Fot. 123RF/Picsel
W tym artykule znajdziesz:
- Przepis Ewy Wachowicz na makowiec
- Szybki i prosty piernik według Ewy Wachowicz
- Piernikowe choinki na świąteczny stół
- Przepis na perfekcyjny sernik Ewy Wachowicz
- Miodownik, który uda się każdemu
- Przepis Ewy Wachowicz na ciasto cynamonowe
Boże Narodzenie to jeden z najbardziej szczególnych momentów w roku, które spędzamy w gronie najbliższych.

Na kilka dni możemy oderwać się od codziennych obowiązków i znów poczuć się beztrosko. Wspólnie z dziećmi wypatrujemy pierwszej gwiazdki, podczas dzielenia się opłatkiem składamy naszym bliskim najlepsze życzenia, a następnie zasiadamy do stołu i z wielką niecierpliwością czekamy na moment rozpakowania prezentów.
Wieczór upływa na rozmowach i kosztowaniu świątecznych potraw.
Oprócz tradycyjnego barszczu z uszkami, karpia i kompotu z suszu na stole nie może zabraknąć słodkości, które dostarczą nam jeszcze więcej przyjemności podczas wigilijnej uczty. Jakie ciasta najczęściej pojawiają się na naszych stołach?
1. Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami
Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Prosty przepis na przygotowanie pachnącego, wilgotnego makowca. Pełni smaku nadają mu owoce w postaci gruszek i jabłka. Dekoracja przygotowana z czekolady i orzechów z pewnością zachęci wszystkich gości do spróbowania tego specjału.
Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Czym byłyby święta bez piernika? Zapach przyprawy korzennej roznoszący się po domu z pewnością wprowadzi wszystkich w pozytywny nastrój. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba dużo czasu, dlatego można go przygotować dosłownie w ostatniej chwili.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Na świątecznym stole nie powinno również zabraknąć małych pierniczków. Można je przygotować w nieoczywistej formie - np. w postaci małych choineczek, do których posłuży lukier przygotowany z cukru pudru i soku z cytryny. Nie tylko pięknie wyglądają, ale również wspaniale smakują.
Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Sernik to zdecydowanie ten rodzaj ciasta, który towarzyszy nam przy wszystkich większych uroczystościach. W książkach kucharskich oraz w internecie można znaleźć mnóstwo receptur na ten wypiek. Warto wykonać go od postaw. Ten przepis zdradza sekret jak przygotować delikatną masę serową. Posypany cukrem pudrem lub polany czekoladą z pewnością zachwyci wszystkich gości.
Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Do bożonarodzeniowych wypieków powinno dołączyć również ciasto na miodzie. Masa grysikowa oraz dżemem z czarnej porzeczki nada mu niepowtarzalnego smaku. Idealnym zwieńczeniem tego dzieła są połówki karmelizowanych orzechów ułożonych na samej górze.
Sprawdź najlepsze przepisy na świąteczne ciasta. Kliknij!
6. Miodownik z budyniem orzechowym
Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Ciastem o równie spektakularnym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku jest również miodownik przełożony budyniem orzechowym oraz powidłami śliwkowymi. Przygotowanie tego wypieku nie powinno zająć wiele czasu. Dekoracja przygotowana z masy, ciasta pokrojonego w kostkę oraz orzechów i lukru nada mu niecodziennego wyglądu.
Fot. Ewa_gotujena Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Alternatywa dla miodowników. Iście królewskie ciasto złożone z trzech równych placków, przekładane masą grysikową. Udekorowany polewą czekoladową oraz połówkami orzechów włoskich ułożonych na brzegach ciasta wspaniale się prezentuje na świątecznym stole.
Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Zdecydowanie jedno z najprostszych i najszybszych bożonarodzeniowych wypieków. Przygotowane składniki wystarczy połączyć w misce za pomocą miksera i wylać do blaszki wyłożonej papierem. Po upieczeniu górę ciasta można udekorować cukrem pudrem. Idealne smakuje z kubkiem ciepłej zimowej herbaty.