widoczna jest różnica pomiędzy czarnym, a czerwonym kawiorem.
Czarny kawior jest tym bardziej luksusowym, szlachetną odmianą. Pozyskuje się go z ryb jesiotrowatych. Najbardziej cennym jest ten o największych i najjaśniejszych jajeczkach. O wysokiej jakości świadczy też zbliżona wielkość ziarenek i brak intensywnego, rybiego aromatu.
Czerwony kawior pozyskiwany jest z kolei z ryb łososiowatych i odwrotnie niż kawior czarny, najbardziej pożądaną odmianą jest tu ta, w której ziarenka są jak najdrobniejsze (o średnicy do 4,5 mm). Nie powinny się ze sobą sklejać.
Kawior - zarówno ten czarny, jak i czerwony - ma krótką datę przydatności do spożycia. Po otwarciu puszki czy słoiczka można go przechowywać w lodówce najwyżej dzień, ponieważ po tym czasie ikra zacznie się psuć.
Sprawdzoną przekąską będą niewątpliwie pszenne tosty albo gryczane bliny z kawiorem. Ten elegancki przysmak występuje też często w towarzystwie jajek na twardo lub serka śmietankowego. Podawany solo, powinien trafić na półmisek z pokruszonym lodem, cytryną i dodatkiem świeżej bagietki. Kawior można użyć także do sushi lub ułożyć na krakersach do chrupania. Ważne jednak, żeby nie smarować nim pieczywa, ponieważ ikra może popękać i stracić swój smak. Ziarenka delikatnie wyjmujemy z opakowania łyżeczką (najlepiej z tworzyw sztucznych, ponieważ stal czy srebro pozostawia na kawiorze nieprzyjemny posmak) i układamy je na kanapeczce. Jako element ozdobny, kawior sprawdzi się też do sałatek.
Kawior może występować w wielu odsłonach - zainspiruj się przepisami na apetyczne przekąski:
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Jajka faszerowane tuńczykiem z kawiorem
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Placuszki jogurtowe z łososiem i kawiorem
Fot. Slodkomii na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Selerowe placuszki z almette i kawiorem
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sałatka śledziowa z kawiorem
Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie