Bulgur - kasza dobra na wszystko

Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur.

Fot. 123RF

Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza zaspokojeniem głodu, może przynieść nam również wiele korzyści zdrowotnych.

Podobnie jak popularny kuskus czy też kasza manna, bulgur należy do grupy kasz pszenicznych. Wyróżnia go przede wszystkim bardzo wysoka zawartość błonnika oraz niska kaloryczność (83 kcal w 100 gramach). Czyni to z niego doskonałą propozycję dla osób, które starają się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Co więcej, kasza ta sprawi, że po zjedzeniu posiłku znacznie dłużej będziemy się czuć syci, a nasz układ trawienny będzie pracował zdecydowanie sprawniej. W ten sposób unikniemy podjadania, a osiągnięcie wymarzonej sylwetki będzie jedynie kwestią czasu. Ponieważ kasza ta ma niski indeks glikemiczny, bez obaw mogą spożywać ją także osoby cierpiące na cukrzycę.

Jak jeszcze może nam się przysłużyć bulgur? Przede wszystkim, kasza ta powinna zainteresować wszystkie osoby zmagające się z problemami układu sercowo-naczyniowego. Bulgur dostarcza do naszego organizmu całkiem sporą dawkę potasu, wapnia, magnezu oraz sodu, dzięki czemu obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia serce oraz udrażnia tętnice. Jedząc go regularnie, możemy uchronić się m.in. przed zawałem oraz udarem mózgu.

Obecność kwasu foliowego w bulgurze jest szczególnie istotna dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. Substancja ta może zapobiec wystąpienie wielu wad wrodzonych płodu, w tym bezmózgowiu oraz rozszczepowi kręgosłupa. Ze względu na to działanie, zaleca się aby ciężarne panie spożywały jak najwięcej produktów bogatych w kwas foliowy zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży.

Włączenie bulguru do diety zaleca się również osobom chorym na anemię, gdyż ze względu na zawartość kwasu foliowego i żelaza pomaga zwalczać niedokrwistość. Ponadto, kasza ta może okazać się wybawieniem dla wszystkich osób żyjących w stresie. Obecne w niej witaminy z grupy B, wpływają kojąco i regenerująco na nasz układ nerwowy, pozwalając jednocześnie ustrzec się depresji oraz stanów lękowych.

Jak wykorzystać kaszę bulgur w kuchni? Sprawdź przepisy naszych użytkowników. Kliknij w wybrane zdjęcie.

Bulgur z warzywamiDynia faszerowana bulgur i buraczkamiImbirowe risotto z kaszy bulgur

Bulgur z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidoramiKotlety z grochu z kaszą bulgursałatka z bulguru i gruszki

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 1161

30 min
18
Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32503

>60 min
61
Sałatki Surówka koperkowa

Prosta surówka do obiadu. Trzy składniki: młoda kapusta, koperek, marchewka....

Odsłon: 3516

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4