Bożonarodzeniowe ciasta według Ewy Wachowicz

Okres poprzedzający święta Bożego Narodzenia wiąże się nie tylko z porządkami, ubieraniem choinki, pakowaniem prezentów dla najbliższych, ale również z przygotowaniem specjałów na wigilijny stół. Oprócz wytrawnych potraw nie możemy zapomnieć o słodkościach. Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świętowania?

Fot. 123RF/Picsel

 

W tym artykule znajdziesz:

- Przepis Ewy Wachowicz na makowiec

- Szybki i prosty piernik według Ewy Wachowicz

- Piernikowe choinki na świąteczny stół

- Przepis na perfekcyjny sernik Ewy Wachowicz

- Miodownik, który uda się każdemu

- Słynne ciasto "Królewicz"

- Przepis Ewy Wachowicz na ciasto cynamonowe

 

Boże Narodzenie to jeden z najbardziej szczególnych momentów w roku, które spędzamy w gronie najbliższych.

Na kilka dni możemy oderwać się od codziennych obowiązków i znów poczuć się beztrosko. Wspólnie z dziećmi wypatrujemy pierwszej gwiazdki, podczas dzielenia się opłatkiem składamy naszym bliskim najlepsze życzenia, a następnie zasiadamy do stołu i z wielką niecierpliwością czekamy na moment rozpakowania prezentów.

Wieczór upływa na rozmowach i kosztowaniu świątecznych potraw.

Oprócz tradycyjnego barszczu z uszkami, karpia i kompotu z suszu na stole nie może zabraknąć słodkości, które dostarczą nam jeszcze więcej przyjemności podczas wigilijnej uczty. Jakie ciasta najczęściej pojawiają się na naszych stołach?

 

1. Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami

Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Prosty przepis na przygotowanie pachnącego, wilgotnego makowca. Pełni smaku nadają mu owoce w postaci gruszek i jabłka. Dekoracja przygotowana z czekolady i orzechów z pewnością zachęci wszystkich gości do spróbowania tego specjału.

 

2. Piernik bardzo puszysty

Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Czym byłyby święta bez piernika? Zapach przyprawy korzennej roznoszący się po domu z pewnością wprowadzi wszystkich w pozytywny nastrój. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba dużo czasu, dlatego można go przygotować dosłownie w ostatniej chwili.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

 

3. Piernikowe choinki

Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Na świątecznym stole nie powinno również zabraknąć małych pierniczków. Można je przygotować w nieoczywistej formie - np. w postaci małych choineczek, do których posłuży lukier przygotowany z cukru pudru i soku z cytryny. Nie tylko pięknie wyglądają, ale również wspaniale smakują.

 

4. Sernik z bezą orzechową

Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Sernik to zdecydowanie ten rodzaj ciasta, który towarzyszy nam przy wszystkich większych uroczystościach. W książkach kucharskich oraz w internecie można znaleźć mnóstwo receptur na ten wypiek. Warto wykonać go od postaw. Ten przepis zdradza sekret jak przygotować delikatną masę serową. Posypany cukrem pudrem lub polany czekoladą z pewnością zachwyci wszystkich gości.

 

5. Miodownik

Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Do bożonarodzeniowych wypieków powinno dołączyć również ciasto na miodzie. Masa grysikowa oraz dżemem z czarnej porzeczki nada mu niepowtarzalnego smaku. Idealnym zwieńczeniem tego dzieła są połówki karmelizowanych orzechów ułożonych na samej górze.

Sprawdź najlepsze przepisy na świąteczne ciasta. Kliknij!

 

6. Miodownik z budyniem orzechowym

Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Ciastem o równie spektakularnym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku jest również miodownik przełożony budyniem orzechowym oraz powidłami śliwkowymi. Przygotowanie tego wypieku nie powinno zająć wiele czasu. Dekoracja przygotowana z masy, ciasta pokrojonego w kostkę oraz orzechów i lukru nada mu niecodziennego wyglądu.

 

7. Królewicz

Fot. Ewa_gotujena Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Alternatywa dla miodowników. Iście królewskie ciasto złożone z trzech równych placków, przekładane masą grysikową. Udekorowany polewą czekoladową oraz połówkami orzechów włoskich ułożonych na brzegach ciasta wspaniale się prezentuje na świątecznym stole.

 

8. Ciasto cynamonowe

Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zdecydowanie jedno z najprostszych i najszybszych bożonarodzeniowych wypieków. Przygotowane składniki wystarczy połączyć w misce za pomocą miksera i wylać do blaszki wyłożonej papierem. Po upieczeniu górę ciasta można udekorować cukrem pudrem. Idealne smakuje z kubkiem ciepłej zimowej herbaty.

 

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Fale Dunaju

Klasyczny wypiek, który nigdy się nie nudzi. Fale Dunaju to dwukolorowe ciast...

Odsłon: 208

>60 min
0
Śniadania Grzanki ze świeżymi szparagami

Pyszna propozycja śniadania lub kolacji w nieco innym wydaniu. Warto wypróbować

Odsłon: 89

30 min
3
>60 min
1
60 min
0
Przekąski Jajka na twardo w panierce

Polecam jajka ugotowane na twardo, panierowane i smażone w głębokim tłuszczu....

Odsłon: 133

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Ile kosztują szparagi w restauracji Magdy Gessler?

Sezon na szparagi trwa w najlepsze nie tylko na targowiskach, ale również w restauracjach. Ile zapłacimy za nie w lokalu Magdy Gessler? Ceny widocz...

0
Wideo Lody ananasowe z mleczkiem kokosowym

Gdy za oknem zaczyna się cieplejsza pogoda, z chęcią szukamy sposobów na ochłodę. Podsuwamy ci więc deser idealny na wiosnę i lato, choć dla miłośn...

0
Wideo Starodawna receptura na sernik lwowski

Szukasz ciekawego pomysłu na ciasto? Dobrze trafiłeś! Przygotuj sernik lwowski ze starej receptury. Pyszne połączenie twarogu z polewą czekoladową...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemn...

0