Bożonarodzeniowe ciasta według Ewy Wachowicz. Top 8 pysznych przepisów

Okres poprzedzający święta Bożego Narodzenia wiąże się nie tylko z porządkami, ubieraniem choinki, pakowaniem prezentów dla najbliższych, ale również z przygotowaniem specjałów na wigilijny stół. Oprócz wytrawnych potraw nie możemy zapomnieć o słodkościach. Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świętowania?

Ciasta na Boże Narodzenie Ewy Wachowicz | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Boże Narodzenie to jeden z najbardziej szczególnych momentów w roku, które spędzamy w gronie najbliższych. Na kilka dni możemy oderwać się od codziennych obowiązków i znów poczuć się beztrosko. Wspólnie z dziećmi wypatrujemy pierwszej gwiazdki, podczas dzielenia się opłatkiem składamy naszym bliskim najlepsze życzenia, a następnie zasiadamy do stołu i z wielką niecierpliwością czekamy na moment rozpakowania prezentów. Wieczór upływa na rozmowach i kosztowaniu świątecznych potraw.

Sprawdź także: Gorzki mak – 5 sposobów, które rozwiążą problem

Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie Ewy Wachowicz 

Oprócz tradycyjnego barszczu z uszkami karpia i kompotu z suszu na stole nie może zabraknąć słodkości, które dostarczą nam jeszcze więcej przyjemności podczas wigilijnej uczty. Jakie ciasta najczęściej pojawiają się na naszych stołach?

Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami według Ewy Wachowicz 

Prosty przepis na przygotowanie pachnącego, wilgotnego makowca. Pełni smaku nadają mu owoce w postaci gruszek i jabłka. Dekoracja przygotowana z czekolady i orzechów z pewnością zachęci wszystkich gości do spróbowania tego specjału.

1. Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami

 Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami Zobacz przepis

Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prosty przepis na przygotowanie pachnącego, wilgotnego makowca. Pełni smaku nadają mu owoce w postaci gruszek i jabłka. Dekoracja przygotowana z czekolady i orzechów z pewnością zachęci wszystkich gości do spróbowania tego specjału.

Piernik bardzo puszysty

Czym byłyby święta bez piernika? Zapach przyprawy korzennej roznoszący się po domu z pewnością wprowadzi wszystkich w pozytywny nastrój. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba dużo czasu, dlatego można go przygotować dosłownie w ostatniej chwili.

2. Piernik bardzo puszysty

 Piernik bardzo puszysty Zobacz przepis

Piernik bardzo puszysty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Piernikowe choinki Ewy Wachowicz

Na świątecznym stole nie powinno również zabraknąć małych pierniczków. Można je przygotować w nieoczywistej formie, np. w postaci małych choineczek, do których posłuży lukier przygotowany z cukru pudru i soku z cytryny. Nie tylko pięknie wyglądają, ale również wspaniale smakują.

3. Piernikowe choinki

 Piernikowe choinki Zobacz przepis

Piernikowe choinki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sernik z bezą orzechową

Sernik to zdecydowanie ten rodzaj ciasta, który towarzyszy nam przy wszystkich większych uroczystościach. W książkach kucharskich oraz w internecie można znaleźć mnóstwo receptur na ten wypiek. Warto wykonać go od postaw. Ten przepis zdradza sekret jak przygotować delikatną masę serową. Posypany cukrem pudrem lub polany czekoladą z pewnością zachwyci wszystkich gości.

4. Sernik z bezą orzechową

 Sernik z bezą orzechową Zobacz przepis

Sernik z bezą orzechową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Miodownik

Do bożonarodzeniowych wypieków powinno dołączyć również ciasto na miodzie. Masa grysikowa oraz dżemem z czarnej porzeczki nada mu niepowtarzalnego smaku. Idealnym zwieńczeniem tego dzieła są połówki karmelizowanych orzechów ułożonych na samej górze.

5. Miodownik

 Miodownik Zobacz przepis

Miodownik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Miodownik z budyniem orzechowym

Ciastem o równie spektakularnym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku jest również miodownik przełożony budyniem orzechowym oraz powidłami śliwkowymi. Przygotowanie tego wypieku nie powinno zająć wiele czasu. Dekoracja przygotowana z masy, ciasta pokrojonego w kostkę oraz orzechów i lukru nada mu niecodziennego wyglądu.

6. Miodownik z budyniem orzechowym

 Miodownik z budyniem orzechowym Zobacz przepis

Miodownik z budyniem orzechowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Królewicz

Alternatywa dla miodowników. Iście królewskie ciasto złożone z trzech równych placków przekładanych masą grysikową. "Królewicza" udekorowano polewą czekoladową oraz połówkami orzechów włoskich ułożonych na brzegach ciasta wspaniale się prezentuje na świątecznym stole.

7. Królewicz

 Królewicz Zobacz przepis

Królewicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto cynamonowe

Zdecydowanie jedno z najprostszych i najszybszych bożonarodzeniowych wypieków. Przygotowanie ciasta cynamonowego jest bardzo proste,  składniki wystarczy połączyć w misce za pomocą miksera i wylać do blaszki wyłożonej papierem. Po upieczeniu górę ciasta można udekorować cukrem pudrem. Idealne smakuje z kubkiem ciepłej zimowej herbaty.

8. Ciasto cynamonowe według Ewy Wachowicz

 Ciasto cynamonowe według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto cynamonowe według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 3335

60 min
11
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 804

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1