Ciasta i desery z cukinią. Niskokaloryczne, pełne witamin i błonnika

Choć kiedyś dodawanie warzywa do ciast szokowało, to dziś już nikogo nie dziwi. Domowi cukiernicy chętnie pieką ciasta na bazie marchwi czy fasoli. Popularne stało się również ciasto z cukinią. Odkryj najlepsze przepisy na słodkie desery z zielonym warzywem w roli głównej.

Jak zrobić ciasta i desery z cukinią? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści

Czy masz ochotę na zdrowe ciasto, które możesz jeść bez obaw o szybkie tycie? Przetestuj sprawdzone przepisy na ciasta i desery z cukinią. Wychodzą puszyste, pełne smaku, a poczęstowane osoby nigdy nie domyślą się, co znalazło się na liście składników.

Sprawdź także: Najlepsze przepisy na przetwory z cukinii. Każdy znajdzie tu coś dla siebie

Jak smakuje ciasto z cukinią?

Niektórzy boją się, że cukinia będzie mocno wyczuwalna w deserze i zamiast słodkiego ciasta na stół trafi wytrawny wypiek. Nic z tych rzechy, cukinii prawie w ogóle nie czuć. Jej delikatny smak przykrywają pozostałe składniki. Szczególnie gdy przygotowujesz czekoladowe brownie z cukinią, nie będzie ona praktycznie zauważalna.

Po co więc dodawać warzywo do ciasta? Cukinia sprawia, że deser staje się przyjemnie wilgotny. Nawet następnego dnia po upieczeniu, pozostanie miękki i mokry. Co więcej, cukinia jest niskokaloryczna, dlatego nie doda ciastu pustych kalorii. To dietetyczna propozycja, również dla osób, które dbają o utrzymanie zdrowej sylwetki.

Ciasta i desery z cukinią - przepisy

Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś deserów z cukinią, najwyższa pora to zmienić. Ciasta, w których jednym ze składników jest to niskokaloryczne warzywo, są naprawdę pyszne. Przekonaj się, jakie wypieki przygotować, aby zachwycić rodzinę i przyjaciół.

Najpopularniejsze jest zdecydowanie ciasto czekoladowe z cukinią. Nie musisz obawiać się o warzywny posmak deseru, bo zdecydowanie dominuje tu intensywne kakao. To błyskawiczny i bardzo prosty przepis dla wszystkich miłośników czekolady.

Ciasto czekoladowe z cukinią

 Ciasto czekoladowe z cukinią Zobacz przepis

Ciasto czekoladowe z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Cukinię warto też łączyć z cytryną - smaki wspaniale się komponują. Cytrynowe ciasto z cukinią wychodzi miękkie, puszyste i bardzo wilgotne. Z wierzchu zdobi je słodka biała czekolada, która równoważy kwaskowaty aromat cytrusów. Wypiek nie jest w ogóle skomplikowany do przygotowania.

Cytrynowe ciasto z cukinią

 Cytrynowe ciasto z cukinią Zobacz przepis

Cytrynowe ciasto z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czasem wystarczy kupić odpowiednie składniki i nie trzeba się wiele trudzić. Znajdź w sklepie masło migdałowe i cukier kokosowy, które zmienią zwykłe ciasto w cukierniczy majstersztyk. Każdy, kto spróbuje deseru, doceni twój talent kulinarny. Wcale nie musi wiedzieć, że do przygotowania ciasta cukiniowego nie potrzeba nawet miksera

Ciasto cukiniowe

 Ciasto cukiniowe Zobacz przepis

Ciasto cukiniowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy łączenie cukinii i jagód to dobry pomysł? Oczywiście. Ciasto z cukinii z jagodami to przepyszna kompozycja, która idealnie pasuje na lato. Przetestuj przepis, szczególnie gdy jesteś miłośnikiem chrupiącej kruszonki. Wilgotne i sycące ciasto to wspaniała alternatywa do klasycznych drożdżówek.

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką

 Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką Zobacz przepis

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli nie masz czasu na pieczenie ciast, ale chcesz przygotować cukinię na słodko, zawsze możesz zrobić cukiniowy dżem z 4 składników. Przetwór będzie idealnym dodatkiem do naleśników, słodkich bułeczek czy kanapek. Nie każdy miał okazję go spróbować, więc jest zdecydowanie bardziej wyjątkowy niż jego owocowe odpowiedniki.

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

 Dżem z cukinii z galaretką cytrynową Zobacz przepis

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Liście cukinii zaczęły żółknąć? Sprawdź, dlaczego tak się dzieje i działaj »

To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie »

Latem zawsze robię "syrop z ziemi". Pomaga na mocną chrypkę i kaszel, również palacza »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak po koreańsku

Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...

Odsłon: 25569

60 min
23
15 min
10
Desery Jabłecznik na biszkopcie

Dzisiaj zapraszam na efektowne ciasto, które idealnie wprowadzi nas w jesienn...

Odsłon: 187

60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Pizza z cukinii, kotlety z kalafiora - szybkie i pełnowartościowe obiady bez mięsa

Coraz więcej osób poszukuje przepisów na zdrowe, pełnowartościowe obiady, które nie zawierają mięsa. Dieta roślinna zdobywa coraz większą popularno...

1
Ewa gotuje "Ewa gotuje" wraca po wakacjach. Przepisy na śródziemnomorski i indyjskie specjały

Ruszył kolejny sezon kulinarnego programu "Ewa gotuje". W najnowszym odcinku prowadząca przygotowała dania inspirowane kuchniami świata. Nie zabrak...

2
Informacje 7 przepisów na ciasta i desery ze składników, które każdy ma w domu

Masz ochotę na coś słodkiego, ale półki w spiżarni świecą pustkami? Przygotowaliśmy dla ciebie 7 przepisów na pyszne ciasta i desery, które z łatwo...

6
Informacje Kobiety piją go, żeby zmniejszyć obrzęki. Wycisza bardziej niż melisa, rozkurcza lepiej niż mięta

Nagietek lekarski to piękna roślina ozdobna, ale też składnik, którego warto używać w kuchni. Wspaniale podkręca wartości odżywcze przyrządzanych d...

1